Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantastická Kuzminová. K zlatu pridala striebro. Ľúbim vás, odkázala

Druhá olympijská disciplína, druhá medaila pre malého Jeliseja. Keď sa s ním rodičia pred odchodom do Vancovru lúčili, zaželal si tri. Anastasia Kuzminová, slovenská biatlonistka s ruským pôvodom, získala po sobotňajšom triumfe v šprinte striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 10 km.

16.02.2010 17:42 , aktualizované: 21:32
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Druhá disciplína, druhá medaila. Anastasia Kuzminová podala ďalší famózny výkon.
debata

Z jej skvelého úspechu sa tešila rovnako Banská Bystrica i Ťumeň.

Rodáčka z polmiliónového západosibírskeho mesta vybehla na trať prvá s 1,5 sekundovým náskokom pred Nemkou Magdalenou Neunerovou. Po prvej streľbe bežali plece pri pleci. Obe minuli dva z dvadsiatich terčíkov (Kuzminová netrafila jeden na druhej položke poležiačky, druhý v tretej položke v stoji), v prospech šesťnásobnej majsterky sveta Neunerovej rozhodla trochu lepšia bežecká fazóna. Kuzminová si striebornú pozíciu s prehľadom udržala, úspešne odrazila útok súperiek z ďalších pozícií a v cieli mala prinajmenej takú radosť ako v sobotu po zlatom finiši. Široko sa usmievala, pridala i víťazné gesto.

Anastasia Kuzminová na strelnici. Minula dva... Foto: Reuters
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová na strelnici. Minula dva terče.

„Opäť prežívam super pocity, som veľmi šťastná. Preteky boli náročné psychicky – najmä v momentoch, keď sme spolu stáli na strelnici – a ja som netrafila. Trošku ma to rozhodilo. Nemyslela som si, že stíhačku takto zvládnem. Ďakujem fanúšikom za veľkú podporu, nechcela som ich sklamať. Ľúbim vás,“ odkázala krátko po pretekoch.

V Ťumeni bolo krátko po polnoci, keď Anastasia prešla cieľom na druhom mieste. „Sme veľmi spokojní. Opäť sme preteky intenzívne prežívali. Nastenka má životnú formu. Nebudeme hovoriť, že mohla byť aj lepšia, striebro je takisto fantastické. A želala by som jej ešte bronz, aby si skompletizovala medailovú zbierku,“ hovorila s radosťou v hlase z malého hostinca v športovom centre mama Oľga Šipulinová. „Povedala by som, že najradšej má preteky s hromadným štartom, ktoré ju ešte čakajú,“ doplnila.

Natešený otec Daniel odkázal rodičom, ktorí v Banskej Bystrici opatrujú vnúčika Jeliseja: „Zbierka sa dopĺňa!“

Kuzminová už má teraz istú finančnú odmenu 80-tisíc eur (vyše 2,4 milióna korún), 45-tisíc eur má hodnotu zlato zo šprintu, 35-tisíc striebro zo stíhacích pretekov. Už vo štvrtok sú vo Whistleri na preteky na 15 km – a ďalšia medailová šanca.

Anastasia Kuzminová. Foto: Reuters
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová.

Daniel Kuzmin, manžel: „Druhá medaila, zbierka ide ďalej. Jelisej chce tri, máme ešte čo robiť. Každý chce zlato, ale aj striebro je pekné. Oslavovať budeme až po štafete.“

Juraj Sanitra, tréner a prezident Slovenského biatlonového zväzu: „Veľmi sa teším a dúfam že sa teší celé Slovensko. Nebol som nervózny, ale aj pre mňa to boli ťažké preteky. Tá polhodina mi ubehla za minútu. Nasťa predviedla takticky veľmi kvalitný, disciplinovaný výkon, splnila všetko, čo sme sa dohodli. Som rád, že ležku odstrieľala iba s jedným trestným okruhom, lebo nástrel nebol najideálnejší. V stoji ma Neunerová sklamala, som rátal, že dá aspoň o jedno trestné kolo viac, ale dnes bola o tých pár sekúnd lepšia. Medaila, ktorá teraz pribudla, má obrovskú hodnotu a Kuzminová sa zaradila medzi biatlonové hviezdy.“

Anastasia Kuzminová gratuluje svojej nemeckej... Foto: Reuters
Anastasia Kuzminová, Magdalena Neunerová Anastasia Kuzminová gratuluje svojej nemeckej súperke.

Ďalšia Slovenka v 60-člennom štartovom poli Janka Gereková obhájila 40. miesto z rýchlostných pretekov, Martina Halinárová preteky nedokončila.

Biatlon – stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Magdalena Neunerová (Nem.) 30:16,0 min (2 trestné okruhy), 2. Anastasia Kuzminová (SR) +12,3 s (2), 3. Marie Laure Brunetová (Fr.) +28,3 (0), 4. Anna Carin Olofssonová-Žideková (Švéd.) +39,4 (1), 5. Tora Bergerová (Nór.) +51,2 (0), 6. Anna Bulyginová (Rus.) +52,1 (1), 7. Oľga Zajcevová (Rus.) +1:04,3 (2), 8. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (Nór.) +1:17,3 (1), 9. Teja Gregorinová (Slovin.) +1:22,6 (2), 10. Andrea Henkelová (Nem.) +1:24,5 (3), … 40. Janka Gereková +4:01,4 (4), … Martina Halinárová (obe SR) – preteky nedokončila, keď ju čelo pretekov dobehlo o celý okruh

Kuzminovej ďalší program

Štvrtok, 18. februára, 19.00 SEČ: Individuálne preteky na 15 km

Nedeľa, 21. februára, 22.00 SEČ: Preteky s hromadným štartom na 12,5 km

Utorok, 23. februára, 20.30 SEČ: Preteky štafiet

Kuzminovej najlepšie umiestnenia

1. miesto
- rýchlostné preteky na ZOH 2010 (7,5 km, streľba raz poležiačky, raz postojačky)
- rýchlostné preteky na ME 2009
- stíhacie preteky na ME 2009 (10 km, 2× streľba poležiačky, 2× postojačky)

2. miesto
- stíhacie preteky na ZOH 2010 (10 km, 2× streľba poležiačky, 2× postojačky)
- preteky s hromadným štartom na MS 2009 (12,5 km, 2× poležiačky, 2× postojačky)

3. miesto
- vytrvalostné preteky Svetového pohára (15 km, 2× poležiačky, 2× postojačky)

Anastasia Kuzminová v úvode stíhacích pretekov...
Anastasia Kuzminová a Magdalena Neunerová.
+31Magdalena Neunerová.
debata chyba