Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský mal pozitívny dopingový test, napomenuli ho

Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský sa previnil voči dopingovým pravidlám, keď ho na zimných olympijských hrách vo Vancouvri pozitívne testovali na zakázaný stimulant pseudoefedrín. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) Slováka za užitie lieku proti prechladnutiu, ktorý obsahoval zakázanú látku, iba napomenul.

28.02.2010 21:15 , aktualizované: 01.03.2010 00:54
ZOH 2010, Slovensko - Nórsko, Šatan Foto:
Ľubomír Višňovský nevedel, že sa liek nachádza na listine zakázaných.
debata

Tridsaťtriročnému obrancovi odobrali vzorku moču 30 minút po polnoci po zápase o postup do štvrťfinále s Nórskom (4:3) z utorka 23. na stredu 24. februára a analýza vykázala vyššiu koncentráciu pseudoefedrínu, ako je hraničná hodnota povolená Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Višňovskému namerali hodnotu 204,6 mikrogramu na mililiter, pričom povolená je 150 mikrogramov. Slovenský hráč potom absolvoval ešte dve dopingové skúšky. Pred semifinálovým duelom s Kanadou o 12.00 h západokanadského času a v ten istý deň po spomenutom zápase. V prvom prípade mu namerali koncentráciu 3 mikrogramy a v druhom dokonca iba 0,5 mikrogramu.

Obranca tímu NHL Edmonton Oilers počas dopingového testu pri vypĺňaní formulára v prítomnosti lekára slovenskej reprezentácie Dalimíra Jančoviča uviedol, že po odobrení s konzultantom Edmontonu pre medicínsku oblasť Kenom Lowom užil liek Advil Cold & Sinus. Višňovský pri vysvetľovaní kauzy uviedol, že nevedel o tom, že spomenutý liek by mohol mať vplyv na zvýšenie jeho výkonnosti a užil ho iba preto, aby si liečil ochorenie. Ako sa uvádza v tlačovej správe MOV, klubový i reprezentačný lekár ho pred užitím lieku ubezpečili, že v ňom nachádzajúce látky nie sú na listine zakázaných prostriedkov.

Namiesto suspendácie dostal Višňovský iba napomenutie v duchu kódexu WADA, keďže išlo iba o jeho prvé previnenie počas dlhej kariéry a lieky si vzal až po konzultáciách s lekármi. Disciplinárna komisia, ktorá sa zaoberala prípadom slovenského hokejistu v sobotu 27. februára v ranných hodinách, odporučila výkonnému výboru MOV, aby začal disciplinárne konanie voči D. Jančovičovi a posunula ďalšie vyšetrovanie na Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF). Višňovského na vypočúvaní disciplinárnej komisie zastupoval generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Bondra, agent Matthew Nussbaum a lekár zastupujúci hráčsku asociáciu NHL (NHLPA) John Rizos. Správu a výsledok zasadnutia komisie podpísal viceprezident MOV Thomas Bach.

„Olympijskí testovací komisári zistili na začiatku tohto týždňa v mojom tele pseudoefedrín, pretože som v poslednej dobe užíval liek Advil Cold & Sinus, ktorý obsahuje pseudoefedrín, na liečbu prechladnutia. V žiadnom prípade som nebral tento voľne predajný liek pre nič iné, ako na liečbu prechladnutia a počiatočných príznakov chrípky,“ uvádza sa v stanovisku Ľubomíra Višňovského, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil v noci z nedele na pondelok Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH). „Fair play je pre mňa dôležité a ja som sa vždy snažil hrať hokej podľa pravidiel. Poslúchol som v tomto prípade odporúčania môjho lekára a v žiadnom prípade som nechcel získať nenáležitú výhodu na ľade. Vzhľadom na to, že prvotný test bol pozitívny, absolvoval som ďalšie testy vykonávané olympijskými orgánmi. Ako som povedal, uvedomujem si, že olympionici – vrátane mňa – sme zodpovední za to, čo sa dostane do nášho tela, a preto rešpektujem pokarhanie udelené disciplinárnou komisiou Medzinárodného olympijského výboru.“

„Ide asi o dva dni starú vec, a preto nechápem, prečo sa to objavilo až teraz. Všetko je v poriadku, celú vec sme riešili s lekárskou komisiou MOV a s antidopingovou agentúrou a všetko sa vysvetlilo,“ reagoval na informáciu o Višňovského dopingu prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár. „Ľubo bol prechladnutý, musel užívať lieky, na ktoré mal certifikát. Ak by to nebolo v poriadku, určite by v zápase o bronz proti Fínsku nemohol nastúpiť.“

Ide o druhý dopingový prehrešok na zimných olympijských hrách vo Vancouvri. Už tesne pred ich začiatkom pozitívne testovali na tuaminoheptán členku ženského ruského hokejového tímu Svetlanu Terentevovú. Vzhľadom na okolnosti prípadu však ani ju nevylúčili z účasti na ZOH. Látka sa nachádzala v spreji do nosa Rhinofluimucil, ktoré užívala ešte v januári na základe lekárskeho predpisu proti nádche.

debata chyba