Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozitívna Pylevová: Hojila som si členok

Ruská biatlonistka Oľga Pylevová sa po dopingovej afére, vrátení striebra z vytrvalostných pretekov a opustení ZOH v Turíne chytá aj slamky. Na pomoc si zobrala antidopingový test z januára a dokumenty, v ktorých sa vraj uvádza, že si liečila zranenie členka a v lieku, ktorý jej lekár predpísal, sa nachádzal zakázaný stimulant carphedon.

21.02.2006 12:38
debata

Dokumenty o tom, že sa tak stalo, však chýbajú, a tak Pylevová nemôže ani dokázať, že stimulant mal vyliečiť v prvom rade jej členok a nie znesvätiť olympijskú pôdu.

Pylevová si údajne mala zobrať liek na zranený členok v januári v talianskej Anterselve, čo sa však nedá potvrdiť, pretože podľa slov prezidenta IBU Andersa Besseberga mimosúťažné testy, ktoré organizovala WADA a IBU neanalyzujú stimulanty a teda nemôže existovať ani správa o ich použití. Zo strany IBU zaznelo presvedčivé, že v predolympijských testoch sa u žiadneho testovaného športovca zakázaná látka neobjavila.

Dick Pound, šéf Svetovej antidopingovej agentúry WADA, jasne vyhlásil, že aj keby Pylevovú pozitívne na stimulant minulý mesiac testovali, tak to nie je podstatné, pretože stimulant musela zobrať jednoznačne počas olympiády v súvislosti s jednorazovým výkonom. „Faktom je, že na olympiáde bola pozitívna a to vôbec nemá súvislosť s januárom,“ povedal a pridal, že stimulanty nemajú dlhodobý vplyv, ale užívajú sa v určitom čase tak, aby oplyvnili výkon v jednych pretekoch, a to sa v prípade Pylevovej aj stalo.

Pylevovej previnenie bolo nepochopiteľné, pretože v Turíne sa všetci medailisti musia podrobiť antidopingovým testom, navyše aj náhodne vybratí. Zaujímavá je paralela s krajankou Albinou Achatovovou spred troch rokov, keď pred MS´03 u nej objavili objavili taktiež stimulanty, no potrestali iba lekárku. Medzinárodná biatlonová únia (IBU) vtedy rozhodla, že ruská reprezentantka Albina Achatovová môže aj napriek pozitívnemu dopingovému nálezu štartovať na MS v ruskom meste Chanty Mansijsk.

Lekárku ruskej reprezentácie však IBU suspendovala na tri mesiace a Ruská biatlonová federácia nedostala od IBU ročný grant vo výške 50.000 eur. Achatovovú pozitívne testovali na zakázaný stimulant niketamín v talianskej Anterselve. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že zakázanú látku jej podali po tom, čo skolabovala po pretekoch. Deň predtým Rusku testovali negatívne a rovnako dopadla aj skúška dva dni potom.

V prípade Pylevovej sa objavujú zhodné javy, užila taktiež stimulant, užiť ho vraj mala taktiež v Anterselve, predpísať jej ho mal lekár. Jediná, no rozhodujúca odlišnosť spočíva v tom, že stimulant, na základe ktorého ju potrestali v súvislosti s vytrvalostnými pretekmi v Cesane San Sicario, si musela načasovať na ZOH a užiť ho priamo na mieste, čo je nespochybniteľné. Ak sa tak stalo aj v januári pri liečbe členka je záležitosť druhotná, nemeniaca nič na fakte, že 30-ročná olympijská víťazka spred štyroch rokov v Salt Lake City v stíhacích pretekoch sa olympijským ideálom neodpustiteľne prehrešila.

debata chyba