Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovský slalom vyhral Raich

Rakúšan Benjamin Raich sa stal olympijským víťazom v obrovskom slalome a k dvom vlaňajším titulom majstra sveta v špeciálnom slalome a kombinácii pridal zlato zo ZOH. Striebro patrí Francúzovi Joelovi Chenalovi (+0,22) a bronz Raichovmu krajanovi Hermannovi Maierovi.

20.02.2006 15:03
debata

Preteky v Sestriere odštartovali s hodinovým posunom a s traťou prvého kola sa najlepšie vysporiadal prekvapujúco Kanaďan Francois Bourque. Dvadsaťjedenročný zjazdár si vytvoril 19-stotinový náskok pred skúsenejším Francúzom Joelom Chenalom, ktorý však pred súťažou tiež nepatril do užšieho okruhu medailových favoritov. Až na tretej pozícii pred druhým kolom sa usadili dve hviezdy a zároveň veteráni. Spoločne 22-stotinové manko patrilo 33-ročnému Maierovi a 37-ročnému špecialistovi Fredrikovi Nybergovi. Raich bol až piaty a orientačná pre neho v 2. kole bola jazda Američana Bodeho Millera, ktorý sa z 12. priečky posúval čoraz vyššie.

Keďže Nór Aksel Lund Svindal Millerov čas iba vyrovnal, zmenu v línii druhého kola priniesol až Tirolčan. A „Blitz aus Pitz“, teda „blesk z Pitztalu“ ako volajú 27-ročného Raicha, to zmenil totálne. Predviedol takmer bezchybnú jazdu, nenechal sa z ideálnej stopy vykĺzať ani v najzatvorenejších pasážach a dva zradné nájazdy do strminy absolvoval s ideálnou kombináciou rizika a lyžiarského umu. Po ňom sa už v takomto zjazdárskom vydaní nepredstavil nikto, aj keď Maier nebol od triumfu ďaleko – jeho kvalitná jazda však mala háčik v chybe na plochšej časti a to ho stálo viac, ako bola jeho celková strata na víťaza.

„Najmä Hermannova jazda mi zatajovala dych a bolo to tvrdé čakanie na vyústenie týchto náročných pretekov. Potom som si vydýchol, cítim sa ako vo sne. Nebudem tajiť, že zlato na týchto hrách bolo mojím cieľom a toto víťazstvo teší o to viac, že som sklamal v predchádzajúcich súťažiach,“ povedal v cieli Raich, ktorý kombináciu na ceste za zlatom nedokončil, lebo vypadol tesne pred cieľom 2. kola slalomu a v super-G bol až na 21. mieste. „Benni“ má tak už tretiu medailu zo zimnej olympiády, pred štyrmi rokmi bol bronzový v slalome a kombinácii. Spolu s MS jeho zbierka kovov z vrcholných podujatí obsahuje neuveriteľnú rovnicu 3 zlatých, 3 strieborných a rovnakého počtu bronzových. Ak v marci dotiahne dobre rozbehnutý boj o veľký glóbus celkového víťaza Svetového pohára, dosiahne všetky dôležité alpské primáty. 

Súťaž, ktorú sledovalo okolo 10 tisíc divákov nadchla strieborného Chenala: „V mojej kariére sa vyskytli momenty, keď som o sebe pochyboval. Takže medaila je pre mňa niečo neskutočné. Je senzačné, že stojím na stupňoch víťazov po boku žiaracej hviezdy a legendy.“ Tou legendou Chenal myslel Maiera, ktorý pondelkom ukončil svoju turínsku púť, keďže v špeciálnom slalome neštartuje. „Samozrejme, že za normálnych okolností by som bol spokojný, ale keď mi zlato unikne dvakrát tesne, tak sa to relativizuje,“ vyhlásil Maier, ktorý stratil 16 stotín a predtým v super-G iba 13. 

  • Obrovský slalom: 1. Benjamin Raich (Rak.) 2:35,00 (1:16,95–1:18,05), 2. Joel Chenal (Fr.) +0,07 (1:16,80–1:18,27), 3. Hermann Maier (Rak.) +0,16 (1:16,83–1:18,33), 4. Francois Bourque (Kan.) +0,92, 5. Fredrik Nyberg (Fr.) +1,05, 6. Bode Miller (USA) a Aksel Lund Svindal (Nór.) +1,06, 8. Rainer Schönfelder (Rak.) +1,64, 9. Kalle Palander (Fín.) +1,82, 10. Thomas Grandi (Kan.) +1,88, 11. Massimiliano Blardone (Tal.) +1,95, 12. Mitja Valenčič (Slovin.) +2,39, 13. Erik  Schlopy (USA) +2,56, 14. Didier Defago (Švajč.) +2,60, 15. Alberto Schieppati (Tal.) +2,83.
debata chyba