Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti nechali na ľade srdce a česť. Teraz chcú vybojovať bronz

Zápas, aký sa tak skoro opakovať nebude. Slováci nechali v súboji s Kanadou na ľade všetko. Bojovného ducha, srdce, všetok hokejový um. Semifinálový duel olympijského turnaja mal byť jasnou záležitosťou domácich, no tí sa napokon triasli o výsledok.

27.02.2010 10:29
Kanada Slovensko podávačka Foto: ,
Pozápasové podávanie rúk.
debata

„Urobili sme pár drobných chýb v prvej tretine, po ktorých sme inkasovali dva góly. Po celý čas sme však hrali svoj systém a neotvárali hru, napokon, to sa s Kanadou ani nedá. Rusi to spravili a dostali poriadny výprask,“ hodnotil útočník Michal Handzuš. Odchovanec banskobystrického hokeja v 56. minúte znížil na 2:3, keď doťukol puk do bránky po akcii Richarda Zedníka. „Psychika je naozaj zaujímavá vec. Po prvom góle sme zrazu dostali krídla, nohy boli oveľa ľahšie. Verili sme si, že by sme mohli Kanadu zdolať, boli sme blízko. Sme z toho veľmi sklamaní,“ priznal.

Perfektný defenzívny výkon podal kapitán Zdeno Chára. V osobných súbojoch kraľoval, Kanaďanov narážal na mantinel, ako sa dalo, a zabraňoval im v útokoch. „Možno sme boli z úvodu trošku nervózni. Kanada má úžasné mužstvo, ktoré si vytvorilo veľký tlak aj šance. Ku koncu sme však prevzali tempo hry a boli sme to my, kto bol v systematickom nápore. Škoda, že sme nepripojili aj tretí gól,“ povzdychol si najvyšší hráč turnaja.

Tomáš Kopecký (vpravo) v súboji s Chrisom... Foto: SITA, AP
Kanada Slovensko Kopecký Pronger Tomáš Kopecký (vpravo) v súboji s Chrisom Prongerom.

Slováci sa opäť prezentovali výborným defenzívnym výkonom. Domáci hokejisti síce viedli, no nemali prevahu a istotu ako vo štvrťfinále proti Rusku. „Snažili sme sa čo najdlhšie držať bezgólový stav. Na kolená nás však položili dva nešťastné tečované pokusy. Opäť sa ukázalo, že v hokeji je všetko možné,“ priznal útočník kazašského Barysu Astana Jozef Stümpel.

Útočník Miroslav Šatan nebol ďaleko od momentu, aby vstúpil do hokejového triple gold clubu (sú v ňom hráči, ktorí vyhrali zlato z MS, olympiády a Stanley Cup). Napokon však bude so spoluhráčmi bojovať „len“ o bronzové medaily. „Keby sme mali v závere o pár minút viac… Možno sme hrali až s prílišným rešpektom. Kanaďania nedali góly zo skvelých šancí, ale z nahodených pukov. Bol to rýchly a po taktickej stránke veľmi vyspelý hokej,“ priznal muž s 18 na drese.

Michal Handzuš strieľa kontaktný gól. Foto: SITA
Kanada Slovensko Handzuš gól Michal Handzuš strieľa kontaktný gól.

O necelých 24 hodín čaká filcovcov ďalší náročný zápas, duel o bronz s Fínskom. „Už dvakrát sme hrali dva zápasy v priebehu dvoch dní. Vždy sme v tom následnom uspeli, tak veríme, že sa tak stane i teraz. Budeme bojovať, biť sa o medailu. Štvrté miesto je totiž to najhoršie, aké môže byť. Veríme, že to zvládneme,“ vyjadril sa Handzuš.

Slováci bojovali o postup do finále do poslednej sekundy, zatiaľ čo Fíni sa prakticky od 13. minúty duelu s USA (prehrávali 0:6) mohli sústreďovať na boj o bronz. „Nám je jedno, ako hrali. Bude to úplne iný zápas. Stále sme v hre o medailu a spravíme všetko pre to, aby sme ju získali,“ priznal Martin Štrbák.

Oslava gólu Michala Handzuša. Foto: SITA, AP
Kanada Slovensko Handzuš radosť Oslava gólu Michala Handzuša.

Hokejisti sa musia z neúspešného semifinálového zápasu čo najskôr dostať, najmä psychicky, a sústrediť sa už na hráčov Suomi. Dokážu to? „Myslím si, že sme dosť skúsené mužstvo na to, aby sme to dokázali. Musíme si teraz dobre oddýchnuť, pretože s Kanadou to bol nesmierne náročný duel. Motiváciu máme, o tom nemôže byť pochybností. Napokon, hrá sa o olympijský bronz. Chcem ho získať!“ odkázal Šatan.

Tomáš Kopecký (vpravo) v súboji s Chrisom...
Michal Handzuš strieľa kontaktný gól.
Oslava gólu Michala Handzuša.
debata chyba