Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V skokoch tímov prvý raz zlatí Rakúšania

Rakúske kvarteto skokanov na lyžiach v zložení Andreas Widhölzl, Andreas Kofler, Martin Koch a Thomas Morgenstern získalo na zimnej olympiáde zlaté medaily v súťaži družstiev, keď na veľkom mostíku K-140 v Pragelate zvíťazilo s celkovým ziskom 984 bodov. Druhé skončilo Fínsko, tretie Nórsko.

20.02.2006 20:31
debata

Zverenci trénera Alexandra Pointnera sa postarali o premiérový triumf Rakúska v tímovej súťaži pod piatimi olympijskými kruhmi. Hlavným hrdinom bol zlatý medailista zo súťaže jednotlivcov Morgenstern, ktorý v 2. súťažnom kole pristál na značke 140,5 m a odrazil nápor Fínov. Fínska štvorica Tami Kiuru, Janne Happonen, Janne Ahonen Matti Hautamäki získala podobne ako pred štyrmi rokmi v Salt Lake City strieborné medaily, keď na Rakúšanov stratila 7,4 bodu, na bronzovej priečke skončili Nóri Lars Bystöl, Björn Einar Romören, Tommy Ingebrigtsen a Roar Ljökelsöy (950,1). Obhajcovia zlatých medailí zo Salt Lake City Nemci skončili v Pragelate až štvrtí.

Rakúšania sa po úvodnom kole usadili na čele s náskokom 5,4 bodu pred Fínskom a v druhom kole sa k medailistom zo súťaže jednotlivcov Morgensternovi a Koflerovi pridali kvalitnými skokmi aj Widhölzl a Koch. Dráma vrcholila v záverečnej sérii súťažných pokusov. Dvojnásobný majster sveta v letoch Ljökelsöy najskôr výkonom 141 m vytvoril nový rekord mostíka a zabezpečil pre Nórsko bronz. Hautamäki zaletel následne do vzdialenosti 138 m, no Morgenstern si dokázal zachovať pevné nervy a pokusom za hranicu 140 m spečatil historický rakúsky triumf.

„S prvým skokom som nebol spokojný, no v druhom som už dosiahol želaný výsledok. Tento skok považujem za zlatý. Je to sen. Dve zlaté medaily v priebehu dvoch dní, fantázia,“ povedal Morgenstern.

So ziskom bronzu boli evidentne spokojní aj Nóri. „Druhý skok mi vyšiel nad očakávanie dobre. Mal som z toho dobrý pocit, už keď som pristával. Som rád, že o medailovú radosť sa so mnou prišli podeliť mama, sestra i množstvo našich priaznivcov,“ tešil sa z bronzového kovu Bystöl.

  • Skoky na mostíku K-140, družstvá: 1. Rakúsko (Andreas Widhölzl, Andreas Kofler, Martin Koch, Thomas Morgenstern) 984,0 bodov, 2. Fínsko (Tami Kiuru, Janne Happonen, Janne Ahonen, Matti Hautamäki) 976,6, 3. Nórsko (Lars Bystöl, Björn Einar Romören, Tommy Ingebrigtsen, Roar Ljökelsöy) 950,1, 4. Nemecko 922,6, 5. Poľsko 894,4, 6. Japonsko 893,1, 7. Švajčiarsko 886,9, 8. Rusko 856,8, 9. Česko 397,0, 10. Slovinsko 390,4.
debata chyba