Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zdolali Kazachstan 2:1

Slovenskí hokejisti vyhrali na olympijskom turnaji v Turíne aj štvrtý zápas. Kazachstan zdolali 2:1, góly strelili Bondra a Marián Hossa. V poslednom zápase skupiny sa zverenci trénera Františka Hossu stretnú v utorok o 20.00 so Švédskom. V stretnutí sa bude hrať o prvenstvo v B-skupine.

19.02.2006 15:38 , aktualizované: 18:18
debata

Faux pas vyrobil realizačný tím, ktorý nezapísal na oficiálny zápasový list Jozefa Stümpela, ale tréneri ho v prvej tretine poslali do hry v troch striedaniach. Ďalej jeho turínska premiéra nepokračovala, lebo rozhodcovia mu pred druhou tretinou nariadili predčasný odchod do šatní.

O postupe do štvrťfinále Slováci rozhodli už v sobotu a v záverečnom 5. kole základnej časti sa v utorok o 20.00 stretnú so Švédskom o prvenstvo v skupine.

 

B-skupina – 4. kolo:
Slovensko – Kazachstan 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

  • Góly: 40. Bondra (Kapuš, Jurčina), 49. Marián Hossa (Demitra, Gáborík) – 17. J. Koreškov (A. Koreškov, Savenkov). Rozhodcovia: Kurmann (Švaj.) – Doucette (Kan.), Hämaläinen (Fín.), vylúčení: 6:10, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 9160 divákov.
  • SR: Križan – Višňovský, Štrbák, Chára, Meszároš, Jurčina, Suchý, Majeský – Marián Hossa, Demitra, Gáborík – Šatan, Kapuš, Bondra – Svatoš, Bartečko, Zedník – Petrovický, Surový, Marcel Hossa – (Stümpel).
  • Kazachstan: Kolesnik – Koledajev, Argokov, Šemelin, Savenkov, Pupkov, Vasilčenko, Kovalenko, Antipin – Šafranov, Dudarev, Pčeliakov – A. Koreškov, J. Koreškov, Antropov – Samochvalov, Upper, Ogorodnikov – Alexandrov, Troščinskij, Poliščuk.

Kazaši od začiatku hrýzli, naopak do nedele dobre namazaný slovenský stroj mal v ofenzíve poruchové súčiastky. Viazla kombinácia a jej nesúrodé prejavy neboli ani tak dôsledkom bezchybného obranného systému súpera, ako skôr kŕčovitosti aj najväčších hviezd favorita. Až v polovici zápasu sa v prvej čistej šanci objavil Surový, ale nepochopiteľne ešte prihral obsadenému Marcelovi Hossovi. Keď v 17. minúte veteráni Koreškovovci ako temný omen slovenského hokejového olympizmu otvorili skóre a pred druhou časťou vykázali z hry na súpisku nenapísaného Stümpela, odohrala sa dvadsaťminútová jednoaktovka s kvalitou dedinského ochotníctva. Kazaši úporne bojovali proti technicky i korčuliarsky jasne nadanejším protihráčom, ktorí však akoby ani nehrali na vrcholnom podujatí.

Takmer čistá presilovková desaťminútovka dopadla tragicky aj pre lídrov štatistík celého turnaja, ktorí sa navzájom zaháňali do rohov, vytláčali sa z pásma a strieľali do padajúcich protihráčov. Ani presilovkový gól Bondru 10 sekúnd pred klaksónom po spolupráci celej päťky zvrat v hernom prejave nepriniesol. Prvá desaťminútovka v záverečnom dejstve vyzerala bezradne, proti nebezpečnejším Kazachom držal Slovákov nad vodou Križan, ale potom prišiel blesk z jasného neba.

V nájazde dvoch na jedného Demitra neprihral Višňovskému, ani nevystrelil, šiel s pukom prekvapujúco za bránku a odtiaľ hokejovo geniálne, i keď so šťastím, ho ponúkol do tandemu Mariánovi Hossovi a ten puk napriek protipohybu a v záklone dokázal zasunúť do poloodkrytej bránky. V ďalšom nájazde s Gáboríkom už Demitra toľko vtipu neprejavil, ale jeho mužstvo sériu víťazstiev v závere aj vďaka Križanovi udržalo.

Hlasy trénerov:
F. HOSSA:
"Chlapci dali brankárovi Križanovi vyniknúť. Na druhej strane je dobré, že nám brankári rotujú a že aj Karol zasiahol do olympijských hier. V niektorých momentoch podržal naše mužstvo. Takýchto vydretých víťazstiev na tomto turnaji už bolo niekoľko, takže to nebolo nič výnimočné. Po včerajšom zápase proti Američanom sa to možno aj dalo čakať. Úlohu sme zvládli, máme dva body a ideme ďalej.
N. MIŠAGIN: "Slováci odohrali v sobotu ťažký zápas proti USA, verili sme, že ich môžeme prekvapiť. Mali sme však priveľa vylúčených, v útoku nám potom chýbali sily.

Peter Bondra: „Treba uznať kazažské kvality, je to stará ruská škola. Výborne korčuľovali a my sme sa trápili. Po našom vyrovnávajúcom góle sme v záverečnej tretine už mali zápas v našich rukách.“
Martin Štrbák: „Každý súper je náročný. Aj Kazaši sú vynikajúci hokejisti, väčšina z nich hrá v ruskej superlige a niektorí sú zo zámoria a nie je to príjemný súper. Čakali na nás, že čo spravíme. Len vykrývali stredné pásmo a prakticky nás v našej tretine nenapádali, takže to bolo prehustené a nehralo sa ľahko. Navyše ľad sa nám v tejto hale príliš nepozdával, bolo tu príliš teplo a puky všelijako skákali. Podstatné však je, že sme vyhrali.“
Marián Hossa: „Chvalabohu, že sme tento zápas vyhrali. Niekedy, keď sme mali strieľať, sme volili prihrávku a Kazachstan nám to čítal a puky nám vyhadzoval. Dosť sme sa na víťazstvo natrápili, no všetko zlé je na niečo dobré a som rád, že sme nakoniec vyhrali.“
Karol Križan: „V prvej tretine mali súperi vážnejšie šance a troška som sa pri nich rozchytal. V druhej som si zase oddýchol a v poslednej časti som sa už len snažil, aby sme to udržali a aby sme už nedostali ďalší gól. Veril som, že chalani ešte pridajú nejaký gól a to sa aj stalo, takže super.“
Pavol Demitra: „Sme veľmi radi, že to nakoniec takto dopadlo, aj keď to bol veľmi ťažký zápas a nepríjemný súper. Všetky mužstvá z bývalého Sovietskeho zväzu sú nepríjemné, či Lotyšsko alebo Kazachstan. Sústreďujú sa na obranu a čo najnižší výsledok a využijú pritom každú šancu, čo majú.“

debata chyba