Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marx: V prípade Nodara išlo o zhodu viacerých nešťastných okolnosí

Tragédia gruzínskeho reprezentanta Nodara Kumaritašvili spôsobila, že celá sánkarská rodina sa pred začiatkom súťaží na XXI. zimných olympijských hrách ponorila do hlbokého smútku. "Nálada je tu veľmi smutná a tiesnivá. Nervozita sa dala krájať. Mrzelo, trápilo a poznačilo to všetkých, celý náš šport," povedal predseda Slovenského zväzu sánkarov Walter Marx st.

14.02.2010 08:51
sane ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Ako je známe, piatkový záverečný tréning sánkarov – jednotlivcov pred víkendovými súťažnými jazdami sa stal osudným pre 21-ročného Nodara Kumaritašviliho. V poslednej zákrute pred cieľom vo veľkej rýchlosti vyletel z ľadového toboganu, narazil do oceľovej konštrukcie a svojim zraneniam počas prevozu do nemocnice podľahol.

 „Poznali sme ho. Bol to syn nášho priateľa – trénera a bývalého reprezentanta. Všetkých nás to veľmi vzalo. Kumaritašvili sa dopustil jazdeckej chyby. Nezvládol prejazd medzi 15. a 16. zákrutou. Z horných dosiek ho odrazilo do betónového protimantinelu a odtiaľ ho vymrštilo mimo dráhu,“ opísal tragický okamih Marx st. Ako bývalý reprezentačný tréner má bohaté skúsenosti, ale niečo podobné nikdy nezažil. „Párkrát sa už stalo, že vyletel pretekár z dráhy, ale toto, čo sa udialo vo Whistleri, nikto nečakal a nepredpokladal. V prípade Nodara išlo o zhodu viacerých nešťastných okolností. Na olympijskej dráhe má totiž bočný mantinel vyše jedného metra, kým bežne v iných toboganoch len 80 cm.“

Organizátori sa pred začiatkom pretekov v záujme zvýšenia bezpečnosti rozhodli znížiť rýchlosť a riziko tým, že muži štartovali z rovnakého miesta toboganu vo Whistler Sliding Centre ako ženy. Už predtým oznámili úpravu výjazdu z osudnej poslednej 16. zákruty. Ľavú stenu koryta, cez ktorú gravitácia katapultovala telo 21-ročného Gruzínca priamo na kovovú konštrukciu, zdvihli. „Žiaľ, je to už neskoro, ale aby sa už nič podobné nestalo, priestor vyplnili drevom až do výšky dvoch metrov. Pred pretekmi som nepostrehol výraznejšie obavy mužov. Predsa len zo štartovacieho miesta pre ženy nie je pre nich trať už tak náročná, keďže sa znížila aj rýchlosť z približne 150 na 140 km za hodinu.“

Dráha vo Whistleri je najrýchlejšia na svete, vďaka čomu je riziková najmä pre pretekárov z menej rozvinutých krajín v tomto športovom odvetví. „V ich prípade sa posudzujú schopnosti zvládnuť nástrahy dráhy, má to na starosti konkrétne zodpovedný človek v Medzinárodnej sánkarskej federácii. Keďže sa Kumaritašvili dostal medzi 40 mužov s olympijskou miestenkou, musel mať výkonnosť, aby to zvládol súťaž na ZOH,“ tvrdí šéf SZS.

Pred víkendovou olympijskou súťažou sánkarov si všetci prítomní uctili pamiatku Kumaritašviliho minútou ticha, počas ktorej na veľkoplošnej obrazovke objavila tvár zosnulého sánkara. „Minúta ticha na znak úcty bola aj v olympijskej dedine i na porade pred žrebovaním štartových čísel mužov. Väčšina pretekárov mala aj čierne stužky. Opakujem, tragická havária mladého gruzínskeho reprezentanta nás všetkých veľmi mrzí,“ dodal so smútkom v hlase Walter Marx st.

debata chyba