Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský blog: o radostnom ceremoniáli a gruzínskych slzách

Olympijské hry majú byť oslavou radosti zo športu, priateľstva a prekonávaní ľudských možností. Nie iné mali byť aj vo Vancouvri. Od skorého ráno som to napätie cítil aj ja - začína sa olympiáda!

13.02.2010 15:03
ceremoniál 9 Gruzínsko Abramašvili Foto: ,
Vlajkonosič gruzínskej výpravy Iason Abramašvili.
debata

Sedemnásť dní, počas ktorých sa zastaví „normálny život“. Olympiáda má obrovskú silu. Prerušuje vojny, spája nepriateľov a robí ľudí šťastných. Fanúšikovia sledujú výkony svojich krajanov, priami aktéri hier bojujú o slávu, hrdosť a športovú nesmrteľnosť. Jednoducho, plnia si svoje sny.

Keď som sa ráno chystal do tlačového centra, zvonil mi telefón. Jeden z novinárskych kolegov sa ma pýta: „Už si to počul?“ Myslel som, že má novinky ohľadom zranenia Miroslava Šatana. Jeho posolstvo však bolo omnoho smutnejšie – oznámil mi, že na sánkarskom koryte vyhasol život 21-ročného Nodara Kumaritašviliho.

Poviem vám, v ten moment mi prebehli po chrbte neskutočné zimomriavky. Po príchode do tlačového strediska nikto o ničom inom nehovoril. V televízii šli bleskové informácie, prezident MOV Jacques Rogge okamžite zvolal tlačovú besedu, na ktorej sa mu tiskli slzy do očí. Nebol jediný.

Keď som zhliadol video z nehody, bolo mi do plaču.

Tragédia, ktorá sa zapíše do olympijskej histórie, však hry nemohla ohroziť, a tak sa o pár hodín neskôr začal pompézny otvárací ceremoniál. Pri nástupe gruzínskej výpravy nastalo na štadióne zvláštne ticho. Radosť sa zrazu zmenila na žiaľ. Pri pohľade na plačúcich členov tímu z kaukazskej krajiny sa zrazu 60 000 divákov v BC Place postavilo a začalo tlieskať.

Emócie, aké vie napísať len život.

Čas sa však nedá zastaviť, a tak musel pokračovať pripravený program ďalej. Nádherný otvárací ceremoniál dospel až do svojho zlatého konca, ktorým bolo zapálenie olympijského ohňa. Oslava športu sa tak oficiálne začala.

Pri odchode zo štadióna som mal zmiešané pocity. Na jednej strane som si užíval divadlo, ktoré pripravili kanadskí organizátori, no na strane druhej som cítil rozčarovanie zo sánkarskej tragédie. A tak sa pripájam k slovám prezidenta MOV Jacquesa Roggeho, ktorý počas otváracieho ceremoniálu vyzval športovcov, aby si svojimi výkonmi a výsledkami navždy pripomínali pamiatku Nodara Kumaritašviliho.

Česť jeho pamiatke.

debata chyba