Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nemienia taktizovať

Poslednými súpermi dosiaľ stopercentných slovenských hokejistov v B-skupine olympijského turnaja budú Švédi, ktorí môžu v prípade výhry stále poškuľovať na prvé miesto. Hráči spod Tatier majú so severanmi výrazne negatívnu bilanciu, z 21 vzájomných stretnutí až 14-krát prehrali, štyrikrát vyhrali a trikrát sa zrodila remíza.

20.02.2006 14:19
debata

Na ZOH narazili na seba iba raz – pred 12 rokmi v Lillehammeri sa skončil vzájomný duel remízou 4:4. Pre Slovákov bol najšťastlivejší rok 2002, keď „tri korunky“ zdolali hneď trikrát. Filcov tím najprv v osemfinálovej skupine MS šokoval Švédov na ich vlastnom ľade po víťazstve 2:1 a potom v nezabudnuteľnom semifinále si výhrou 3:2 po sam. nájazdoch vydláždil cestu k neskoršiumu historickému zisku zlata. Následne švédsky výber zdolali aj na prvom a dosiaľ poslednom vystúpení na Baltika Cupe (3:1).

Naposledy sa obaja rivali stretli tesne pred turínskou zimnou olympiádou v príprave v Timre, kde Slováci podľahli 0:4. Na ľade sa však predstavilo dokopy iba päť olympionikov. Teraz „Tre kronor“ vybehnú na Hossov tím v plnom zložení, teda aj s hviezdami Lundqvistom, Lidströmom, Zetterbergom, Alfredssonom, kapitánom Sundinom a aj uzdraveným Forsbergom. Z terajšieho kádra sa trojica Kenny Jönsson, Jörgen Jönsson a Peter Forsberg zaslúžila o švédsky triumf na ZOH 1994.
 
„Zloženie švédskeho tímu je skutočne veľmi kvalitné, najmä z hľadiska ofenzívy. Majú typy hráčov, ktorí sú neskutočne individuálne nadaní. Je to vyvážený tím, aj post brankárov majú dobre obsadený. Na druhej strane, je to zdolateľný tím, ako každý iný. Ukázali nám to Rusi, ktorí ich zdolali jasne 5:0. Myslím si, že vydáme zo seba maximum, stále máme motiváciu. Môžeme sa tešiť na aktívny hokej, verím, že to pre nás dopadne dobre,“ povedal pred súbojom tréner slovenskej reprezentácie František Hossa.
 
Po víťazstve nad Ruskom 5:3 a USA 2:1 majú Slováci šancu získať tretí cenný skalp. K prvenstvu v skupine im však stačí aj remíza, no taktizovať nemienia. „Pôjdeme do zápasu úplne naplno. Nechceme nechať nič na náhodu, hrať iba na 80 percent by sa nám nemuselo oplatiť. Chceme si udržať kredit, čo si tu zatiaľ držíme,“ tvrdí kapitán Pavol Demitra. Žiadne špekulácie nepripúšťa ani najskúsenejší hráč zo slovenského výberu Peter Bondra. „Musíme hrať svoju hru. Uvidíme, ako sa zápas bude vyvíjať, no nemuselo by sa nám vyplatiť, keby sme špekulovali a pozerali na druhú stranu. Dúfam, že odohráme dobrý zápas a že Švédi to nebudú mať také ľahké,“ dodal strelec víťazného gólu v zápase s USA.

Oproti zápasu s USA bude Švédom proti Slovensku chýbať brankárska jednotka Henrik Lundqvist. Tréner Bengt-Ake Gustafsson sa ho rozhodol šetriť na štvrťfinále. „Jednak to a jednak chceme dať príležitosť všetkým trom brankárom. Henrik s Stefan Liv už chytali, teraz je na rade Mikael Tellqvist,“ vyhlásil Gustafsson.
 

Káder Švédska na ZOH 2006

  • brankári: Stefan Liv (HV 71 Jönköping), Henrik Lundqvist (NY Rangers, NHL), Mikael Tellqvist (Toronto Maple Leafs, NHL)
  • obrancovia: Christian Bäckman (St. Louis Blues, NHL), Kenny Jönsson (Rögle BK), Nicklas Lidström (Detroit Red Wings, NHL), Mattias Öhlund (Vancouver Canucks, NHL), Daniel Tjärnqvist (Minnesota Wild, NHL), Niclas Hävelid (Atlanta Thrashers, NHL), Ronnie Sundin (HC Frölunda)
  • útočníci: Daniel Alfredsson (Ottawa Senators, NHL), Per-Johan Axelsson (Boston Bruins, NHL), Peter Forsberg (Philadelphia Flyers, NHL), Mika Hannula (HV 71 Jönköping), Jörgen Jönsson (Färjestads BK), Fredrik Modin (Tampa Bay Lightning, NHL), Samuel Pahlsson (Anaheim Mighty Ducks, NHL), Mikael Samuelsson (Detroit Red Wings, NHL), Daniel Sedin (Vancouver Canucks, NHL), Henrik Sedin (Vancouver Canucks, NHL), Mats Sundin (Toronto Maple Leafs, NHL), Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings, NHL), Tomas Holmström (Detroit Red Wings, NHL)
  • Tréner: Bengt-Ake Gustafsson.
debata chyba