Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dorfmeisterová má už druhé zlato

Rakúšanka Michaela Dorfmeisterová sa stala olympijskou víťazkou v super-G a na svahu v San Sicariu zaknihovala zlatý double, keď najcennejší kov získala aj v zjazde. Striebro patrí olympijskej šampiónke v kombinácii Chorvátke Janicy Kosteličovej (+0,27), bronz vybojovala Rakúšanka Meissnitzerová (+0,59).

20.02.2006 16:03
debata

Kanaďanka Kelly Vanderbeeková skončila senzačne štvrtá a „zemiaková“ medaila ju škrie o to viac, že Kosteličová pôvodne nemala v superobrovskom slalome štartovať, ale keďže ho presunuli z nedele, olympijská víťazka v kombinácii sa po oddychu rozhodla inak. Do karát jej nahralo aj ďalšie presunutie štartu z 12.00 na 14.45. Určite však nie Slovenke Soni Maculovej, ktorá od piatka strávila ča na svahu striedavo súťažením, čakaním na preteky a preštelovávaním sa po ich odkladoch. V super-G bola napokon najlepšia zo Sloveniek na 44. mieste (+5,40), Jana Gantnerová skončila o 4 priečky nižšie (+5,93). Evu Hučková v cieli klasifikovali na 50. mieste, no dodatočne ju pre vynechanú bránku diskvalifikovali.

Dorfmeisterová je predbežne alpskou kráľovnou hier a už definitívnou kráľovnou kĺzavých disciplín minimálne do budúcich MS. Tie sa jej už týkať nebudú a úspech v super-G je na záver kariéry pre ňu o to cennejší. Naviac sa stala iba druhou Rakúšankou v histórii zimných hier, ktorej sa podarilo dvakrát pozlátiť účasť na jednej akcii, predtým Petra Kronbergerová 1992 v kombinácii a slalome.

„Až po pretekoch som sa dozvedela, že od štartového čísla 15 sa časy v dlhom slede zhoršovali a mnohí si už mysleli, že sa zhoršujú podmienky. Keďže som o tom vôbec nevedela, tak ma ani nič nezaťažovalo. Problémy som mala iba v úvodných metroch, boli tam dva-tri nepríjemné vlny. Ustála som to a teraz som azda najšťastnejšia zjazdárka sveta,“ tešila sa Dorfi, ale v tomto emotívnom pocite jej určite konkuruje aj Kosteličová. Tá už má po zlate v kombinácii vo vrecku ďalšiu medailu, a pred sebou štarty v oboch v točivých disciplínach, kde má veľkú šancu rozšíriť svoju 11-člennú zbierku cenných kovov z vrcholných podujatí. V nej žiaria 4 zlaté a dve strieborné olympijské medaily.

Kosteličová zbiera medaily

Medailový výpočet u 24-ročnej Záhrebčanky Janice Kosteličovej po predchádzajúcich dvoch MS pokračuje aj na druhých ZOH. Charizmatická zjazdárka má z vrcholných podujatí už 11 kovov. Naviac ešte nie je v tom najzrelšom veku a možno iba tušiť, čo je v jej schopnostiach predviesť, ak ju prestanú prenasledovať zranenia (najmä kolien) a neprestane ju „prenasledovať“ motivácia.

Kosteličová má celkovo 4 tituly v kombinácii, 3 v slalome, po jednom v obrovskom slalome a zjazde. Chýba jej super-G, v ktorom skončila druhá. To však nie je jediný primát, o ktorý ju „okradla“ Michaela Dorfmeisterová. Kebyže niet rakúskej veteránky, Kosteličová by sa v pondelok stala najúspešnejšou zjazdárskou olympioničkou oboch kategórií a všetkých čias. Dá sa to povedať aj tak, že by sa ňou stala, keby v sobotu nevyhral super-G Kjetil-Andre Aamodt. Práve Nór je na čele tejto alpskej olympijskej „hitparády“, na svojom konte má 4 zlaté, 2 strieborné a 2 bronzové medaily. Kosteličová vlastní tú istú zbierku bez oboch bronzov. Ale ešte počas turínskych hier má veľkú šancu poradie na čele zmeniť, patrí medzi favoritky v obrovskom a je veľkou kandidátkou na zlato v špeciálnom slalome. Aamodt už môže štartovať iba v jednej súťaži a keďže slalomu sa v tejto sezóne veľmi nevenoval, jeho šance na kov sú mizivé. Zato Janici stačí na historické vedenie jedno striebro.

  • Super-G: 1. Michaela Dorfmeisterová (Rak.) 1:32,47, 2. Janica Kosteličová (Chorv.) +0,27, 3. Alexandra Meissnitzerová (Rak.) +0,59, 4. Kelly Vanderbeeková (Kanada) +0,62, 5. Carole Montilletová-Carlesová (Fr.) +0,84, 6. Martina Schildová (Švajč.) +0,86, 7. Lindsey C. Kildowová (USA) +0,95, 8. Lucia Recchiová (Tal.) +1,01, 9. Petra Haltmayrová (Nem.) a Emily Brydonová (Kan.) obe +1,03, … 44. Soňa Maculová (SR) +5,40, 48. Jana Gantnerová (SR) +5,93, Eva Hučková – diskvalifikovaná.
debata chyba