Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlonistky majú dnes poslednú šancu

Olympijský program v biatlonovej Cesane San Sicario sa chýli ku koncu. Slovenské reprezentantky majú vo štvrtok poslednú šancu na úspech - o 12.00 štartujú štafetové preteky na 4x6 km. V sobotu sa bude bojovať o zvyšné dve sady medailí z desiatich, no v pretekoch s hromadným štartom už budú slovenské ženy chýbať.

23.02.2006 09:32
debata

Ani jedna sa totiž nekvalifikovala do tridsiatky. Záverečná bodka by si vyžadovala, aby sa naplnili predolympijské ambície figurovať minimálne v najlepšej šestke. Na jednej strane sa zdajú takéto méty odvážne, na strane druhej ich však analýza možností podporuje. Slovenský ženský biatlon si vzhľadom na minulosť nižšie ciele klásť nemôže a ak na jednotlivých úsekoch podajú všetky štyri členky v poradí Anna Murínová, Marcela Pavkovčeková, Martina Halinárová a Soňa Mihoková štandardný výkon bez mimoriadnych výkyvov, mohol by sa zrodiť cenný bodovaný výsledok.

Tréner Juraj Sanitra práve štafetovým pretekom žien pripisoval najväčší význam, pretože cítil veľkú šancu. „Zloženie štafety sa vyvíjalo počas celej sezóny. Chcel som, aby sa dievčatá pripravovali na jednotlivé úseky aj psychicky a aby s nimi doslova žili,“ povedal pri úvahách, či zoskupenie štvorzáprahu na poslednú chvíľu preskupí."

Sanitra však do stredy popoludnia nechával zloženie štafety otvorené a potvrdil ho až po stredajšom tréningu. „Trochu som zvažoval, či neprehodím úseky s Martinou Halinárovou a Marcelou Pavkovčekovou, no nakoniec som nechal osvedčené poradie s tým vedomím, že viem presne, čo môžem očakávať. Dúfam, že na strelnici nezlyháme, psychiku udržíme a naplníme to, čo sme si predsavzali.“

Úradujúcimi majsterkami sveta sú Rusky (2. Nemecko, 3. Bielorusko), olympijskými víťazkami zo Salt Lake City Nemky (2. Nórsko, 3. Rusko), ktoré keby zvíťazili aj v Cesane, dosiahli by zlatý hetrik. Štafety žien sa bežia v histórii ZOH po piatykrát, dvakrát zvíťazili Nemky, dvakrát Rusky, raz Francúzky. Všetky menované krajiny vrátane Nórska, možno Bieloruska sú najväžnejšími kandidátkami na medailový kov, prekvapiť môžu Číňanky, Ukrajinky i Bulharky. Nemky sa predstavia s Glagowovou, Henkelovou, Apelovou, Wilhelmovou s túžbou napodobniť zlato nemeckých mužov.

Čo ukázal seriál Svetového pohára? Štafetové preteky v štyroch vydaniach dopriali najviac Nórkam s dvoma víťazstvami vo švédskom Östersunde a rakúskom Hochfilzene, vždy v rovnakom zložení Liv Grete Poiréeová, Gro Marit Istadová, Gunn Margit Andreassenová a Linda Tjörhomová, no v Cesane sa ukážu v zostave Bergerová, Poiréeová, Andreassenová a Tjörhomová. V nemeckom Oberhofe triumfovali Francúzky pred Nemkami a Bieloruskami, v Ruhpoldingu po strhujúcom foto-finiši zvíťazili Rusky pred Nemkami s rozdielom púhej jednej desatiny sekundy po dráme medzi Zajcevovou a Denkingerovou.

Slovenská štafeta si stabilizovala v seriáli SP zloženie s Annou Murínovou, Marcelou Pavkovčekovou, Martinou Halinárovou a Soňou Mihokovou, no nie umiestenia. Až 13. priečka v Östersunde pramenila z tretieho úseku Halinárovej a jej streľby v polohe stojmo s dvoma trestnými okruhmi. V rakúskom Hochfilzene sa zdvihla nálada s 5. priečkou a dokonca atakom štvrtej, keď Slovinka Brankovičová si ho pred Mihokovou ustrážila. V Oberhofe slovenská štafeta neštartovala a na predolympijskej generálke v Ruhpoldingu finišovala pod umelým osvetlením v mrazivom počasí na 12. mieste, nepríjemne zrodené na prvom úseku s Annou Murínovou (streľba 1 tr. okr. + 4 dobíjania).

História ZOH v podaní slovenskej ženskej štafety je priaznivá, so 4. miestom v Nagane a 5. v Salt Lake City, vlani na MS v Hochfilzene figurovala na 6. mieste. V Cesane odštartuje 18 štafiet, s číslom 12 Slovensko.

debata chyba