Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci si vo Vancouvri kúpia aj horalky a bryndzu

"V jeden deň ideš na pláž, na druhý v kožuchu na huby. Ten kontrast je nádherný," vysvetľuje Slovenka Zuzana Vitková, prečo miluje život vo Vancouvri.

27.02.2010 17:00
Michal, Zuzana a Patrik Foto:
Michal, Zuzana a Patrik.
debata

V meste, ktoré usporadúva zimnú olympiádu, žije s manželom Michalom. Obaja sú z Martina a do Kanady sa vybrali za prácou. „Máme maliarsku firmu, v zime zamestnávame sedem ľudí, v lete desať – dvanásť,“ hovorí Michal.

Vo Vancouvri nie je o Slovákov núdza. „Podľa odhadov nás tu žije desať až pätnásť tisíc. Je tu druhá najsilnejšia komunita Slovákov v Kanade – po Toronte,“ naznačí Patrik Korbeľ. Aj on pochádza z Martina. Do Vancouvru prišiel vlani v apríli na študijno-pracovný program zameraný na hoteliérstvo. Našiel si však dobrú prácu a rozhodol sa ostať dlhšie.

Michal a Zuzana Vitkovci. Foto: Marián Szűcs
Michal a Zuzana Vitkovci Michal a Zuzana Vitkovci.

Slováci sa v meste stretávajú najmä v kostole vo štvrti New Westminster. „Je tam slovenský farár, každú nedeľu bývajú omše v slovenčine. Ten kostol udržiava slovenskú komunitu, robia sa grilovačky, varí sa guláš, na Vianoce spievame koledy,“ vyratúva Korbeľ. „Je tu tiež partia ľudí, ktorá raz za mesiac organizuje diskotéky, pred olympiádou bola slovensko-česká párty so živou kapelou,“ dopĺňa.

Napriek tomu Slovákom chýba priestor, kde by sa mohli stretávať. „Niečo ako komunitné centrum, aké tu majú Poliaci či Chorváti. Nie všetci totiž chodia do kostola,“ vraví Michal Vitek.

Dôvody, prečo Vancouver láka, sa opakujú. „V apríli som sa lyžoval a v máji už kúpal v oceáne. Takú kombináciu ponúka máloktoré mesto,“ hovorí Korbeľ. „Okrem pláží a hôr je tu parádny nočný život,“ pridáva Vitek. „A k tomu veľa parkov a nádherná príroda,“ dopĺňa jeho manželka.

V metropole Britskej Kolumbie nechýbajú Slovákom ani tradičné domáce lahôdky. „Človek by povedal, že tu na konci sveta budú nedostupné. Ale je tu obchod, v ktorom zoženiete horalky, naše pivo, klobásky, korbáčiky aj bryndzu. A náš chlieb nahrádzame maďarským, je tu výborná maďarská pekáreň,“ smeje sa Vitek.

Vôbec, jedlo a reštaurácie sú silnou stránkou Vancouvru. „Stačí sa prejsť po Davie Street a zacítiš chute celého sveta. Aj keď si človek o druhej v noci zmyslí, že má chuť na jedlo, má kam ísť,“ dodáva. „Tie reštaurácie sa ani nedajú všetky obísť a najete sa za pár dolárov. Aj keď teraz je všetko drahšie, platia olympijské ceny,“ tvrdí Zuzana.

Ďalším špecifikom mesta je množstvo bezdomovcov, počas olympiády však väčšinu z nich odviezli do ubytovne mimo centra. „Chodia sem z celej Kanady, lebo je tu mierna zima. V takom Edmontone by zamrzli,“ poznamenal Michal.

Vo Vancouvri žije tiež veľa narkomanov, sústreďujú sa v štvrti Hastings, ale podľa domácich nie sú nebezpeční. Mesto je známe aj veľmi tolerantným postojom k marihuane. „Dokonca voľnejším ako k alkoholu. Keď na ulici piješ, zhabú ti alkohol a dajú ti pokutu. Keď fajčíš trávu, policajt ťa iba pekne poprosí, aby si šiel niekam bokom,“ s úsmevom prirovnáva Michal.

Každý rok v apríli sa vo Vancouvri koná marihuanový festival – v centre mesta pred hlavnou galériou.

debata chyba