Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mayerova dráma - naháňačka s políciou

Dvaja najlepší rakúski biatlonisti Wolfgang Perner a Wolfgang Rottmann opustili po razii talianskych policajtov dejisko olympijských hier a nebudú už v Turíne štartovať. Domov už odcestoval aj ich tréner Walter Mayer, ktorého prítomnosť v Taliansku zrejme celú aféru odštartovala.

20.02.2006 01:02
debata

Kontroverzný kouč sa potom v Korutánsku krátko po prekročení hraníc dostal do konfliktu s rakúskou políciou, ktorý sa skončil dramatickou naháňačkou, haváriou a jeho zatknutím.
 
Obaja skúsení biatlonisti boli neskoro večer vylúčení z reprezentácie. Dôvodom vyradenia z kádra bol odjazd z dejiska hier bez vedomia vedenia mužstva. Rakúsky lyžiarsky zväz zároveň oznámil, že s okamžitou platnosťou prepustí kvôli incidentu s políciou trénera Mayera.

Podľa nemeckej agentúry SID bol odchod Rottmana s Pernerom panickou reakciou na udalosti z noci na nedeľu, kedy karabinieri prehľadali penzióny, ktoré si v San Sicariu a v Pragelate prenajali členovia rakúskeho tímu. Talianska polícia podľa svojho vyjadrenia nenašla „nic dokázateľné“, ale trénera Mayera, ktorý bol na hrách oficiálne ako súkromná osoba, začali talianske úrady vyšetrovať pre podozrenie z trestného činu.

Generálny sekretár Rakúskeho olympijského výboru Heinz Jungwirth v rozhovore pre agentúru Reuters odmietol, že by obaja biatlonisti „zmizli“. Tvrdil, že odcestovali preto, že už ich nečakajú žiadne preteky. V utorok je však na programe štafeta, ktorú mali práve Perner s Rottmanom ťahať.
 
Perner v šprinte v San Sicariu len tesne neobhájil bronz zo Salt Lake City a skončil štvrtý. Rottmann je majstrom sveta vo vytrvalostných pretekoch z roku 2000.

Mayer bol šéfom bežeckého a biatlonového úseku Rakúskeho lyžiarskeho zväzu pred štyrmi rokmi v Salt Lake City, kedy v izbách rakúskych bežcov na lyžiach našli krvné konzervy a injekčné striekačky. Dostal za to zákaz účasti na hrách do roku 2010, preto nebol v Turíne akreditovaný.
 
Odchod 48-ročného Mayera z Talianska mal nakoniec zhruba 25 kilometrov za hranicami nevídanú dohru, ktorú popísala agentúra APA. V meste Paternion si tréner zdriemol v aute, a keď ho chcela polícia skontrolovať a legitimovať, začal divoko uchádzať autom, až jedného z policajtov zranil.

Podľa polície potom nasledovala naháňačka, privolané posily pripravili zátarasy a naprieč cesty postavili jedno zo služobných vozidiel. Do neho potom Mayer plnou rýchlosťou narazil, oba vozy úplne zničil, zatiaľčo nezranený skončil v putách.

debata chyba