Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cieľ kouča Sanitru: Aby bola Nasťa najúspešnejšou biatlonistkou hier!

Ako tréner bol na olympiáde dvakrát krôčik od medaily. Pred dvanástimi rokmi v Nagane sa však dočkal "len" dvoch štvrtých miest. Juraj Sanitra sa svojho sna o mediale z hier nevzdával a oplatilo sa. Najcennejší kov pre Slovensko totiž získala v pretekoch na 7,5 km v Ťumeni narodená, no Slovensko reprezentujúca, Anastasia Kuzminová.

14.02.2010 07:40
Juraj Sanitra Foto:
Juraj Sanitra.
debata

Aká je vaša reakcia na zlaté preteky?
Je to krásny sen, ktorý sa stal skutočnosťou. Veril som, že Nasťa má na to, aby na olympiáde získala medailu, ale že sa jej to podarí hneď v prvých pretekoch a bude z toho zlato… To je nádhera.

Verili ste po prvej streľbe, že sa to môže napokon takto skončiť?
Priznávam, zapochyboval som. Potom som si však začal uvedomovať, že sa deje niečo veľké. Zrazu som začal búchať hlavu o stenu. Veď my ideme na medailu, hovorím si. Potom sa to všetko stupňovalo a skončilo nádherným koncom. Od šťastia som si dal akurát hlavu do dlaní. Cítil som sa ako v rozprávke.

Čo rozhodlo o zlatej medaile?
Musím priznať, že nám vyšlo naozaj všetko. Od rozhodnutia, aby Anastasia šla v prvej skupine, cez nástrely, kde nám pomohli Fínky, keďže sme mali mať pôvodne nevýhodné číslo 30, až po výber lyží a ich voskovanie. Možno aj pánbožko vedel, čo robí, keď si Nasťa zlomila ruku. Mohla si viac oddýchnuť a dokonale sa pripraviť na preteky.

Považujete tento úspech ako satisfakciu za štvrté miesta z Nagana?
Aj áno. Ako tréner som mal jeden sen – chcel som zažiť, aby aspoň raz znela pri vyhlasovaní víťazov slovenská hymna. Som nesmierne rád, že som sa odhodlal a zobral v septembri na seba tú zodpovednosť a šiel do tréningového procesu s Anastasiou. Pán Boh sa nám za to všetko odvďačil.

Čo všetko môže znamenať táto medaila pre slovenský biatlon?
Dúfam, že to využijeme. Aj v predchádzajucich rokoch dosiahli slovenskí športovci množstvo úspechov, ako napríklad v hokeji, ale nedokázalo sa z toho vyťažiť. Biatlon týmto výsledkom opäť raz potvrdil, že je najlepším zimným športom na Slovensku. Verím, že tento úspech priláka mladých ľudí k biatlonu. Nasťa im ukázala smer, je to veľká osobnosť.

Aj tento výsledok ukázal, že príchod Anastasie na Slovensko bol úžasným rozhodnutím…
Ten príbeh nebol vôbec jednoduchý. Pamätám si, že keď som prvýkrát počul meno Šipulinová (Kuzminovej dievčenské meno, pozn. autora), tak mi to nič nehovorilo. Keď som sa však pozrel do výsledkov a zistil som, že sa jedná o juniorskú majsterku sveta, spozornel som. Začali sme pracovať na detailoch a napokon sa z Anastasie stala Slovenska. Nešlo však o žiadne kupovanie alebo také niečo. Nasťu zaviala na Slovensko životná cesta. Je tu sťastná a spokojná. Je samozrejmé, že jej vlasť bude navždy Rusko, no srdcom je už Slovenka.

Myslíte si, že ruskí funkcionári si terez búchajú hlavu o stenu, že sa Anastasie dobrovoľne vzdali?
To neviem. Možno si vtedy ani neuvedomovali, čo robia. Som si však istý, že v rodnom kraji Anastasie v Ťumeni sú rovnako šťastní ako na Slovensku.

V utorok je na programe stíhačka, udrží si Anastasia svoje postavenie?
Je úžasné, že do nej pôjdeme z prvého miesta. Budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme ju udržali v psychickej pohode. Prvý cieľ sme už dosiahli, a to zisk medaily. Teraz chcem dosiahnuť druhý – aby sa Nasťa stala najúspešnejšou biatlonistkou hier. Rozhodne chceme ďalšiu medailu.

debata chyba