Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štrbák presvedčil trénera, aby mohol hrať

Po nepeknom zranení v súboji s USA nemal na nedeľňajší duel s Kazachstanom vôbec nastúpiť. Obranca Martin Štrbák ale napokon na zápasovej súpiske figuroval a prispel k vydretému víťazstvu 2:1. "Bola to moja iniciatíva. Chcel som hrať, dva dni pauzy by som cítil," povedal Štrbák. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

19.02.2006 19:27
debata

Štrbák hral so zafixovaným prstenníkom na ľavej ruke. „Dostal som špeciálnu rukavicu,“ ukazoval v mixzóne na zranené miesto. „Nie je to až také vážne. Mám tam tržnú ranu, ktorú mi zašili. Pri hre ešte cítim bolesť, tak som si to dal radšej umŕtviť,“ vysvetľoval.

Tréneri mu pred zápasom s Kazachstanom povedali, aby si oddýchol. „S tým som vôbec nepočítal. Chcel som hrať, nevypadnúť z rytmu. Dva dni bez zápasu by mi chýbali. Preto som išiel za trénermi a povedal som im, že chcem nastúpiť. Súhlasili,“ opisoval vývoj udalostí bek moskovského CSKA.

Slováci v nedeľu odohrali svoj prvý turnajový zápas v hlavnej olympijskej hale – Palasport Olimpico. „Ľad nebol príliš kvalitný. V hale bolo teplo a puky nám často odskakovali. Trošku nám to znepríjemňova­lo život. Kazaši nie sú zlí hokejisti. Väčšina z nich hrá v ruskej superlige, niektorí su zo zámoria. Nebol to príjemný súper. Čakali, čo vymyslíme my, prehustili stredné pásmo. Trápili sme sa, ale hlavné je, že sme vyhrali,“ dodal Štrbák.

Outsider z Kazachstanu v zápase dlho senzačne viedol. Slováci sa v koncovke trápili. Na nohy ich postavil až vyrovnávajúci gól Petra Bondru v presilovke. Desať sekúnd pred koncom druhej tretiny… „Rišo Kapuš išiel za odrazeným pukom, s prehľadom mi ho prihral a ja som len zasunul do prázdnej bránky,“ povedal Bondra. „Bola to super asistencia.“

„Na takéto zápasy radšej nespomínam, to vonkoncom nie,“ reagoval Bondra na otázku, či mu zápas pripomínal ten z Nagana 1998. Vtedy Slováci prehrali s tým istým súprom 3:4 a zahatali si cestu do hlavného turnaja. Bondra bol pri tom. „My sme si teraz stále verili. Nevzdávali sme to, nepanikárili sme a pomohol nám najmä vyrovnávajúci gól do šatne. Tretia tretina už bola v našich rukách,“ tvrdí slovenský kanonier, ktorý má na konte už tri góly na turnaji.

Svoj premiérový zápas v Turíne odchytal brankár Karol Križan. Pripísal si 18 úspešných zákrokov, inkasoval iba raz. „V takýchto dueloch to nemá brankár ľahké. Striel je málo a ja som radšej, keď ich ide na mňa viac. Aby som bol stále v tempe,“ povedal gólman švédskeho MoDo. „V tretej tretine som sa hlavne snažil, aby sme už žiadny gól nedostali. Veril som, že chalani nejaký dajú a to sa mi splnilo.“ Prekonal ho iba Jevgenij Koreškov v presilovej hre. „Ťažko som gólu mohol zabrániť. Možno keby som vyšiel trochu viac dopredu, tak by som ten puk mal. Ale strelu som vôbec nevidel, naozaj dobre to zamieril,“ pochválil strelca.

debata chyba