Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo Vancouvri vládlo v hokeji zámorie. Súboj s Európou vyrovnalo na 2:2

V hokejovom olympijskom turnaji s účasťou hráčov NHL platí: môj dom, môj hrad. Na zámorie sa to vzťahuje reálne, inde v prenesenom význame.

03.03.2010 11:55
Slovensko Švédsko Demitra Radivojevič Foto: ,
Pavol Demitra sa teší s Brankom Radivojevičom (92).
debata

Turnaj storoč****ia vyhralo Česko

Nagano 1998 videlo olympijský hokejový turnaj storočia. Prvý raz nastúpili najsilnejšie tímy v najsilnejšom možnom zložení – aj s hráčmi z NHL. Pravda, týkalo sa to len najsilnejšej šestky (Česko, Fínsko, Kanada, Rusko, Švédsko a USA) nasadenej do hlavného turnaja. O ďalšie dve miesta sa hrala kvalifikácia – a na ňu NHL hráčov neuvoľnila, na čo doplatili aj Slováci. V súboji o postup podľahli Kazachstanu 3:4, do osmičky šiel súper a z druhej skupiny Bielorusko. Šterbákovi zverenci skončili na desiatom mieste.V Turíne ho však neobhájila. Prvý raz sa hralo za rovnakých podmienok pre všetkých, Slovensko postavilo najsilnejšie mužstvo, aké mohlo. S plným bodovým ziskom vyhralo skupinu, ale vo štvrťfinále skončilo na českom štíte po prehre 1:3.

„Asi na tom niečo bude,“ poznamenal Bondra na margo českého komplexu, hoci hráči svorne tvrdili, že si ho nepripúšťali. V severskom finále strhli víťazstvo na svoju stranu Švédi, nad Fínmi vyhrali 3:2. Kanada podľahla vo štvrťfinále Rusku 0:2, USA Fínsku 3:4. Bronz získalo Česko po víťazstve 3:0 nad Ruskom.Zaujímavú štatistiku vydala centrála Kontinentálnej hokejovej ligy: z jej hráčov mal v olympijskom turnaji najlepšiu bilanciu Richard Zedník: v siedmich zápasoch získal šesť bodov (2+4), celkovo sa umiestnil na trinástom mieste. Druhý, Jozef Stümpel skončil s piatimi bodmi (1+4) v siedmich zápasoch 28., Nór Patrick Thoresen s rovnakým počtom v štyroch zápasoch (0+5) bol 29. Najlepším Rusom sa stal veterán Sergej Fiodorov so štyrmi bodmi (0+4) v štyroch zápasoch. Na chvoste je česko-slovenská spoločnosť: Čajánek, Vašíček, Radivojevič, Cibák – všetci bez bodu…

„Lotéria nevyšla,“ smútil po prehre Peter Bondra, s obrancom Róbertom Švehlom dvaja hráči z NHL, pre ktorých ostali posledné voľné miesta na súpiske.

Finále sa stalo európskou záležitosťou. Česko vyhralo nad Ruskom 1:0, v súboji o bronz Fínsko zdolalo Kanadu, legendárny Kanaďan Wayne Gretzky prekračoval mantinel so slzami v očiach. Na olympijské zlato ako hráč nesiahol. Povesť si pošramotili aj Američania: po vyradení rozkopali niekoľko hotelových izieb.

O štyri roky vyšla zámorským reprezentáciám v americkom Salt Lake City odveta. Opäť sa však hralo za nerovnakých podmienok, NHL uvoľnila hráčov až do hlavného turnaja. Slováci v ňom opäť chýbali, napokon skončili ešte horšie ako v Nagane – na predposlednom trinástom mieste.

„Takýto nespravodlivý systém sa už nesmie opakovať,“ hromžil Peter Šťastný, generálny manažér slovenskej reprezentácie. Očakávané zámorské finále sa stalo skutočnosťou. Rusko stroskotalo v semifinále na tíme USA. Kanada ho v súboji o prvenstvo zdolala 5:2 – a Gretzky sa vo funkcii výkonného riaditeľa tímu dočkal olympijského zlata. Kanada sa z neho tešila po päťdesiatich rokoch!

Nádej skončila na českom štíte

Vancouverské finále Kanada – USA (3:2 v predĺžení) je ešte v čerstvej pamäti, tak ako oduševnené výkony Slovenska. K očakávanému súboju gigantov Kanada – Rusko došlo už vo štvrťfinále – a domáca reprezentácia zvalcovala ospalých Rusov jednoznačne 7:3. Hokejové Rusko okamžite začalo hľadať príčiny poníženia a chystá odvetu v Soči. „Ukazuje sa, že je potrebné rozšíriť trénerskú zostavu o odborníka so skúsenosťami z NHL,“ naznačil v denníku Sport-Express Alexej Kasatonov, bývalý skvelý obranca.

Najproduktívnejší: Demitra i Hossa

Najväčšími hviezdami vancoverského turnaja sa nestal ani Ovečkin, ani Malkin, ba ani Crosby (vynahradil si to rozhodujúcim gólom), ale kanadský mladík Jonathan Toews, Američan Zach Parise – a samozrejme najproduktívnejší hráč turnaja, slovenský veterán Pavol Demitra (3+7). Marián Hossa, ktorý skončil druhý (3+6), je zasa s 25 bodmi (12+13) najproduktívnejším hokejistom z predchádzajúcich troch olympijských turnajov.

Akurát tá medailová čerešnička chýba…

debata chyba