Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po ďalšej razii u Rakúšanov ostala spúšť

Rakúsky olympijský tím prenasledujú razie. Ďalšiu v pondelok neskoro večer vykonala talianska polícia v ubytovacích priestoroch kustódov bežcov na lyžiach. Nevítanú návštevu carabinierov, ktorí horúčkovito počas ZOH hľadajú dôkazy o podávaní dopingových prostriedkov, potvrdil jeden z trénerov.

21.02.2006 13:04
debata

„Bol som sa najesť v pizzerii a keď som sa vrátil, vyzeralo to tam, akoby vybuchla bomba. Skrine pozvaľované na zem, obsah tašiek povyhadzovaný a niektoré veci poničené,“ cituje rakúska tlačová agentúra APA Otta Junga, podľa ktorého razia trvala dokopy tri hodiny. Predchádzajúcu ešte väčšiu raziu zažili v sobotu rakúski bežci na lyžiach i biatlonisti. „To čo sa s nami prevádza, to je škandál,“ hneval sa športový riaditeľ rakúskeho zväzu Markus Gandler.

Agentúra Reuters cituje nemenovaný zdroj, ktorý tvrdí, že aj táto razia súvisela s pobytom bývalého trénera Waltera Mayera v ubytovni rakúskej výpravy. „Prehľadali sme dom, v ktorom býval Mayer, no nič sme nenašli,“ hovorí. Mayer cez víkend navštívil rakúsku výpravu a to vyburcovalo taliansku políciu k ostražitosti. Bývalý tréner má zákaz zúčastňovať sa na zimnej olympiáde, v Salt Lake City totiž u neho našli zakázané podporné látky.

Význam druhej razie znižuje generálny sekretár Rakúskeho olympijského výboru Heinz Jungwirth, ktorý ju označil len za bežnú procedúru. Odmietal však podať viac informácií. Riaditeľka komunikácie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Giselle Davisová tvrdí, že predstavitelia MOV o poslednej razii nevedeli, nikto ich vraj vopred neupozornil.

Z rakúskeho olympijského tábora sa tiež ohradili, že talianska polícia bola agresívna a protiprávne športovcov prehľadávala. Ale prezident Medzinárodného olympijského výboru to označil za lož a vyhlásil: "Žiaden policajt neprehľadával žiadneho športovca. Kontrolóri WADA berú športovcov na dopingové kontroly vo svojich autách, ale športovci sa nemusia vyzliekať. Musia samozrejme podpísať na záver protokol, ale to nemá s políciou nič spoločné.

debata chyba