Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijské fiasko berú Rusi s hnevom i humorom

Prepadák ruskej výpravy na zimnej olympiáde vo Vancouvri okrem prívalu kritiky aj z najvyšších miest vyvolal taktiež gejzír vtipov, ktoré kolujú po internete. "Sme dvakrát prví," žartujú Rusi o 11. mieste v medailovej bilancii. A tiež sa "konečne podarilo ukončiť prekliatie štvrtého miesta".

01.03.2010 17:16
Rusko Ovečkin Malkin Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Rusko získalo vo Vancouvri tri zlaté, päť strieborných a sedem bronzových medailí, čo je sotva polovica z toho, čo si výprava pred hrami predsavzala. Olympionici pritom mali za prvenstvo sľúbených 100.000 dolárov a za dve zlaté dokonca milión. Niet divu, že sa teraz hovorí, že o najväčšie úspory v štátnom rozpočte sa zaslúžili práve športovci, a to vďaka nevyplateným prémiám.

Podľa jedného vtipu sa „Kanaďania čudujú, prečo sa Rusi tak štítia našich medailí“, podľa ďalšej anekdoty bol Vancouver len tréningom na Soči 2014, „kde ako štedrí hostitelia rozdáme súperom úplne všetky medaily“. Ostrieľaní spotrebitelia sa vraj pýtajú, kam mala olympijská výprava posielať esemesky, aby nejakú tu medailu dostala.

„Dnes bolo vo Vancouvri nádherné počasie, ideálna stopa, ani vetrík… Skrátka, opäť sa všetko sprisahalo proti našim, pripraveným na najhoršie,“ pletú sa vtipkári do remesla televíznym komentátorom. Tým sa vraj splnilo to, o čom dávno snívali: ruskí futbalisti hrajú konečne ako ruskí hokejisti. Teda rovnako zle. Ale kanadským hokejistom sa nedá uznať víťazstvo nad zbornou: „Veď za celý zápas neskočili ani jeden štvoritý skok!“

Humornú stránku má aj momentálne hľadanie vinníkov neúspechu: zdá sa, že hlava pravoslávnej cirkvi, patriarcha Kirill, keď pred cestou žehnal výprave, urobil nad ňou kríž. Aj veta premiéra Vladimira Putina o potrebe serióznej analýzy a vyvodenia záverov by sa dala povedať aj inak: „Naštvali ste ma!“

Ľudový humor našiel aj recept na zvýšenie výkonnosti. Samohonka, teda načierno pálená vodka, bude vyškrtnutá zo zoznamu zakázaných látok. Tiež by vraj pomohlo, keby za predsedu MOV vymenovali obrovitého boxera Nikolaja Valujeva, ktorý by „na nočnej prechádzke olympijskou dedinou vybojoval viac medailí, než celá zborná dohromady“.

debata chyba