Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zabitý sánkar prinesie do rodiska ľadové koryto

Hlava plná nádeje sa zmenila na rozbitú lebku, v ktorej vyhasla mladá duša. Najsmutnejším olympijským príbehom je smrť 21-ročného gruzínskeho sánkara. Nodar Kumaratišvili na tréningu nezvládol v rýchlosti 145 km/h poslednú zákrutu. Vyletel z ľadového koryta a narazil do nechráneného oceľového nosníka premostenia na trati. Ťažkým zraneniam podľahol krátko po nehode.

05.03.2010 03:02
Nodar Kumaritašvili, sánkovanie Foto:
Nodar Kumaritašvili.
debata

Pochovali ho v rodnom Bakuriani. V mestečku po ňom pomenovali ulicu, možno mu postavia aj sochu. „V jeho rodisku chceme vybudovať sánkarskú dráhu – na Nodarovu počesť,“ citovala agentúra Reuters gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

Záber z tlevízneho prenosu. Nodar Kumaritašvili... Foto: ČTK
Nodar Kumaritašvili, sánkovanie Záber z tlevízneho prenosu. Nodar Kumaritašvili naráža v rýchlosti 144 km/h do oceľových nosníkov.

Kumaratišvili pochádzal zo sánkarskej dynastie. Otec David a strýko Felix, ktorý nebožtíka trénoval, dosiahli v tomto športe veľa úspechov. Druhý menovaný bol viacnásobný majster Gruzínska. Obaja z Nodarovej smrti obvinili organizátorov olympiády. Tvrdia, že trať postavili tak, že ohrozovala život pretekárov. „Fakt je, že smrť môjho synovca zachránila životy ostatným sánkarom. Pred úpravou dráhy sa na nej nedalo bezpečne jazdiť,“ povzdychol si Felix Kumaratišvili pre agentúru AP po tom, čo usporiadatelia ľadové koryto upravili.

Medzinárodné združenie sánkarov označilo za príčinu tragédie Gruzíncovu chybu v zákrute. Podpredseda vancouverského organizačného výboru Tim Gayda dodal, že stopercentná bezpečnosť sa zaručiť nedá: „Bolo by to možné jedine v prípade, že by sánkari súťažili na trati v rúre,“ citoval ho portál sports.ru. Nodarov otec poukázal na hrôzostrašnú podobu dráhy.

Ľudia trúchlia pri rakve sánkara Nodara... Foto: Reuters
Kumaritašvili, pohreb Ľudia trúchlia pri rakve sánkara Nodara Kumaritašviliho.

„Každý športovec sa môže pomýliť, ale nesmie ho to stáť život. Je to šport, a nie zápas gladiátorov,“ povedal pre Reuters David Kumaratišvili. „Som z toho šokovaný. Pripravoval som už šesť olympijských korýt a dosiaľ z trate nikto nevyletel,“ poznamenal pre denník Bild konštruktér Udo Gurgel.

Záber z tlevízneho prenosu. Nodar Kumaritašvili...
debata chyba