Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sánkari štartujú na skrátenej trati. Od nosníkov ich oddeľuje stena

Smrť gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho, ktorý zomrel po piatkovej tragickej nehode, donútila organizátorov k bezpečnostnej úprave ľadového koryta. Svetová federácia FIL rozhodla o skrátení trate - sánkari pôjdu z nižšieho štartu pre ženy.

13.02.2010 20:00
sane, Tony Benshoof Foto:
Prvým sánkarom, ktorý si po tragickej nehode vyskúšal olympijskú trať, bol Američan Tony Benshoof.
debata

Muži pred prvým zo štyroch súťažných kôl, ktoré je na programe v nedeľu o 02:00 SEČ, absolvujú z nového štartového priestoru dva tréningy. Federácia podľa agentúry APA tiež zvažuje, že pošle ženy a dvojice na trať z nižšieho štartu pre juniorov.

Mužská trať sa po posunutí štartu skráti zhruba o 200 metrov a príde o dve zákruty. Sánkari tak nebudú dosahovať také rýchlosti ako napríklad Kumaritašvili, ktorý sa v závere podľa meraní rútil rýchlosťou 145 km/h. „Aj zo ženského štartu vyhrá ten najlepší,“ uviedol po zmene nemecký šéftréner Norbert Loch.

Medzinárodná federácia ešte v piatok po tragédii oznámila, že dôjde k úpravam dráhy na mieste, kde Gruzínec vyletel z trati. Dvadsaťjedenročný Kumaritašvili nezvládol poslednú 16. zákrutu Thunderbird a zadnou časťou tela bol vymrštený na oceľové nosníky vedľa ľadového koryta. Na tomto mieste nechali organizátori z preventívnych dôvodov zvýšiť kraje dráhy.

Na mieste, kde mal Nodar Kumaritašvili tragickú... Foto: SITA
sane, Nodar Kumaritašvili Na mieste, kde mal Nodar Kumaritašvili tragickú nehodu, organizátori nechali namontovať drevenú stenu.

Tragédiou mladého Gruzínca vyvrcholila séria nehôd na whistlerskej dráhe, ktorú niektorí pretekári a tréneri od jej postavenie kritizovali ako príliš rýchlu a nebezpečnú.

Po fatálnej nehode, ku ktorej došlo len niekoľko hodín pred slávnostným otvorením Hier, nebolo dokonca isté, či sa sánkarske súťaže dnes skutočne začnú.

Federácia FIL však po vyšetrení havárie označila za príčinu jazdeckú chybu a potvrdila naplánovaný program.

Smrteľná nehoda šokovala konštruktéra dráhy Uda Gurgela, ktorý ľadové koryto považuje za bezpečné. „Robili sme už šesť olympijských tratí a nikto z nich ešte nevyletel. Za normálnych okolností by všetci mali mať sane pred cieľom pod kontrolou. Jeho to muselo vystreliť ako guľku,“ povedal inžinier z Lipska pre denník Bild. „Po prvé: Dráha je bezpečná. Po druhé: Dráha je rýchla. Iba ak niekto definuje rýchle ako nebezpečné, tak je nebezpečná,“ dodal Gurgel.

WKRG.com News

Prvým sánkarom, ktorý si po tragickej nehode...
Návštevníci Whistleru si uctievajú pamiatku...
+1Členovia organizačného tímu upravujú trať v...
debata chyba