Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci skončili bez medailí. Bronz majú Fíni po výhre 5:3

Bronzové medaily na olympijskom turnaji vo Vancouvri získali hokejisti Fínska po výhre nad Slovenskom 5:3. Tím Jána Filca teda obsadil konečnú 4. pozíciu, čo je historicky najlepšie olympijské umiestnenie Slovenska v tomto športe. O jednu priečku prekonal výsledok spred štyroch rokov na ZOH v Turíne.

27.02.2010 22:21 , aktualizované: 28.02.2010 07:46
Fínsko Slovensko bronz skupinová Foto: ,
Bronzový tím z Fínska.
debata

Olympijský turnaj – o 3. miesto

FÍNSKO – Slovensko 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)

ZÁPAS SME SLEDOVALI ONLINE

  • Góly: 19. S. Salo, 46. Timonen (Hagman, Miettinen), 47. O. Jokinen (J. Ruutu), 49. O. Jokinen (Pitkänen, Kiprusoff), 60. Filppula (Timonen) – 30. Gáborík (Demitra, Chára), 36. Marián Hossa (Handzuš, Demitra), 39. Demitra (Marián Hossa). Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 33:22, rozhodovali: Devorski, Watson (obaja Kan.) – Blümel (ČR), Oskirko (Rus.), 17.322 divákov
  • Fínsko: Kipru­soff – S. Salo, Timonen, Lepistö, Pitkänen, Kukkonen, Lydman, Niskala – Selänne, S. Koivu, Lehtinen – M. Koivu, Filppula, T. Ruutu – Miettinen, N. Kapanen, Hagman – J. Ruutu, O. Jokinen, Peltonen
  • Slovensko: Halák – Meszároš, Chára, Ľ. Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera – Marián Hossa, Demitra, T. Kopecký – Pálffy, Stümpel, Gáborík – Šatan, Handzuš, Zedník – Radivojevič, Cibák, Marcel Hossa

Hokeju v prvej tretine síce nechýbalo tempo, ale presnosť áno. Už v 2. min spôsobil slovenský brankár nechtiac závar pred svojou bránkou, keď puk odrazený od zadného mantinelu len vyrazil pred seba, ale situáciu vyriešil. V prvej slovenskej presilovke ako-tak ohrozil Kiprusoffa vo fínskej bránke iba Demitra. V 7. min sa nebezpečnou strelou od modrej prezentoval Pitkänen, vzápätí na druhej strane unikol Šatan, efektne sa otočil s pukom, ale bránku súpera netrafil. V 9. min spálil prvú fínsku tutovku Lehtinen, ktorého našiel úplne voľného pred slovenskou bránkou Saku Koivu. Halák bol pozorný. O niečo neskôr Marián Hossa nabil Jurčinovi a ten skoro prekvapil fínskeho gólmana. Druhá desaťminútovka patrila Fínom, ktorí zvýšili forčeking a čoraz častejšie sa objavovali v nebezpečných pozíciách v slovenskom obrannom pásme. Napokon sa aj dočkali úvodného gólu, keď vylúčenie Pálffyho potrestal strelou ako z kanóna obranca Sami Salo. Je pravdepodobné, že gólu predchádzal faul na Handzuša, ktorý však dlho otáľal s vyhodením puku.

Andrej Sekera (44) pomohol Peltonenovi zanechať... Foto: SITA, AP
Fínsko Slovensko Peltonen Sekera Andrej Sekera (44) pomohol Peltonenovi zanechať na mantineli stopu tváre.

V druhej tretine boli spočiatku aktívnejší severania, keď najmä prvý útok vedený Sakom Koivom zatápal pred Halákom. Slovákov nakopla až využitá presilovka, keď sa v polovici zápasu presadil Marián Gáborík. Kanonier Rangers zaznamenal z tridsiatej strely na bránku štvrtý gól na olympijskom turnaji – 1:1. Krátko nato šiel na trestnú lavicu Jurčina, v oslabení unikol Handzuš, ale jeho strelu zblokoval jeden z fínskych obrancov. Na slovenskej strane pribúdali vylúčenia ako na bežiacom páse, ale Filcovi zverenci sa v defenzíve prekonávali. V 36. min sa naskytla krátka presilovka o dvoch mužov Slovákom a tí si s ňou poradili znamenite. Po Handzušovej nevydarenej strele sa dostal k puku Marián Hossa, rýchlo si ho prikopnutím spracoval a kým sa Kiprusoff stačil presunúť, poslal slovenský tím do vedenia – 2:1.

Pavol Demitra po svojom góle na 3:1. Foto: SITA, AP
Fínsko Slovensko Demitra gól Pavol Demitra po svojom góle na 3:1.

Ešte väčšiu lahôdku ponúkol dvojnásobný finalista Stanleyho pohára Marián Hossa v 39. min, keď sedel na trestnej lavici Radivojevič (2+2 min) po zákroku vysokou hokejkou na Jokinena. Po chybe Sala v útočnom pásme sa dostal k puku, počkal si na príhodný moment, kým mu nakorčuľuje Demitra a bol z toho tretí gól vo fínskej sieti. O knokaute sa ešte nedalo hovoriť, lebo presilovka výberu Suomi pokračovala aj na začiatku tretej tretiny. Slováci sa však ubránili.

Prišli však ďalšie krušné chvíle. Pri vylúčeniach Cibáka a Meszároša sa Fínom naskytla najprv 86 sekúnd trvajúca presilovka o dvoch mužov. Tú ešte obhajcovia striebra nevyužili, ale napokon po dvakrát tečovanom puku v 46. min znížil obranca Niklas Hagman – 2:3. O minútu a pol neskôr už bolo vyrovnané. Jokinen strelou od kruhov prekvapil Haláka – 3:3. Fínska gólová smršť ešte nebola pri konci. S chuťou hrajúci Jokinen v 49. min z presilovky po vylúčení Mariána Hossa pomedzi Halákove betóny poslal svoj tím do vedenia – 4:3. Severský trojgólový obrat trval presne 3:35 min.

Radosť Fínov po góle Olliho Jokinena. Foto: SITA, AP
Fínsko Slovensko Jokinen radosť Radosť Fínov po góle Olliho Jokinena.

Slováci museli zdvihnúť hlavy, lebo bronzové medaily sa začali vzďaľovať. Príležitosť sa naskytla pri vylúčení Sala, ale Marián Hossa svoju šancu nevyužil. Slováci robili naďalej maximum, no vytúžený vyrovnávajúci gól neprichádzal. Na trestnú lavicu putoval aj Pitkänen, no ani počas tejto dvojminútovej početnej prevahy sa skóre nemenilo, keď Zedníkovu obrovskú šancu zneškodnil Kiprusoff. Osemdesiatpäť sekúnd pred koncom Filc vzal Haláka na striedačku a Slováci skúsili power-play. Neujala sa Demitrova strela ani ďalšie pokusy. Desať sekúnd pred koncom napokon definitívne rozhodol o triumfe Fínska gólom do prázdnej bránky Filppula.

Ján Filc (tréner Slovenska): „Gratulujem fínskemu kolegovi k víťazstvu. My sme veľmi sklamaní, lebo sme nedotiahli náš medailový sen do konca. Za stavu 3:1 v náš prospech sme boli presvedčení o tom, že sa nemôže nič stať, ale stalo. Taký je športový život…V úvode záverečnej tretiny sme možno trochu neudržali naše emócie na uzde a fínsky tím to v presilovkách využil. Chcem sa predovšetkým poďakovať svojím hráčom, že nechali na ľade všetko. Dnes nám chýbal iba vyrovnávajúci gól.“ Jukka Jalonen (tréner Fínska):
„Bol to tesný, tvrdý a veľmi náročný zápas. A to platí pre obe mužstvá, za ktoré nastúpili viacerí hráči možno poslednýkrát v reprezentácii. Za stavu 1:3 sme mali aj kus šťastia, že sme sa dostali naspäť do zápasu. Klobúk dolu však pred mojimi hráčmi, ktorí sa nevzdali a aj za nepriaznivého vývoja to ´nezabalili´. Hráči ukázali, že tvoria veľké mužstvo. Medaila je skvelý výsledok pre fínsky hokej.“

Andrej Sekera (vľavo) v súboji s Ville Peltonenom.
Fíni oslavujú gól Samiho Sala.
+23Jaroslav Halák sa načahuje za pukom.
debata chyba