Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

U rakúskych biatlonistov a lyžiarov bola razia

Výpravu rakúskych biatlonistov a bežcov na lyžiach na ZOH v Turíne navštívili cez víkend talianske policajné zložky v rámci razie s cieľom hľadania možných nepovolených podporných látok. Karabinieri prehľadali penzióny, ktoré v San Sicariu a v Pragelate obývali členovia oboch tímov, údajne na príkaz miestneho štátneho zástupcu.

19.02.2006 12:03
debata

Pri prehliadke, ktorá začala po siedmej hodine v podvečer, museli ostať všetci členovia rakúskych tímov vo svojich izbách a nesmeli nikam telefonovať, polícia skontrolovala okrem iného i autá výpravy. Športovci museli už niekoľko hodín po pretekoch do Sestriere na dopingovú kontrolu. Strážcovia verejného poriadku sa pri neobyčajnom zákroku odvolávali na prísne talianske antidopingové zákony, podľa ktorých je prechovávanie a užívanie stimulujúcich látok vážnym trestným činom. Zo športového hľadiska to však až tak prísne neplatí, pravidlá MOV ale umožňujú len diskvalifikáciu športovcov.

„Medzinárodný olympijský výbor súhlasí a pevne stojí za všetkými skutočnosťami, týkajúcimi sa ´rakúskej razie´… Podľa aktuálne platných medzinárodných dohôd môže byť kedykoľvek ktorýkoľvek zo súťažiacich na hrách podrobený dopingovej kontrole. Nakoľko sme si istí, že existuje dôvodné podozrenie z možnej manipulácie so zakázanými preparátmi, táto akcia nie je poslednou,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení Medzinárodného olympijského výboru (MOV). 

Podľa tichej dohody talianskej vlády a predstaviteľov MOV sú akékoľvek dopingové kontroly na práve prebiehajúcich hrách v kompetencii MOV v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Opodstatnené obavy z policajných razií a necitlivých zásahov do priebehu olympiády sa snažil rozptýliť vládny zmocnenec turínskej olympiády Mario Pescante, výslovne ale prisľúbil len to, že polícia nevstúpi do olympijskej dediny.

Nepríjemná návšteva rakúskych olympionikov je pravdepodobne dôsledkom škandálu z minulých OH v Salt Lake City, pri ktorých u reprezentačných bežcov na lyžiach našli kontrolóri krvné konzervy a injekčné ihly. Vtedajší šéf bežeckého a biatlonového úseku Rakúskeho lyžiarskeho zväzu Walter Mayer za to dostal zákaz účasti na hrách do roku 2010, jeho syna Marc Mayer rovnako ako ďalšieho bežca Achima Walchera neminula diskvalifikácia.

debata chyba