Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak vyhráte, deportujeme vás z Kanady, podpichovali Slovákov

Vtipkovanie, prekáračky, a ironicky myslené vyhrážky. Tak vyzerá život v Kanade pred semifinálovým stretnutím jej hokejistov so Slovenskom.

26.02.2010 21:25
Kanada, hokej, fanúšik Foto:
Kanadský fanúšik v hľadisku Canada Hockey Place.
debata

„Jeden zamestnanec mi povedal, že ak vyradíme Kanadu, deportujú nás naspäť na Slovensko,“ smeje sa Slovák, žijúci v Calgary, šéf zabehnutej stavebnej firmy Majo Srník. Velí piatim podriadeným. Jeden je jeho dlhoročný kamarát z rodného Veľkého Krtíša Viktor, ďalší štyria sú domáci. „O zábavu máme teraz postarané,“ vraví.

Kanada žije hokejom. Každý deň, nielen počas olympijských hier. „Keď hrá domáci tím Calgary Flames, celé mesto je zaliate červenou farbou. Ľudí v dresoch stretneš úplne všade. Šoféri majú na autách vlajky. Hokej je národný šport, na ostatné Kanaďania kašlú.“ Svoje slová doplní aj výpočtom krytých hokejových hál v miliónovom meste. „Tých je tu neúrekom. Minimálne dvadsať. Veď takmer každý tu vie hrať hokej. Hrá ho veľmi veľa malých detí, rodičia ich vozia na tréningy aj o piatej ráno.“

Fanúšikovia Slovenska. Foto: SITA
Fanúšikovia Slovenska Fanúšikovia Slovenska.

V súperovi majú Kanaďania jasno. „Poznajú Gáboríka, Hossu, Demitru a najmä bratov Šťastných. O Gáboríkovi každý vie, že je narýchlejší v NHL a raz dal päť gólov v zápase. Francúzski Kanaďania majú zase veľmi radi brankára Haláka za jeho výkony v Montreale. A vždy sa veľmi tešia, keď niekto narazí na mantinel obra Cháru,“ rozpráva 31-ročný Slovák. Ale nie každý vie o Slovensku aj niečo viac. "Ľudia, s ktorými pracujem vedia veľa, pretože sa denne rozprávame o našich krajinách. Keď v novinách pozerám, kto dal góly, vždy im pripomeniem, že je to Slovák. Ale obyčajnému Kanaďanovi, ktorý nemá vo svojom okolí žiadneho človeka so slovenským pôvodom, pojem Slovensko veľa nehovorí.

Počas olympiády sa v NHL nehrá. Ale mesto bude pulzovať hokejom i tak. „Sedemnásta Avenue v Calgary sa volá Červená míľa. Keď hrajú Flames, vo všetkých krčmách ide v televízii hokej a sú natrieskané do posledného miesta. Zápasy premietajú aj v kinách. So sledovaním doma je to horšie. Kto si neplatí špeciálnu káblovku, nevidel žiadne zápasy Slovenska. Dávali len Kanadu.“

Foto: AP
Fanúšikovia Kanady.

Majo sa chystal pozerať hokej do baru. „Volá sa Čierna labuť. Už som kúpil aj posledné dva slovenské dresy, ktoré mali v obchode. Neviem, či ich málo objednali, alebo bol o ne taký veľký záujem.“ Nebude sa báť povzbudzovať Slovensko v bare plnom Kanaďanov. „Toto si na Kanade veľmi vážim. Nikdy nepocítiš, že ťa tu nechcú. Hokej berú ako šport a nie ako zámienku na vyvolávanie bitiek.“

Slováci sa vedia dať dokopy aj v Calgary. „Keď sme vyhrali majstrovstvá sveta, jeden Slovák rezervoval celý bar. Vieš si predstaviť dvesto Kanaďanov oblečených v slovenských dresoch? Po našej výhre behali opití po ceste a na plné hrdlo vykrikovali názov našej krajiny. To inde nezažiješ,“ spomínal Majo, ktorý žije v Calgary už osem rokov.

Jedno je však isté, v semifinále žiadny Kanaďan nedrukoval Slovensku. „Rusi nás prebrali. Už sú vonku. A za nimi pôjdete aj vy. Nezabudnite, že hokej je kanadská hra,“ odkázal všetkým Slovákom Alvaro Aguillar. Jeho šéf mu za tieto slová plat nezníži. „Veď je to len šport nie?,“ pousmial sa Majo.

debata chyba