Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pamiatku Kumaritašviliho si slovenskí sánkari uctili čiernymi páskami

Poctu tragicky zosnulému gruzínskemu sánkarovi Nodarovi Kumaritašvilimu vzdali na piatkovom slávnostnom otvorení XXI. zimných olympijských hier vo Vancouvri aj slovenskí sánkari. Pretekári Jana Šišajová, Veronika Sabolová, Ján Harniš, Branislav Regec a aj tréneri Ľubomír Mick s Rastislavom Drajnom mali na rukávoch svojich dlhých bielych kabátov na znak smútku čiernu pásku.

13.02.2010 09:58
ceremoniál 17 Foto: ,
Minúta ticha na počesť Nodara Kumaritašviliho.
debata

„Pôvodne si chceli omotať na rukáv aspoň čierne kravaty, keďže pásky nemali k dispozícii. Podarilo sa nám ich však prostredníctvom dobrovoľníkov zohnať, a keď sme sa presunuli z Whistleru do Vancouveru na slávnostné otvorenie hier, odovzdali nám ich,“ uviedol tlačový atašé slovenskej výpravy Ľubomír Souček.

Ako je známe, piatkový záverečný tréning sánkarov – jednotlivcov pred víkendovými prvými dvoma súťažnými jazdami poznačila tragická havária 21-ročného gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho. V poslednej zákrute pred cieľom v rýchlosti viac ako 130 kilometrov za hodinu vyletel z ľadového toboganu, narazil do oceľovej konštrukcie a svojim zraneniam počas prevozu do nemocnice podľahol. Na slávnostnom otvorení ZOH 2010 na štadióne BC Place si Gruzíncovu pamiatku uctili výpravy i diváci minútou ticha hneď po olympijskej hymne. Kanadská a olympijská vlajka počas otvorenia viseli len na pol žrde.

„Bol som neďaleko celého incidentu, čakal som totiž na našich chalanov. Kumaritašvili bol skromný chlapík, veľa toho nenahovoril. Jeho smrť bolí o to viac, že sme sa poznali osobne. Sánkari sú totiž jedna veľká rodina,“ reagoval v rozhovore pre Slovenský rozhlas na Gruzíncovu smrť tréner slovenskej reprezentácie Ľubomír Mick.

Jedenásťčlenná gruzínska výprava na ZOH vo Vancouvri nastúpila na otvorenie s čiernymi páskami na rukávoch a čiernymi šálmi. Pri defilé krajín priamo na štadióne BC Place zožala pri príchode na plochu obrovský aplauz, diváci jej tlieskali postojačky. Gruzínci len ticho so sklonenými hlavami prešli popred čestnú tribúnu.

Prezident MOV Rogge vo svojom príhovore uviedol: „S veľkým smútkom prijímame informáciu o tragickej strate.“ Šéf organizačného výboru (VANOC) John Furlong všetkých športovcov vyzval, aby pokračovali v sánkarovom olympijskom sne a súťažili s jeho dušou v srdci.

Ľadové koryto vo Whistleri však nezvládli počas tréningov ani ďalší sánkari, pre nich sa však havárie našťastie neskončili tragicky. Na nebezpečnú trať, na ktorej sa jazdí rýchlosťou od 135 km/h, a na ktorej dosiahli v piatok viacerí sánkari rýchlosť až nad 150 km/h, upozorňovali viacerí už pred olympiádou. Pri takýchto vysokých rýchlostiach je vraj už nemožné udržať kontrolu nad saňami.

Kritikom whistlerského toboganu bol aj prezident Medzinárodnej sánkrskej federácie (FIL) Josef Fendt. „Zdravie a bezpečnosť našich športovcov sú dôležitejšie ako rýchlostné rekordy,“ uviedol Fendt v reakcii na štvrtkový historický zápis, keď 21-ročný Rakúšan Manuel Pfister zlepšil sánkarský rýchlostný rekord Nemca Felixa Locha zo 153,98 km/h na 154,00.

Niektorí pretekári, vrátane domácich Kanaďanov, už niekoľko dní naznačujú, že trať je až príliš rýchla. Zaujímavosťou je, že v piatok, ešte pred tragédiou, vydali tlačovú správu s titulkom: „Rýchly šport na ľade – pripravte sa na najrýchlejšiu trať na svete.“

debata chyba