Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môžeme zdolať každého, tvrdia Slováci

Toto má byť partia veteránov, ktorá sa na olympijskom turnaji vo Vancouvri lúči s veľkým hokejom? Veď po ľade lietajú ako mladíci a predvádzajú to, od čoho si slovenský fanúšik už pomaly odvykal. Precíznu hru, obetavosť, bojovnosť i hokejový kumšt.

19.02.2010 20:02
Slovensko Rusko oslava 1 Foto: ,
Slováci oslavujú výhru nad Ruskom.
debata

Tím trénera Jána Filca sa postaral o prvú senzáciu turnaja, keď zdolal Rusko 2:1 po nájazdoch. Rusko, ktoré vyhralo ostatné dva ročníky majstrovstiev sveta. Rusko, ktoré ťahajú Ovečkin, Malkin či Kovaľčuk. Mocné Rusko, ktoré malo podľa papierových predpokladov na turnaji prehrať najskôr vo finále. Ak vôbec.

„Je to pre nás veľké víťazstvo,“ pochvaľoval si kapitán slovenskej reprezentácie Zdeno Chára. „Po prehre s Českom sme boli sklamaní, ale všetci sme cítili, že dokážeme hrať oveľa lepšie. Chyby v takomto turnaji spravíte, ale dôležité je poučiť sa z nich. My sme sa poučili,“ doplnil.

Tréner Filc ocenil dôsledné dodržiavanie taktiky a bojovnosť hráčov. Vytrápil sa akurát pri nájazdoch. „Pre divákov to možno bolo špičkové divadlo, ale pre mňa to bol špičkový infarktový stav,“ pousmial sa kouč, ktorý v piatok dovŕšil 57 rokov. „Dostal som od tímu naozaj pekný darček,“ tešil sa.

Najviac pochvál si po zápase vyslúžil brankár Jaroslav Halák. „Vynikajúcu formu si z Montrealu priniesol aj na olympiádu. Chytal skvele, bol to jeho zápas,“ vravel Chára. „Konečne máme brankára svetovej triedy,“ pridal sa Pavol Demitra, ktorý premenil rozhodujúci nájazd.

Slováci oslavujú výhru nad Ruskom. Foto: SITA, AP
Slovensko Rusko oslava 2 Slováci oslavujú výhru nad Ruskom.

Už v sobotu v noci o 1.30 čaká Slovákov posledný zápas v základnej skupine – nastúpia proti Lotyšsku. „Možno sa o Lotyšoch toľko nehovorí, ale majú v tíme kvalitných hráčov, dobre korčuľujú, vedia si vytvoriť šance, dať gól. Ale majú aj slabiny. Ľahký zápas to nebude, nesmieme ich podceniť,“ varuje Chára.

Po zápasoch v základných skupinách sa spraví tabuľka všetkých mužstiev – najlepšie štyri postúpia priamo do štvrťfinále, ostatné tímy čaká kvalifikácia. Vzhľadom na prehru s Českom sa Slováci naisto nedostanú medzi najlepšie kvarteto tímov a v takom prípade by ich čakala prvá fáza play off.

„Chceme ísť na turnaji čo najďalej. Uvedomujeme si, že to znamená prejsť cez kvalifikáciu a povinnosť zdolať Lotyšov – aby sme sa v tabuľke posunuli čo najvyššie a dostali papierovo čo najslabšieho súpera,“ naznačil Filc.

„Neradi by sme ostali len pri víťazstve nad Ruskom. Dúfam, že v ďalších zápasoch chytíme formu a potom sa môže stať čokoľvek. Môžeme zdolať každého,“ tvrdí Chára.

Slováci oslavujú výhru nad Ruskom.
debata chyba