Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešní paralympionici sa doma stretli s ignoráciou. Štát im nedal nič

Slovenskí zdravotne postihnutí športovci zažiarili na jubilejných X. zimných paralympijských hrách v kanadskom Vancouveri. Celá výprava sa vracala z najväčšieho športového sviatku s jedenástimi vzácnymi kovmi, z toho šiestimi najvyššej hodnoty. O všetky pódiové umiestnenia sa zaslúžili reprezentanti v alpských lyžiarskych disciplínach.

22.06.2010 16:07
Zľava Martin Makovník, Miroslav Haraus, Jakub...
Zľava Martin Makovník, Miroslav Haraus, Jakub Krako, Juraj Medera.
debata (17)

Zrakovo postihnutý Jakub Krako s navádzačom Jurajom Mederom a rovnako hendikepovaná Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou sa s tromi zlatými a jednou striebornou zaradili medzi najúspešnejších účastníkov zimnej paralympiády. Obaja sú po Vancouveri aj historicky najúspešnejšími slovenskými paralympionikmi. V medailovej bilancii krajín obsadilo Slovensko fantastické štvrté miesto. Aj reprezentanti z lyžiarskych veľmocí Slovákom takýto výsledok mohli iba závidieť. Prirodzene, že to zarezonovalo aj v slovenskej a nielen športovej verejnosti. Zlatí medailisti sa objavovali na titulných stránkach printových médií, dostávali priestor v rádiách aj v televízii.

Ich nesporný úspech si však akoby doteraz vôbec nevšimli zodpovední za šport na najvyšších miestach. „Bohužiaľ, vytriezvenie z tejto eufórie je oveľa horšie, ako sme očakávali. Dokonca aj v menej civilizovaných končinách našej zemegule je zvykom po takýchto úspechoch prijať športovcov na najvyššej úrovni a odmeniť ich za výnimočný výkon, ktorým zviditeľnili krajinu. Zdá sa, že iba Slovensko je v tomto smere výnimkou. Do dnešného dňa neprijal našich medailistov zo ZPH 2010 nikto z najvyšších ústavných činiteľov. Ešte nikdy v histórii sa nestalo, aby nikto zo štátnych činiteľov ani nereagoval na listy, ktorými sme ich informovali o úspešnom vystúpení našich športovcov. Vnímame to ako totálny nezáujem o úspešných reprezentantov, ktorí veľmi dobre reprezentovali na takom významnom podujatí,“ uviedol predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Medailisti zo zimnej paralympiády mali sľúbené odmeny v polovičnej výške, ako to bolo u športovcov súťažiacich na ZOH. Tí mali za zlato 45.000 eur, strieborná medaila bola ohodnotená 35.000 a bronzová 25.000 eurami. Na odmenách sa mali spolupodieľať štát a SPV. Ministerstvo školstva SR však doteraz ani nezadefinovalo výšku odmien.

„Náš generálny partner Slovenský plynárenský priemysel má pripravených päťdesiattisíc eur, ale my doteraz nevieme, akou sumou prispeje štát. Na poslednom zasadnutí štábu Vancouver 2010 bol aj zástupca ministerstva školstva, ale oznámil nám iba to, že minister doteraz o výške odmien nerozhodol. Preto sekcia MŠ štátnej starostlivosti o šport nemôže poukázať na náš účet žiadne peniaze,“ pridal vedúci slovenskej výpravy na zimnej paralympiáde vo Vancouveri Samuel Roško.

„Kým zdraví športovci sú väčšinou profesionáli, my sme amatéri – buď sme študenti, viacerí z nás sú nezamestnaní. Zdravým športovcom zabezpečujú prípravu rezortné strediská. My máme financie od SPV, z klubov a to, čo nám dajú rodičia. Odmeny, ktoré sme mali sľúbené, by len kompenzovali to, čo sme vložili do našej prípravy,“ vysvetľoval situáciu trojnásobný paralympijský víťaz z Vancouveru Jakub Krako. „Je to šokujúce, že nikto s nami nekomunikuje. Ani nevieme, či máme nádej, že sľúbené odmeny niekedy dostaneme. To ticho z ministerstva školstva si neviem vysvetliť. My sme svoju povinnosť splnili, získali sme medaily, druhá strana, ktorá nás mala odmeniť, si svoje záväzky neplní,“ dodal navádzač dvojnásobne bronzového medailistu Miroslava Harausa Martin Makovník.

Na SPV však nestrácajú nádej, že sa situácia vyrieši. „Zostáva nám iba veriť, že už čoskoro dôjde na rezortnom ministerstve k zmene, po ktorej sa aj vancouverskí medailisti dočkajú svojich odmien a SPV sa opäť stane akceptovaným partnerom, ako tomu bolo pred príchodom Jána Mikolaja na čelo Ministerstva školstva Slovenskej republiky,“ zakončil Riapoš.

17 debata chyba