Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pärsonová sa dočkala olympijského zlata

Švédka Anja Pärsonová vyhrala olympijský slalom v Sestriere a tešila sa z prvého zlata na ZOH. Striebro a bronz patrí Rakúšankám Nicole Hospovej resp. Marlies Schildovej. Slovenka Veronika Zuzulová skončila na 22. priečke so stratou 3,49, Soňa Maculová a Eva Hučková vypadli v 1. kole.

22.02.2006 15:45 , aktualizované: 18:41
debata

„V prvom kole to bola hrôza a hoci druhé bolo troška lepšie, otec mi povedal, že na slalom z kombinácie sa to nechytalo. Chcela som sa posunúť, ale na tejto trati to bolo veľmi ťažké. Mala som veľké manko z prvého kola a chcelo to už zájsť druhé kolo bez chyby. Veľmi som sa snažila, no práve preto som sa dopúšťala ďalších chýb a to ma stálo veľa času. Keďže trať má veľmi dobrú kvalitu, prvá i tridsiata má rovnaké podmienky a vtedy je to ťažké,“ zhodnotila svoju jazdu Zuzulová.

Pärsonová bola najrýchlejšia už v 1. kole, výkonmi jej konkurovali Rakúšanky, Nicole Hospová stratila 45 a Michaela Kirchgasserová 59 stotín. Dve topslalomárky Svetového pohára v prvej polovici súťaže sklamali, hoci predviedli naoko bezchybné jazdy, ale najmä Janica Kosteličová začala príliš opatrnícky. Chorvátka si na 5. mieste vyrobila manko 69 a Schildová v závese za ňou 71 stotín. Zuzulová naopak v prvých bránkach išla dravo, ale oblúk v nájazde do prvej strminy prebrzdila, v následných zatvorených bránkach stratila rytmus a jej strata kontinuálne narastala až na konečných 2,15 s na Pärsonovú. So štartovým číslom 22 sa zaradila na 18. priečku, ale viaceré pretekárky po nej ju predstihli a napokon si 21-ročná pretekárka ako 24. najrýchlejšia vyjazdila siedmu štartovú pozíciu do druhého kola.

To sprevádzala pomerne hustá hmla, ale ona nebola príčinou Veronikinho priemerného výsledku. Opäť na plochom nájazde urobila chybičku a jej šance na výrazné zlepšenie padli. Horná pasáž dvakrát nevyšla ani jej kamarátke Kosteličovej, ktorá aj v druhej jazde postupne pridávala, no po zlate v kombinácii a striebre v super-G to stačilo len na „zemiak“. Naopak, Pärsonová udrela hneď hore, svoj náskok na prvých dvoch medzičasoch zvýšila a hoci pred cieľom trochu stratila, v cieli mohla radostne vyhlásiť: „Konečne! Je to brutálny pocit. Podarilo sa mi to v takýchto ťažkých pretekoch za zlej viditeľnosti. Nie že by som si pred súťažou neverila, ale…, človek po takomto niečom ťažko hľadá slová.“

Pärsonová mala najväčšiu motiváciu na zisk zlatej medaily. Po druhej bronzovej v Turíne naznačila svoju frustráciu, lebo olympijský titul je jedinou trofejou, ktorá jej v bohatej zbierke úspechov chýbala. „Prvej medaile tu na týchto hrách som sa potešila, bolo to v zjazde a bronz z kráľovskej disciplíny bol dobrý odpich. Ale v kombinácii som chcela vyhrať, bronz ma toľko nepotešil. Super-G mi veľmi nevyšiel a tak už mám iba dve šance. Chcem premeniť tú prvú,“ zdôraznila pred stredajším slalomom pod umelým osvetlením žena, ktorá je slalomovou šampiónkou z roku 2001 avšak na ďalších dvoch MS v tejto disciplíne vypadla, resp. skončila štvrtá. A v tejto sezóne po úvodných dvoch víťazstvách v ďalších slalomoch trikrát vypadla a raz skončila piata.

  • Slalom žien, výsledky:

    1. Anja Pärsonová (Švéd.) 1:29,04 (42,38–46,66), 2. Nicole Hospová (Rak.) +0,29 (42,83–46,50), 3. Marlies Schildová (Rak.) +0,75 (43,09–46,70), 4. Janica Kosteličová (Chorv.) +0,90, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,24, 6. Tanja Poutiainenová (Fín.) +1,75, 7. Annemarie Gergová (Nem.) +1,85, 8. Chiara Costazzová (Tal.) a Therese Borssenová (Švéd.) +2,04, 10. Sarah Schleperová (USA) +2,34, … 22. Veronika ZUZULOVÁ +3,49 (44,53–48,00), Soňa Maculová a Eva Hučková nedokončili 1. kolo

debata chyba