Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejovú drámu rozhodol Crosby. Kanada porazila USA v predĺžení

Hokejisti Kanady vyhrali olympijský turnaj vo Vancouvri. V dramatickom severoamerickom finále porazili USA 3:2 gólom Sidneyho Crosbyho v ôsmej minúte predĺženia. "Ešte si to poriadne neuvedomujem. Je to ako sen," hovoril hrdina finále bezprostredne po tom, ako pre kanadský hokej získal celkovo ôsme olympijské zlato.

28.02.2010 19:31 , aktualizované: 01.03.2010 00:40
Kanadskí hokejisti so zlatými medailami. Foto:
Kanada získala olympijské zlato. Dramatické finále rozhodol v predĺžení Sidney Crosby.
debata

Finále olympijského turnaja

USA – Kanada 2:3 po predĺžení (0:1, 1:1, 0:0 – 0:1)

  • Góly: 33. Kesler (Kane), 60. Parise (Langenbrunner, Kane) – 13. Toews (Richards), 28. Perry (Getzlaf, Keith), 68. Crosby (Iginla). Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 36:38, rozhodovali: McCreary, O´Halloran (obaja Kan.) – Fonselius (Fín.), Morin (Kan.), 17 748 divákov
  • USA: Miller – R. Suter, Rafalski, Gleason, E. Johnson, J. Johnson, Orpik, Ryan Whitney – Langenbrunner, P. Šťastný, Parise – Pavelski, Kessel, Malone – D. Brown, Kane, Kesler – Backes, Ryan, Callahan – Drury
  • Kanada: Luongo – S. Weber, S. Niedermayer, Keith, Seabrook, Doughty, Pronger, Boyle – E. Staal, Crosby, Iginla – Heatley, J. Thornton, P. Marleau – Richards, Toews, R. Nash – P. Bergeron, Getzlaf, Perry – Morrow

Vrchol zimných olympijských hier vo Vancouvri, finálový zápas medzi USA a Kanadou, sa začal opatrne. Stredné pásmo bolo nepriestupné, útočníci v úvodných minútach márne hľadali voľné miesto.

Šance, napriek tomu, prišli. Viac ich mali Kanaďania, ale prvú gólovú situáciu vytvoril americký tím: z ľavej strany sa až pred bránku natlačil Brown, ale brankár Luongo jeho pokus s námahou kryl. Puk sa zastavil tesne pred bránkovou čiarou a hoci ho Luongo nemal pod kontrolou, rozhodca hru prerušil.

Nedáš – dostaneš, platilo i tentoraz. Americký obranca Eric Johnson spoza bránky nepocho­piteľne hľadal obsadeného Ra­falskeho, k puku sa dostal Richards a jeho strelu dorazil z uhla mladý útočník Jonathan Toews. Kanada sa v čase 12:50 dostala do vedenia.

Pre Toewsa, ktorý dovtedy nazbieral 7 asistencií, to bol prvý gól na turnaji – na vhodnejšiu chvíľu si ho schovať nemohol.

Jonathan Toews prekonáva amerického brankára... Foto: SITA
USA - Kanada, Jonathan Toews Jonathan Toews prekonáva amerického brankára Ryana Millera.

Kanada, ktorá vyhrala prvú tretinu na strely 10:8, bola aktívnejšia aj na začiatku druhej časti. Domáci tlak vyvrcholil v 28. minúte: Getzlafova prihrávka z ľavej strany sa odrazila od korčule amerického obrancu k úplne voľnému Perrymu, ktorý sa v ideálnej pozícii nemýlil – puk poslal presne do horného rohu.

Američania sa pokúšali vrátiť do zápasu, pred Luongovou bránkou vytvorili niekoľko horúcich situácii, ale bez úspechu. Napokon znížili z napohľad nevinnej akcie: Kanovu strelu tečoval Kessler a puk, hoci sa obtrel o Luonga, skončil v bránke – 1:2.

Hra sa v druhej tretine, zvlášť po treťom góle, otvorila, šance sa striedali zo strany na stranu. Väčšie mali aspoň opticky Američania, v poslednej minúte však mohol Kanaďanom vrátiť dvojgólové vedenie Eric Staal.

Odvážna akcia Dustina Browna. Luongo s námahou... Foto: SITA
USA - Kanada, Dustin Brown, Roberto Luongo Odvážna akcia Dustina Browna. Luongo s námahou kryl, puk sa zastavil až pred bránkovou čiarou.

Na začiatku tretej tretiny mali Američania šťastie, Kanada v priebehu minúty dvakrát trafila tyčku – najprv ju po teči Sutera orazítkoval Weber, potom Pronger.

Záverečná časť riadneho hracieho času sa po hernej stránke vrátila do prvej tretiny. Hra bola dlho opatrná, puk častejšie držali Kanaďania. Američania sa len s ťažkosťami dostávali do pásma, šancí mali málo.

Kanada, naopak, využívala voľnejší priestor na útočnej polovici. V 57. minúte mohol rozhodnúť Sidney Crosby, sám sa rútil na brankára, ale v poslednej chvíli mu puk vypichol Kane. 

Američania bojovali až do konca. Millera odvolali z bránky, usadili sa v útočnej tretine a 25 sekúnd pred záverečným klaksónom dotlačil puk za Luongov chrbát Zach Parise. 

Zach Parise. Foto: SITA
USA - Kanada, Zach Parise Zach Parise.

V predĺžení, ktoré hrali štyria hráči na oboch stranách, mali viac z hry Kanaďania. Tím USA držal v turnaji výbornými zákrokmi Ryan Miller, ale na pohotovú strelu Sidneyho Crosbyho zo 68. minúty už nestačil.

Kanada vyhrala hokejovú drámu 3:2 po predĺžení a ako druhý tím v histórii získala hokejové zlato na domácej pôde. Až do Vancouvru to dokázali iba Američania v Lake Placid 1980.

Čas 67:40. Sidney Crosby prekonáva brankára... Foto: ČTK
USA - Kanada, Sidney Crosby, Ryan Miller Čas 67:40. Sidney Crosby prekonáva brankára Millera, Kanada má zlato.

Kanaďania sa naposledy radovali z olympijského zlata pred ôsmimi rokmi v Salt Lake City – v ňom tiež zdolali vo finále USA (5:2). Po Turíne 2006, kde skončili až siedmi, však mali čo naprávať.

„Je to neuveriteľné. Ešte nikdy predtým som nič podobné necítil. Prežívam najkrajší moment kariéry,“ tešil sa kanadský útočník Patrick Marleau.

Jeho spoluhráč, dvadsaťpäťročný Eric Staal z Caroliny sa stal vďaka zisku zlatej medaily v poradí 23. členom Triple Gold Clubu, ktorý združuje olympijských víťazov, majstrov sveta a držiteľov Stanleyho pohára.

Američania získali jedenástu hokejovú medailu, ale čo na tom, keď je osem z nich zo striebra. „Je to zničujúci pocit. Jediný gól nás delil od zlatej medaily,“ ľutoval obranca USA Jack Johnson. „Bol to najdôležitejší zápas, aký som kedy odohral. Nedá sa s ničím porovnávať. Získali sme striebro, ale prišli o zlato.“

O štyri roky to mladý americký tím môže Kanaďanom vrátiť. Či v ruskom Soči nastúpia aj hráči z NHL, je však stále otázne.

Konečné poradie olympijského turnaja: 1. Kanada, 2. USA 3. Fínsko, 4. Slovensko, 5. Švédsko, 6. Rusko, 7. Česko, 8. Švajčiarsko, 9. Bielorusko, 10. Nórsko, 11. Nemecko, 12. Lotyšsko

Kanadské fanúšičky v hľadisku Canada Hockey Place.
Kanadský brankár Roberto Luongo vyráža americkú...
+29Brooks Orpik posieľa Danyho Heatleyho na...
debata chyba