Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný omyl stál Čechov medailu

Ťažko uveriteľná chyba funkcionárov asi pripravila Čechov o medailu z bežeckej štafety mužov. Manažér reprezentácie omylom nahlásil na štvrtý úsek muža, ktorý pôvodne vôbec nemal štartovať. Dušan Kožíšek bol práve s priateľkou v dedine v Sestriere, keď mu zavolali: "Budeš bežať!" Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

20.02.2006 02:42
debata

Česi si v štafete bežcov na lyžiach na 4×10 kilometrov verili. Odskúšané kvarteto Koukal, Bauer, Magál a Šperl mohlo pomýšľať aj na stupne víťazov. Lenže namiesto finišmana Milana Šperla napokon štartoval nepripravený Dušan Kožíšek a Česi skončili na 9. mieste…

„Urobil som chybu, ktorá sa nedá odpustiť. To sa nesmie stať ani na župnom prebore, tobôž nie na olympiáde,“ kajal sa v rozhovore pre idnes.cz manažér českých bežcov Květoslav Žalčík. Ten bol po svojom prešľape absolútne zničený a v očiach mal slzy. Vedenie výpravy ho okamžite poslalo z Turína domov.

Čo sa vlastne stalo? Žalčík si pri vyplňovaní formulára poplietol riadky a k menu Šperl napísal do voľnej kolonky „náhradník“. Na chybu sa prišlo až vtedy, keď sa už nedalo čokoľvek zmeniť. Hodinu pred štartom. Keď sa to dozvedel Šperl, skoro spadol z nôh a bolo mu do plaču.

A štartovať musel Kožíšek. Špecialista na šprint, ktorý bol pôvodne iba náhradníkom, si spokojne užíval so svojou priateľkou v olympijskej dedine v Sestriere, vzdialenej hodný kus od trate v Pragelate. Keď funkcionári na omyl prišli, okamžite po neho poslali auto. Do dejiska prišiel v čase, keď bola štafeta dávno rozbehnutá.

Český tréner Miroslav Petrásek bol poriadne rozhnevaný. „Chyby sa stávajú, ale táto je neospravedlni­teľná,“ penil. Niet sa čo čudovať. Martin Koukal a Lukáš Bauer štafetu perfektne rozbehli a po polovici trate, ktorá sa išla klasickou technikou, dokonca viedli…

Jiří Magál na treťom úseku síce čosi stratil, ale po 30 kilometroch odovzdával Kožíškovi na treťom mieste. Finišman však svoju nečakanú úlohu nezvládol. „Netušil som, že budem štartovať. Moje lyže neboli otestované a tak som si zobral Koukalove,“ smútil Kožíšek. Postupne sa cez neho drali dopredu Nemci, Francúzi, Nóri, Rusi, Švajčiari i Estónci. Na Čechov napokon zostalo iba 9. miesto. A namiesto medaily iba oči pre plač.

debata chyba