Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kubina: Ruutu tu už nemá čo robiť

Českí hokejisti si v sobotňajšom zápase proti Fínsku pripísali druhú prehru na olympijskom turnaji v Turíne, po zápase sa ale hovorilo o niečom inom. Miesto možných problémov s postupom do štvrťfinále sa hlavnou témou diskusií stal brutálny faul útočníka Jarkka Ruutua na najväčšiu hviezdu Čechov Jaromíra Jágra.

19.02.2006 09:20
debata

Niektorí hráči by za to Fína z turnaja bez milosti vylúčili. Najlepšie platený hráč sveta opustil ľad s krvavým šrámom na tvári, ranu mu v kabíne lekár tímu Zdeněk Ziegelbauer zašil deviatimi stehmi. Jágr sa potom už na ľad nevrátil. „Bol to vyložene likvidačný zákrok. Taký hráč nemá čo robiť na olympiáde. Vedenie by to tu malo zhodnotiť. Šlo sa o nášho najlepšieho hráča,“ povedal obranca Pavel Kubina po zápase.

Atak fínskeho útočníka sa odohral v 28. minúte. Jágr krotil pri mantineli puk, keď do neho vo veľkej rýchlosti vletel zboku Ruutu a narazil hlavu českého hokejistu o mantinel. Hoci zákrok vyzeral nebezpečne a Jágr ani zápas nedohral, v ďalšom pokračovaní turnaja by nemal Čechom chýbať. „Podľa prých vyšetrení nemá otras mozgu. Do zápasu sa nevrátil v tretej tretine len pre istotu. Nechceli sme riskovať,“ povedal lekár Ziegelbauer.

Bezprostredne po Fínovom zákroku chcel Jágra pomstiť spoluhráč Martin Straka. I vďaka zásahu rozhodcov ale na ľade nevznikol žiadny väčší konflikt. „Bola tam mela. Skočil som po ňom. To sa proste stáva,“ vyhlásil Straka, ktorý bol k fínskemu hráčovi najbližšie. Švédsky arbiter Andersson vylúčil i jeho a česká presilovka tak bola o dve minúty kratšia.

Ruutu patrí medzi povestných zlých mužov a často hrá nečisto. Zlé spomienky na neho má i ďalší český útočník Martin Procházka, ktorému na svetovom šampionáte v roku 1998 privodil otras mozgu. „Ruutu je provokatér a toto robí i v NHL,“ povedal útočník Jan Bulis na adresu hráča, ktorý bol počas minuloročnej výluky v NHL
najtrestanejším hokejistom fínskej ligy. V tejto sezóne zatiaľ v drese Vancouveru nazbieral 81 trestných minút.

debata chyba