Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Crosby sa prebudil vo finále a odštartoval obrovský kanadský žúr

Mal byť najväčším tromfom Kanady na olympiáde, ale dlho sa trápil. Svoj hviezdny moment si však ponechal na tú najvhodnejšiu chvíľu - finálový zápas. V dvadsiatich dvoch rokoch je už legendou. Sidney Crosby získal v priebehu 365 dní Stanley Cup i zlatú olympijskú medailu.

01.03.2010 04:51
USA - Kanada Foto:
Sidney Crosby.
debata

„Cítim sa ako vo sne, to asi nemôže byť realita. Ani si už vlastne nepamätám, ako ten gól padol. Viac-menej som sa ani nepozeral, kam strieľam, len som to skúsil a vyšlo to, je to úžasný pocit,“ vyznal sa v prvej reakcii po finále.

Kanada si zápas zdramatizovala sama. Podobne ako v semifinále so Slovenskom musela tŕpnuť do posledných sekúnd. „Javorový list“ totiž stratil dvojgólové vedenie, keď sa americkým hokejistom podarilo zásluhou Zacha Pariseho 25 sekúnd pred koncom duelu vyrovnať na 2:2. „Ťažko sa mi momentálne hľadajú slová. Boli sme tak blízko. Keď sme vstupovali do predĺženia, boli sme všetci odhodlaní vyhrať. Nepodarilo sa, sme len druhí,“ konštatoval útočník New Jersey Devils.

Najväčší favorit na zlato tak oplatil svojmu zámorskému rivalovi prehru zo základnej skupiny (3:5) a naplnil očakávania fanúšikov. „Vyhrať olympijské hry, to je niečo špeciálne, neopísateľné. Moji chlapci odviedli skvelý kus práce, je to splnený sen,“ vytešoval sa tréner Mike Babcock.

Sidney Crosby s kanadskou zástavou. Foto: SITA
Sidney Crosby Sidney Crosby s kanadskou zástavou.

Hokej je v Kanade náboženstvom. Už hodiny pred zápasom sa ulice Vancouvru zaplnili a fanúšikovia kričali zborové: „Go Canada Go“. Čo očakáva Sidney Crosby po zisku zlata? „Pamätám si, keď sme vyhrali zlato v Salt Lake City (v roku 2002), že to bol jeden veľký žúr. Ja som mal vtedy 14 rokov a bol som samozrejme v uliciach a oslavoval,“ priznal sa.

Aké oslavy čakajú na hokejistov? „Chcem byť momentálne s chlapcami, radovať sa s nimi a celou Kanadou. Vyhrať zlato doma je niečo úžasné, podarí sa vám to raz za život,“ vyznal sa rodák z Cole Harbour.

Sidney Crosby sa v 22 rokoch zaradil medzi žijúce legendy hokeja. Idol všetkých Kanaďanov, najväčší pútač pre mladé dievčatá a reklmané agentúry v krajine „javorového listu“ dosiahol v hokeji už takmer všetko. Jediné čo mu chýba je vyhrať titul majstra sveta. Nebol k nemu ďaleko, v roku 2006 skončila Kanada v lotyšskej Rige na štvrtom mieste.

„Získať zlato na olympiáde bol jeho osud. Má iba 22 rokov a je výnimočný. Pripomína mi Wayna Gretzkého,“ konštatoval na adresu kanadskej superstar výkonný riaditeľ Steve Yzerman, ktorý zložil víťazný tím.

Sidney Crosby s kanadskou zástavou.
debata chyba