Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spojené štáty vyhrali súťaž štvorbobov po 62 rokoch

Víťazstvo v súťaži mužských štvorbobov si na zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouvri vybojovala posádka USA I v zložení Steven Holcomb, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz a Justin Olsen, ktorá získala pre svoju krajinu tretí najcennejší kov v tejto kráľovskej disciplíne v histórii.

28.02.2010 01:36
boby, USA Foto:
Americká posádka rozbieha svoje boby na trati vo Whistleri.
debata

Američania triumfovali vo Whistler Sliding Centre zásluhou najrýchlejších časov v prvých troch jazdách, na ich prvenstve už nič nezmenil ani až tretí najlepší výkon v záverečnej finálovej jazde. Reprezentanti USA sa zlata dočkali po dlhých 62 rokoch, naposledy sa podarilo zvíťaziť Francisovi Tylerovi vo švajčiarskom St. Moritzi 1948. Prvým americkým olympijským šampiónom v štvorboboch bol William Fiske na domácej pôde v stredisku Lake Placid 1932. Dvadsať­deväťročný celkový víťaz Svetového pohára 2009/2010 Holcomb zároveň prerušil spolu so svojimi reprezentačnými kolegami sériu štyroch triumfov nemeckých štvorbobov za sebou na ZOH.

Na druhej priečke skončila favorizovaná štvorica Nemecka I vedená obhajcom prvenstva z predchádzajúcich dvoch ZOH v tejto disciplíne a zlatým medailistom v dvojboboch v Turíne 2006 i teraz v krajine „javorového listu“ Andrém Langem, ktorá zaostala o 38 stotín sekundy. Lúčiaci sa legendárny pilot figuroval tri štvrtiny pretekov na 3. mieste, ale najrýchlejším časom v štvrtej jazde odsunul o jednu stotinu za seba kvarteto Kanady I s pilotom Lyndonom Rushom (+0,39).

Tridsaťšesťročný Lange pridal do svojej olympijskej zbierky k štyrom zlatým prvú striebornú medailu a úspešnú kariéru ukončí ako najúspešnejší pilot v tomto športovom odvetví, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín ZOH. Dvadsaťdeväťročný Rush síce na smútok domácich priaznivcov neudržal 2. priečku, ale bronzový kov je pre Kanadu po zlate zo ZOH 1964 v rakúskom Innsbrucku len druhou medailou zo štvorbobov v histórii hier.

Slovenskí reprezentanti Milan Jagnešák, Marcel Lopuchovský, Petr Nárovec a Martin Tešovič skončili svoje účinkovenie už v piatok – po úvodnej jazde, v ktorej sa v záverečnom úseku dráhy prevrhli a do cieľa sa dokĺzali s odstupom 4,36 sekundy na priebežne vedúce kvarteto USA I, čo znamenalo poslednú 25. priečku. Reprezentanti SR vyviazli z tejto havárie bez vážnejších zdravotných indispozícií, ale na štart druhej jazdy už nenastúpili. V pretekoch nepokračovali pre poškodenie bobov a v konečnom poradí neboli klasifikovaní.

V štvorboboch namiesto 30 štartovalo napokon len 25 posádok, z ktorých 21 súťaž aj dokončilo. Okrem Slovákov postupne odstúpili Rusi (pilot Zubkov), Rakúšania (Stampfer) a Američania (Napier). Ešte pred začiatkom sa odhlásili kvartetá Austrálie, Lichtenštajnska, Holandska, Švajčiarska a Lotyšska.

Boby – muži – štvorboby: 1. USA I 3:24,46 min, 2. Nemecko I 3:24,84 3. Kanada I 3:24,85, 4. Nemecko II 3:25,58, 5. Kanada II 3:25,60, 6. Švajčiarsko I 3:25,71, 7. Nemecko III 3:26,06, 8. Rusko III 3:26,13, 9. Rusko I 3:26,25 a Taliansko I 3:26,25… Slovensko (Milan Jagnešák, Marcel Lopuchovský, Petr Nárovec, Martin Tešovič) súťaž nedokončilo (po prvej figurovalo s časom 55,25 s na poslednom 25. mieste)

debata chyba