Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová získala prvé olympijské zlato pre samostatné Slovensko!

Anastasia Kuzminová získala pre samostatné Slovensko prvé zlato zo zimných olympijských hier v histórii. Slovenská biatlonistka vyhrala rýchlostné preteky žien na 7,5 km, úvodnú disciplínu biatlonového programu na ZOH v kanadskom Vancouveri.

13.02.2010 22:33 , aktualizované: 23:30
Anastazia Kuzminová, biatlon Foto:
Biatlonistka Anastazia Kuzminová na stupni víťazov po víťazstve v šprinte na 7,5 km.
debata

Dvadsaťpäťročná rodáčka z ruského Ťumenu zvládla trať za 19:55,6 min, na ceste za zlatom ju nezastavil ani prvý chybný výstrel v ľahu. Zvyšných deväť potom zvládla stopercentne a bežecky podala fantastický výkon. O 1,5 s zdolala šesťnásobnú majsterku sveta Nemku Magdalena Neunerovú, o necelých jedenásť sekúnd zaostala bronzová Marie Dorinová z Francúzska. Je to vôbec prvé slovenské zlato v ére samostatnosti zo zimnej olympiády, spolu s letnými OH ôsme.

Anastasia Kuzminová preteky výborne rozbehla a na bežeckých medzičasoch sa pohybovala na popredných priečkach. Na prvej streleckej položke v ľahu však netrafila hneď prvý terč a musela ísť na trestný okruh. Vo výsledkovej listine po prvej streľbe sa zaradila až do tretej desiatky.

Bojovala však ďalej a v druhom kole postupne znižovala náskok súperiek, ktoré prvú streľbu zvládli bezchybne. Streľbu v stoji zvládla bravúrne a bežecky za ňou žiadna z jej súperiek nestačila. Už po absolvovaní druhej streľby bola na medailovej pozícii, ale iba o desatinky sekundy pred famóznou bežkyňou Neunerovou. Práve ony dve sa potom až do cieľa striedali vo vedení, na záverečnej méte sa však tešila z tesného víťazstva slovenská biatlonistka.

Biatlonistka Anastasia Kuzminová získala pre... Foto: Reuters
Anastasia Kuzminová Biatlonistka Anastasia Kuzminová získala pre Slovensko prvé zlato zo ZOH v histórii samostatného Slovenska.

„Som veľmi šťastná, prežívam neuveriteľné pocity,“ povedala Anastasia Kuzminová v rozhovore pre STV. „Netrafená prvá rana ma povzbudila k väčšej pozornosti a o to viac som sa snažila na trati. Je to po svetovom šampionáte moja druhá medaila pre Slovensko. Som rada, že som sa tak rozhodla. Po zranení som si oddýchla, trochu sa zastavila a myslím, že aj to zranenie bolo napokon dobre, že sa mi stalo.“

Juraj Sanitra, šéf slovenského biatlonu: „Slovenský biatlon dosiahol konečne to, po čom sme túžil. Medailové šteklenie sme mali už štyri olympiády, ale podarilo sa nám to až dnes. O úspechu som bol presvedèený, Nasťa bola prefektne pripravená. Trochu som sa obával psychiky, ale ukázala, že je veľká pretekárka. Všetko nám sadlo, nasadenie do prvej skupiny, nástrel, výber lyží a vosku a možno, aj keď to bude znieť zle, pomohlo aj to zranenie, lebo príprava bola koncentrovaná práve na tieto preteky. Z Nasti sršalo sebavedomie. Trochu bola rozrušená na streľbe, dva posledné tréningy sa jej nie veľmi vydarili, ale mala výborne natrénované, navyše trať sme poznali priam naslepo.“

Daniel Kuzmin, manžel a tréner: „Nemám slov. Po prvom netrafenom terči som veril, že bežecky to potiahne, ale nie že až do zlata. Perfektné! Posledné dni vyšlo všetko, čo sme tu robili, na sto percent, a tak sme to dokázali. Muselo to byť takto a práve dnes. Vyšlo to.“

Biatlonistka Anastasia Kuzminová na olympijskej... Foto: ČTK
Anastasia Kuzminová Biatlonistka Anastasia Kuzminová na olympijskej trati.

Anastasii Kuzminovej, ktorá si slovenský dres oblieka iba druhú sezónu po svojom vydaji na Slovensko, pribudne po ZOH na konto 45 000 eur ako prémia od Slovenského olympijského výboru.

Bodovala aj ďalšia Slovenka Janka Gereková. Ani ona sa nevyhla chybe na prvej streľbe, kde netrafila štvrtý terč, na stojke si pridala ešte ďalšie dva trestné okruhy, ale nakoniec z toho bola štyridsiata, teda posledná bodovaná priečka.

Martina Halinárová vybehla na prvý z troch 2,5 km okruhov nezvyčajne rýchlo. Rovnako ako Kuzminová netrafila v ľahu hneď prvý terč, na druhej streľbe jej ušiel tretí výstrel a nakoniec sa s dvoma trestnými okruhmi zaradila až na 54. miesto. Kvalifikovala sa tak do utorkových stíhacích pretekov. Ľubomíra Kalinová sa mohla pochváliť iba päťdesiatpercentnou streleckou úspešnosťou a v 88-člennom štartovom poli klasifikovali ju až na 81. pozícii

Biatlon – rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Anastasia Kuzminová (SR) 19:55,6 min (1 trestný okruh), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +1,5 s (1), 3. Marie Dorinová (Fr.) +10,9 (0), 4. Anna Bulyginová (Rus.) +12,1 (0), 5. Jelena Chrustalevová (Rus.) +24,8 (0), 6. Marie Laura Brunetová (Fr.) +27,7 (0), 7. Oľga Zajcevová (Rus.) +27,8 (0), 8. Darja Domračevová (Bielorus.) +31,8 (0), 9. Teja Gregorinová (Slovin.) +33,6 (0), 10. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (Nór.) +34,1 (1), … 40. Janka Gereková +1:58,4 (3), 54. Martina Halinárová +2:23,4 (2), 81. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) +3:51,6 (5)

Slovenskí medailisti na ZOH

Medailu na zimných olympijských hrách získalo doteraz 18 slovenských športovcov – šestnásti reprezentovali bývalé Československo a dvaja si vybojovali cenný kov v ére samostatnosti.

K doteraz jedinému zlatu krasokorčuliara Ondreja Nepelu na ZOH v roku 1972 v Sappore pribudla v sobotu 13. februára biatlonistka Anastasia Kuzminová. Viac ako jeden cenný kov majú v zbierke iba traja hokejisti Vladimír Dzurilla (0 – 1 – 2), Jozef Golonka (0 – 1 – 1) a Igor Liba (0 – 1 – 1).

Zlato:
Ondrej Nepela (krasokorčuľovanie, Sapporo 1972), Anastasia Kuzminová (biatlon, Vancouver 2010)

Striebro:
Ladislav Troják (hokej, St. Moritz 1948), Karol Divín (krasokorčuľovanie, Squaw Valley 1960), Vladimír Dzurilla a Jozef Golonka (hokej, Grenoble 1968), Gabriela Svobodová-Sekajová (lyžovanie, Sarajevo 1984), Igor Liba, Vincent Lukáč, Dušan Pašek, Dárius Rusnák (hokej, Sarajevo 1984), Radoslav Židek (snoubording, Turín 2006)

Bronz:
Vladimír Dzurilla (hokej, Innsbruck 1964 a Sapporo 1972), Jozef Golonka a František Gregor (hokej, Innsbruck 1964), Rudolf Tajcnár (hokej, Sapporo 1972), Jozef Sabovčík (krasokorčuľovanie, Sarajevo 1984), Jaromír Dragan, Peter Veselovský, Róbert Švehla a Igor Liba (hokej, Albertville 1992)

Biatlonistka Anastasia Kuzminová získala pre...
Biatlonistka Anastasia Kuzminová získala pre...
+21Biatlonistka Anastasia Kuzminová na olympijskej...
Externé odkazy
debata chyba