Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania majú rešpekt pred Halákovou maskou

Kanaďania pred olympijským hokejovým semifinále proti Slovákom okrem iného zistili, že na maske brankára Jaroslava Haláka sú vyobrazené dve tváre.

26.02.2010 19:56
Prilba Jaroslava Haláka Foto:
Prilba Jaroslava Haláka.
debata

Jednou je legendárny brankár Vladimír Dzurilla, ktorý v roku 1976 na prvom Kanadskom pohári v drese bývalého Československa v prvom vzájomnom zápase „zlikvidoval“ domáce hviezdy a tie prehrali 0:1. Druhou zasa nemenej legendárny zbojník Juraj Jánošík, podľa Kanaďanov slovenský Robin Hood, ktorý v 18. storočí bral bohatým a chudobným dával. A teraz pointa, ktorú vyslovil s obdivom komentátor denníka The Province: „Neboli by sme radi, keby tie dve postavy z Halákovej masky ožili práve v piatkovom zápase proti Kanade. Lebo Halákova forma vzbudzuje rešpekt.“

Chvály na slovenského gólmana prichádzajú aj z nenovinárskych zdrojov. Bývalý dvojnásobný tréner roka v NHL Jacques Demers, ktorý pôsobí v olympijskom Vancouveri ako komentátor francúzsky hovoriacej RDS, poznamenal, že Halák je s určitosťou najviac nedoceneným brankárom v celej zámorskej profilige. A že nechápe vedenie Montrealu a jeho politiku pri obsadzovaní brankárskeho postu.

„Je to muž, ktorý má potenciál stať sa raz jednotkou v NHL. Obdivujem na ňom zriedkavú vlastnosť brankárov, že sa dokáže rýchlo otriasť z nevydareného zápasu a v ďalšom už opäť chytá excelentne. Poznám jeho myslenie. On sa nikdy nevzdáva. Myslím si, že Slováci majú proti Kanade šancu. Tou šancou je Halák,“ uviedol pre The Province J. Demers. Už o niekoľko hodín sa ukáže, či tieto slová boli len zdvorilostnými frázami alebo majú reálny základ. V každom prípade, aj keby Slováci v piatok večer proti hlavnému favoritovi olympijského turnaja neuspeli, Halák si už svoje hokejové meno vo Vancouveri výrazne vylepšil.

debata chyba