Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turínska repríza: Slováci podľahli Čechom 1:3

Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom prvom zápase na olympiáde vo Vancouvri s Českom 1:3. V prvej tretine otvoril skóre Eliáš, na začiatku druhej vyrovnal Marián Gáborík. Česi rozhodli na konci druhej časti, keď sa v 38. minúte po samostatnej akcii presadil Jágr a dve sekundy pred koncom stanovil konečné skóre po Jágrovej prihrávke Plekanec.

18.02.2010 04:08 , aktualizované: 10:12
Česko - Slovensko Foto:
Radosť hokejistov Česka po góle.
debata

B-skupina:

Česko – Slovensko 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

  • Góly: 10. Eliáš (Havlát, Blaťák), 38. Jágr (Červenka), 40. Plekanec (Jágr, Židlický) – 21. Gáborík (Marián Hossa, Demitra). Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Reiber (Švajč.), Watson – Heyer, Losier (všetci Kan.), 16 924 divákov
  • Česko: Vokoun – Židlický, Kuba – Polák, Kaberle – Kubina, Hejda – Michálek, Blaťák – Havlát, Plekanec, Eliáš – Jágr, Červenka, Čajánek – Erat, Krejčí, Fleischmann – Michálek, Vašíček, Rolinek
  • Slovensko: Halák – Meszároš, Chára – Višňovský, Štrbák – Jurčina, Sekera – Baranka – Hossa , Demitra, Hossa – Gáborík, Stümpel, Pálffy – Bartečko, Šatan, Handzuš – Zedník, Radivojevič, Kopecký, Cibák

V 2. min pálil Hejda od modrej a Halák si pripísal prvý zákrok. O niečo neskôr šiel na trestnú lavicu Cibák a slovenský brankár sa ocitol v ohni českých striel. Pri tretej bombe Kaberleho od modrej sa načahoval za padajúcim pukom až za seba, ale zvládol to. Rýchli a sebavedomí Česi pokračovali v tlaku aj po presilovke, keď pohotovo vystrelil Jágr a ešte pohotovejšie zasiahol Halák. V 6. min mohli udrieť Slováci. Chárovu kolmicu excelentne spracoval na útočnej modrej Pálffy, ale skúsený slovenský útočník svoj blafák do gólu nedotiahol.

V polovici prvej tretiny sa zmenilo skóre. Blaťákovu strelu tečoval šikovne český kapitán Eliáš a poslal svoj tím do vedenia – 1:0. Šance na vyrovnanie sa naskytli Marcelovi Hossovi aj Handzušovi. Prvý trafil v páde len bočnú sieťku a druhý zasa po peknej individuálnej akcii Vokounove betóny. V 13. min bol na trestnej za zbytočný krosček Gáborík, ale z českého tlaku nezahrmelo, ani nezapršalo. Prvá slovenská presilovka sa na konci prvej tretiny nevydarila. Zato úvod druhej časti hry priniesol tlak Filcových zverencov a vyrovnanie. V 21. min trafil Gáborík po Hossovej prihrávke presne do ľavého vinkľa Vokounovej bránky a rozjasal slovenské hlúčiky na tribúnach Canada Hockey Place. Potom prišli veľké chvíle slovenskej ofenzívy, ale aj Vokouna. Zaskvel sa najmä po Gáboríkovej strele tesne nad ľadom, ktorú skryl do lapačky.

Radosť po góle Mariána Gáboríka. Foto: SITA, AP
Česko Slovensko 13 Radosť po góle Mariána Gáboríka.

Česi sa mohli opätovne ujať vedenia v polovici zápasu, keď po Židlického projektile zachránila Haláka ľavá spojnica žŕdiek. Výborný hokej hore-dolu pokračoval a v 32. min mal Vokoun šťastie pri strele Cháru a dorážke Gáboríka. Záver druhej tretiny Slováci hrajúci často v oslabení nezvládli. Dôležitý druhý gól nestrelil Marián Hossa, lebo trafil len žŕdku. Na druhej strane si Jágr v nájazde skúsene počkal a pomedzi Halákove betóny poslal favorita do vedenia – 2:1.

Jaromír Jágr Foto: SITA, AP
Česko Slovensko 12 Jaromír Jágr

Potom šiel na trestnú lavicu slovenský kapitán Chára a českí hráči z enormného tlaku stihli ešte v druhej tretine pridať tretí gól. Po prihrávke Jágra puk prešiel cez Haláka k Plekancovi a ten končekom hokejky 2 sekundy pred koncom zvýšil na 3:1.

Hneď v úvode tretej tretiny zachraňoval po skvelej akcii prvého českého útoku slovenský brankár. Na druhej strane neuspeli v šanciach Marián Hossa, Gáborík ani Demitra. V polovici záverečnej časti si vytvoril tlak Stümpelov útok, no Vokoun a česká obrana spoľahlivo všetko zahasili. V 52. min pri vylúčení Hejdu zachránil Vokoun po nebezpečnej strele Gáboríka. Slovenský tlak stúpal, no českí hráči boli nebezpeční v protiútokoch. V závere sa už Slováci do vážnejšej šance nedostali a Česi si bez problémov postrážili svoje víťazstvo.

Tabuľka B-skupiny:
1. Rusko 1 1 0 0 0 8:2 3
2. Česko 1 1 0 0 0 3:1 3
3. Slovensko 1 0 0 0 1 1:3 0
4. Lotyšsko 1 0 0 0 1 2:8 0

Ján Filc (tréner SR): „Samozrejme, chceli sme uspieť. Nejaký bod na úvod by nám určite pomohol, ale to, že sme nevyhrali, nám zase až tak neškodí. Verím, že tento zápas nám pomôže dávať sa postupne ako tím dohromady tak, aby sme dôležitejšie zápasy, ktoré budú rozhodovať o postupe, zvládli s víťazným koncom. Zhodneme sa na tom, že prvá tretina bola trošku rozháraná. V druhej sme v čase nášho najväčšieho tlaku dostali druhý gól, čo sa stalo po našej chybe, ktorej však predchádzal omyl rozhodcu. Bol tam faul na nášho hráča – háčik, ktorý zostal nepotrestaný. Na druhej strane treba tiež povedať, že pri inkasovanom góle chýbal vzadu obranca. V tretej tretine už Česi organizovanou obranou udržali výsledok, hoci sme s tým ešte chceli niečo urobiť. Z dvojgólovej prehry sa treba vyspať a pekne sa pripraviť na Rusov.“

Vladimír Růžička (tréner ČR): „Bol to na úvod turnaja veľmi kvalitný zápas, v ktorom rozhodli maličkosti, ale aj výkony brankárov. Zatiaľ čo slovenský gólman chytal dobre, Vokoun bol dnes excelentný. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na Jágra. Dal dôležitý druhý gól, keď sa zápas preklopil na našu stranu, a pri treťom asistoval. Som rád, že sme začali proti silnému tímu Slovenska víťazstvom.“

Žigmund Pálffy (útočník Slovenska): „Bolo to tesné. Jaro Halák chytal vynikajúco, ale ani tak to nestačilo. Ťažko sa hrá, keď sme boli toľko v oslabení. Rozhodovanie bolo také všelijaké. Pri mojej šanci v nájazde za stavu 0:0 sa mi puk zviezol po čepeli, brankár ma trochu vyviedol z balansu. Dôležité dnes bolo aj to, že sme nepremenili veľa čistých šancí. Keby sme tie góly dali, bolo by to niečo úplne iné.“

Marián Hossa (útočník SR): „Pred zápasom som sa cítil dobre, Ak by to tak nebolo, nešiel by som do toho. Odohrali sme kvalitné stretnutie s množstvom dobrých vecí na ľade, ale doplatili sme na mnoho vylúčených hráčov. Mrzí ma, že moja šanca zostala na žŕdke. Ak by som strelil gól na 2:1, možno by sa zápas vyvíjal inak. Súper potom svoju šancu premenil.“

Patrik Eliáš (útočník a kapitán Česka): „Určite sme veľmi spokojní. Odohrali sme dobrý zápas s výnimkou možno desiatich minút, keď sme trošku poľavili. Vtedy mali chlapci zo Slovenska celkom dobrý tlak, ale Vokoun chytal dnes fantasticky. Dôležitý bol tretí gól dve sekundy pred koncom druhej tretiny. Slováci ukázali, že sú v útoku veľmi šikovní. Náš brankár musel vychytať veľa dobrých šancí súpera, ale našťastie to zvládol.“

Martin Havlát (útočník Česka): „Na úvod turnaja veľmi dobrý zápas. Na začiatku druhej tretiny sme na chvíľu prestali korčuľovať, ale potom sme sa vrátili ku svojej hre a zlepšilo sa to. Po strelení druhého a tretieho gólu sme sa upokojili a už to udržali. Výborný zápas dnes odohral náš brankár Vokoun.“

PRIEBEH ZÁPASU

60. min: S výsledkom sa nepodarilo urobiť nič. Záverečný tlak neprišiel, Česi dobre rozbíjali hru a doviedli zápas do víťazného konca.

58. min: Česi už len bránia a bránia dobre. K akej-takej strele sa dostal Zedník, Vokouna trafil rovno do hrude.

56. min: Problémy v slovenskej obrane zamedzujú konštruktívnej rozohrávke. Čas na gól sa kráti, na dva ešte viac.

54. min: Teraz je na Filcovom tíme, aby tvoril. Česi budú čakať na chyby, okienka v slovenskej obrane a podnikať nebezpečné výpady. Viac nepotrebujú. Doposiaľ v poslednej tretine nevystrelili ani raz. zatiaľ čo Slováci desaťkrát.

53. min: Ďalšia šanca Mariána Hossu! Pred bránkou to Slováci skúšajú, koľko im sily stačia, následne Višňovský dobre zamieril bekhendom, ale Vokoun bol rovnako pripravený. Hejda naskočil späť na ľad.

52. min: Krátko po tom, čo sa tímu v modrom podarilo usadiť v pásme, vyskúšal Vokouna Marián Hossa. Gólman radšej prerušil hru.

5****1. min: Slovensko má k dispozícii presilovku! Gáborík sa rútil do šance, Hejda mal poslednú možnosť – zafaulovať.

50. min: Jágr je hviezdou zápasu a dokázal, že okrem rýchlosti nestratil nič. Opäť si s úplnou ľahkosťou zbehol za bránku, bez otočenia poslal puk pred Haláka a mohlo z toho byť nebezpečenstvo.

48. min: Slovenský tím začal viac strieľať, pretože lepší spôsob na dosiahnutie gólu neexistuje. Postupne to vyskúšali Gáborík s Pálffym.

46. min: Vyrovnaná hokejová partia pokračuje. Lenže Česi majú dvojgólový náskok. Na začiatku 47. minúty vystrelil Kopecký, puk sa následne presunul k Jágrovi a ten krásnou prihrávkou vyzval spoluhráča k teču. Skóre je rovnaké.

44. min: Odohráva sa súboj o stredné pásmo, žiaden z útokov si nedokáže vytvoriť dlhodobejší tlak. Až dvojica Marián Hossa – Gáborík útokom so streleckou koncovkou postrašili Čechov.

42. min: Pálffy výbornou prihrávkou našiel Zedníka, ten sa tlačil pred Vokouna, no gólman dobre vyrazil oproti a znemožnil vytvorenie si pozície.

41. min: Gáborík nastúpil s Hossom a Demitrom v útoku a hneď z toho bola šanca. Na druhej strane Eliáš s Plekancom pripravili akciu, na konci ktorej sa zaskvel Halák. Posledná tretina sa začala vo vysokom tempe.

40. min: Gól Plekanca!!!!!!!!!!! Dve sekundy pred koncom druhej tretiny Jágr poslal puk pred bránku, tam bol Plekanec, ktorého neustrážil Sekera a Česi využili darovanú presilovku.

40. min: Nebezpečná situácia pred Halákom! Michálek si tam robil priestor a Zdeno Chára ho telom odstrčil, za čo dostal dvojminútový trest. Veľmi prísny verdikt.

38. min: Jágr gól!!!! Po veľkej šanci Mariána Hossu, ktorý trafil žrď, sa k puku dostal Jágr, nakorčuľoval si v ľavom krídelnom priestore a presnou strelou prekonal Haláka. Česko – Slovensko 2:1.

37. min: Chára nešťastne pristavil puk Plekancovi, k puku sa dostal Eliáš a robí v obrannom pásme Slovákov neplechu.

36. min: Na konci presilovky to bol zo strany Česka veľký tlak, hráči v modrom ho však ustáli. Halák bol pozorný aj pri teči Erata, keď už bol Zedník na ľade. Prerušenie hry dá Slovákom chvíľku na vydýchanie.

34. min: Česi majú k dispozícii výhodu o jedného hráča na minútu a pol. Na ľade je Jágrov útok. Kubina to skúsil tvrdou strelou, Halák pozorne kryl.

32. min: Na trestnej lavici je Červenka, Čechov bolo šesť na ľade, čo pravidlá nepovoľujú. Presilovka SR. Gáborík je pri streleckej chuti, vyskúšal to aj tentoraz. Následne Pálffy oslovil Zedníka a už sa zdalo, že je gól, Pálffy aj zdvihol ruky nad hlavu, ale bolo to predčasné. Skončilo to asi tak, že Zedník zafauloval kolenom Čajánka a ide si posedieť na dve minúty.

31. min: Chára je na ľade, Slováci prečkali štyri minúty oslabenia bez ujmy, aj keď dvakrát mali blízko k opaku.

30. min: Žrď!!! Strela Židlického prešla spleťou tiel, gólman mal zakrytý výhľad a zrejme dobre postavenú konštrukciu.

29. min: Ďalšie vylúčenie za Chárov zbytočný faul. Hneď z toho bola akcia pred Halákom, ale skóre sa nemenilo.

27. min: Tentoraz vylúčenie na slovenskej strane. Za hákovanie si ide sadnúť Marián Hossa.

25. min: Výborná presilovka zo strany Slovákov. Ku gólu síce neviedla, ale mnoho striel a dobrých kombinácií skôr či neskôr prinesú ovocie.

24. min: Najprv to vyskúšal Demitra samostatným prienikom, potom sa k strele opäť dostal Gáborík. Vokoun mal plné ruky práce.

23. min: Vylúčenie na strane Česka. Blaťák pritlačil Kopeckého o mantinel a rozhodca to posúdil ako nedovolený zákrok

22. min: Ďalšia strela Gáboríka, na druhej strane zblokoval Eratov pokus Sekera. Česi pokračujú vo svojej hre, ktorá im v prvej tretine priniesla otvárací gól.

21. min: Gáborík góóóóól!!!!!!!! Najproduktívnejší Slovák NHL a veľký otáznik pred štartom sa postaral o vyrovnávajúci gól, ktorým využil veľký tlak zo začiatku tretiny. Pri jeho presnej, tvrdej strele do vinkla bol Vokoun bezmocný.

21. min: Po jedenástich sekundách sa k strele dostal Marián Hossa. Svižný úvod. V ďalšom útoku vyslal pokus aj Demitra, ale veľmi nepresne.

20. min: Až v poslednej minúte sa Višňovský dostal ku strele, puk sa však nedostal k Vokounovi. Je po presilovke i po tretine, pred ďalšími dvoma je všetko otvorené.

18. min: Handzuš sa pokúsil presadiť popri Hejdovi, no spadol, zrejme vlastným zavinením. Slovákom sa vôbec nedarí usadiť v pásme.

17. min: Tomáš Kaberle je dnes neskutočne strelecky aktívny. Opäť to vyskúšal na Haláka a ten si opäť poradil. Na opačnej strane následne Židlický tvrdo zafauloval Stümpela a Slováci majú k dispozícii prvú presilovku.

14. min: Slovensko bude hrať opäť v oslabení. Gáborík pri svojom úsilí o uvoľnenie krosčekoval Poláka a musí ísť na trestnú lavicu. V prvej minúte presilovky sa ku strele dostal len Eliáš. Česi sa síce poľahky dostávali do pásma, ale už ťažšie ku strelám alebo samostatným akciám. Ani druhá presilovka im nevyšla.

13. min: Handzuš ukázal, v čom je jeho sila. Vyštartoval spoza Vokouna, výborne si prikryl puk a z otočky sa pokúsil ohroziť brankára. Ten Handzušovu strelu kryl.

12. min: Do šance sa dostal Marcel Hossa, Vokoun musel byť opäť veľmi pozorný, ale puk aj tak tesne minul žŕdku. Následne sa do akcie dostali Marián Hossa s Demitrom, lenže prvý menovaný veľmi zle prihral a z možného prečíslenia 2:1 nič nebolo.

11. min: Michálek rovno pred Halákom mal čas vystreliť, brankár vyrazil puk pred seba. Česi by radi pridal rýchlo druhý gól.

10. min: Eliáš otvoril skóre, Slovensko – Česko 0:1!!! Po Blaťákovej strele Eliáš tečoval a Halák bol bezmocný. Druhú asistenciu si pripísal Havlát.

8. min: Do šance sa dostal aj Zedník. Po súboji s Kaberlem sa vľavo pri Vokounovi prihlásil o puk a českého gólmana takmer prekonal. V protiútoku nič nevymyslel Jágr a aj keď so spoluhráčmi zatlačili, viedlo to len k prerušeniu hry.

6. min: Pálffyho obrovská šanca zostala nevyužitá! Nájazd Vokoun zneškodnil. Následne tvrdo vystrelil Kopecký, čo takisto nemalo gólovú odozvu.

6. min: Po Jágrovej strele z uhla sa puku zmocnil Demitra, potiahol útok a vyskúšal Vokounovu pozornosť.

4. min: Závar pred bránkou! Halák po jednom zákroku nevedel, kde je puk. Ten sa kotúľal za ním a gólman ho stihol ukryť do lapačky skôr, než sa k nemu dostal niektorý z Čechov. Slovensko presilovku ustálo

3. min: Na konci tretej minúty fauloval Martin Cibák, Česi majú výhodu prvej presilovky. O prvú strelu sa postaral Kaberle, Halák dobre zasiahol. Pred bránkou si robí miesto Plekanec, ale puk sa k nemu nedostal. Zvierač Čechov funguje len opticky, žiadne šance z toho neboli.

2. min: Slováci na chvíľu zatlačili, Sekera prihral pred bránku, kde sa nepresadil Bartečko.

1. min: Zápas sa začal. Česi okamžite šli do útočného pásma, z dobrej pozície vystrelil Plekanec. Útok Hossovcov k ničomu neviedol.

Radosť hokejistov Česka po góle.
Zo zápasu Česko - Slovensko.
+16Pavol Demitra.
debata chyba