Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paralelný obrovský slalom vyhral domáci Anderson

Víťazom finále paralelného obrovského slalomu snoubordistov na zimných olympijských hrách vo Vancouvri sa stal domáci pretekár Jasey Jay Anderson.

28.02.2010 01:42
Jasey Jay Anderson, snoubording Foto:
Jasey Jay Anderson.
debata

Úradujúci svetový šampión v tejto disciplíne si vo finále poradil s lídrom hodnotenia SP Benjaminom Karlom. Bronzovú medailu si vyjazdil Mathieu Bozzetto z Francúzska, ktorý v malom finále zdolal ruského reprezentanta Stanislava Detkova. „Je to šok. Podarilo sa mi to,“ znela prvá reakcia kanadského reprezentanta.

Víťazný 34-ročný Anderson je štvornásobným majstrom sveta v paralelných disciplínach, keď dvakrát triumfoval v obrovskom slalome a rovnako dvakrát v slalome. Rodákovi z provincie Quebec sa v kopcoch neďaleko Vancouveru darí, keďže v roku 2005 vo Whistleri získal dve zlaté medaily na MS v oboch paralelných disciplínach.

„Je to vynikajúce, že sa mi podarilo zdolať všetkých súperov,“ uviedol Anderson po náročných pretekoch v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Súťažiaci totiž okrem dažďom podmočenou traťou súperili aj s nízkou viditeľnosťou, keď nevideli viac ako jednu nasledujúcu bránku. „Celý deň sme akoby plávali, nič sme nevideli. Iba sme sa snažili zo seba dostať maximum a dôjsť do cieľa,“ pokračoval Anderson.

Trinásty v konečnom poradí Američan Tyler Jewell na margo podmienok uviedol: „Ak by sa v takomto počasí malo jazdiť na pretekoch Svetového pohára, asi by to organizátori zrušili. Ale toto je olympiáda.“ Siedmy v konečnom hodnotení ďalší americký pretekár Chris Klug, bronzový zo Salt Lake City, poznamenal: „Cítil som sa, ako keby som surfoval a nie snoubordoval.“

Zdolaný finalista Benjamin Karl si v stredisku Cypress Mountain vyjazdil prvú medailu z veľkého podujatia, predtým bol jeho najväčším úspechom celkový triumf v SP v sezóne 2007/08. Francúzsky reprezentant Bozzetto sa presne po štyroch rokoch predstavil v malom finále. Kým v Turíne 2006 prehral súboj o bronz z Rakúšanom Siegfriedom Grabnerom, tentoraz nezaváhal a zdolal neznámeho Rusa Detkova. Obhajca olympijského striebra Simon Schoch skončil až piaty, keď vo štvrťfinále vypadol práve s Detkovom. Jeho brat Phillipp po zisku dvoch zlatých medailí v Salt Lake City a Turíne už vo Vancouveri neštartoval. Víťaza kvalifikácie Andreasa Prommeggera klasifikovali po vypadnutí v osemfinále na konečnom 9. mieste.

Snoubording – muži – paralelný obrovský slalom: 1. Jasey Jay Anderson (Kan.), 2. Benjamin Karl (Rak.), 3. Mathieu Bozzetto (Fr.), 4. Stanislav Detkov (Rus.), 5. Simon Schoch (Švajč.), 6. Zan Košir (Slovin.), 7. Chris Klug (USA), 8. Rok Flander (Slovin.), 9. Andreas Prommegger (Rak.), 10. Sylvain Dufour (Fr.).

debata chyba