Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zdolali aj Američanov

Slovenskí hokejisti vyhrali aj vo svojom treťom zápase na ZOH v Turíne. Zverenci trénera Hossu triumfovali nad USA po góloch Mariána Hossu a Petra Bondru 2:1. Slováci dosiahli v trinástom vzájomnom zápase druhé víťazstvo a už majú istý postup do štvrťfinále. V nedeľu sa v ďalšom zápase stretnú s Kazachstanom (16.05).

18.02.2006 19:46 , aktualizované: 22:46
Slovensko - USA Foto:
Americký brankár Rick Dipietro čelí streleckému pokusu Miroslava Šatana.
debata

**Slovensko – USA 2:1 (0:0, 1:1, 1:0) **

  • Góly: 35. Marián Hossa (Demitra, Gáborík), 42. Bondra (Šatan) – 39. Rolston (Rafalski, Gomez). Rozhodcovia: Marouelli (Kan.) – Blumel (ČR), Racicot (Kan.), vylúčení: 4:3, navyše Schneider 10 min. za napadnutie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4697 divákov.
  • SR: Budaj – Višňovský, Štrbák, Chára, Meszároš, Jurčina, Suchý, Majeský – Marián Hossa, Demitra, Gáborík – Šatan, Kapuš, Bondra – Svatoš, Bartečko, Zedník – Petrovický, Surový, Marcel Hossa.
  • USA: DiPietro – Leopold, Hatcher, Schneider, Hedican, Liles, Chelios, Rafalski – Rolston, Modano, Tkachuk – Knuble, Conroy, Drury – Parrish, Weight, Tkachuk – Guerin, Gomez, Gionta – Blake.

Zápas sa rozbehol v dobrom tempe, obojstranne ofenzívne s náznakmi gólového divadla. Napokon sa v prvej tretine nekonalo, hoci najmä Slováci do 11. minúty predvádzali príťažlivý kombinačný hokej. Lenže čistých šancí po prvej Kapušovej nepribúdalo a až tesne po polovici 20-minútovky Gáborík trafil žŕdku. Vtedy sa Američania spamätali, prevzali taktovku do svojich rúk a hoci 3 sekundy pred klaksónom riadne zahrozila dvojica Bondra-Šatan, miernu prevahu, miestami prechádzajúcu do tlaku si podržali aj v druhej tretine.

V tejto časti hry viazla Slovákom ich tradičná hravá výstavba v strednom pásme, resp. sa o ňu niektoré zoskupenia ani nepokúšali, lebo protivník rýchlosťou a agresivitou úplne obsadil tento priestor. Tiež Američania, z rešpektu pred ofenzívnym potenciálom európskeho tímu, si na svoje pomery ponechávali očividne istejšie zadné vrátka, ako tomu bolo v predchádzajúcich súbojoch. Napriek tomu boli vďaka jednoduchému a rýchlejšiemu prechodu cez modré čiary nebezpečnejší. O dvojgólovom účte stredného dejstva však napokon rozhodli presilovky, najprv švih Mariána Hossu po skvelom priťuknutí Demitru a potom Rolstonov príklep z rýchlej rozohrávky po buly za útočnou modrou.

Bleskom z jasného neba bolo v treťom dejstve druhé slovenské striedanie. Práca Kapuša so Šatanom v rohu klziska vyniesla druhého menovaného s pukom voľného za bránku, odkiaľ ho jemne hodil Bondrovi pred brankársky polkruh a 38-ročný kanonier v obkolesení troch protihráčov trafil. Potom sa prvá formácia nechala zatlačiť, Gáborík fauloval, Američania v presilovke najprv opečiatkovali žŕdku a v protiútoku po excelentnej žabke Demitru zastavil neskutočne rýchleho Mariána Hossu iba výborný zákrok DiPietra.

Chyby dvoch lídrov slovenského tímu v následnej presilovke hasila najprv opäť žŕdka, potom Budaj a ten bol veľkou oporou až do konca zápasu. Napokon však k ďalšiemu gólu mali bližšie Slováci, najmä v závere zápasu dvakrát Šatan. Hoci jeho prvú strelu vytlačil telom spred prázdnej bránky Schneider a potom počas power play súpera puk zastavil žŕdka, práve najmä bývalý kapitán skvelým forčekingom udržal slovenskú ľoď na víťaznej vlne.

František Hossa, tréner SR: „Dôležité bolo, že sme prežili presilovky Američanov a potom sme sa príliš nehrnuli dopredu, lebo sme vedeli, že prečíslenia súpera môžu byť nebezpečné. Peter Budaj zachytal skvele najmä z hľadiska striel zo stredných vzdialeností.“
Marián Hossa: „V úvode možno naša päťka nepôsobila tak isto, ako v predchádzajúcich zápasoch, ale nehrali sme zle. Hralo sa viac v našej tretine, ako sa predpokladalo, no podľa mňa sme podali jeden z najlepších tímových výkonov. Tímovo sme perfektne bránili, k ničomu sme ich nepúšťali a keď sa aj presadili, perfektne chytal Budko.“
Miroslav Šatan: „Keď sa chce vyhrať, tak sa to aj podarí a dnes chceli vyhrať všetci hráči. Určite je to skvelý pocit, že sme zdolali také silné mužstvo. V nedeľu proti Kazachstanu sa od nás čaká "povinné víťazstvo“, ale asi to nebude ľahké, lebo všetky mužstvá tu vedia hrať hokej a bránia veľmi dobre. Nebude to jednoduché, ale sila nášho mužstva je dosť veľká na to, aby sme sa s týmito prekážkami vyrovnali a vyhrali aj nasledujúci zápas.„
Pavol Demitra: "Dnes si zaslúžia všetci pochvalu. Všetky štyri päťky hrali výborne a vďaka tomu sme zvíťazili. Peter Budaj chytal výborne a podržal nás, vidno, že sa zaslúžene dostáva do NHL. Dúfajme, že v týchto výkonoch bude pokračovať, lebo mužstvo mu verí.“

Tabuľka B-skupiny:
1. SLOVENSKO 3 3 0 0 13:7 6
2. Rusko 3 2 0 1 9:5 4
3. Švédsko 3 2 0 1 13:8 4
4. USA 3 1 1 1 8:6 3
5. Lotyšsko 3 0 1 2 7:15 1
6. Kazachstan 3 0 0 3 3:12 0
debata chyba