Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Biatlonistky nenašli formu ani v štafete

Slovenské biatlonistky nenadviazali v štafete na úspešné výsledky z predošlých olympiád a v San Sicariu obsadili až 10. miesto. Zavŕšili tak svoje neúspešné vystúpenie na ZOH, keď v celom priebehu hier márne hľadali formu. Zlato brali po skvelom výkone úradujúce majsterky sveta Rusky. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

23.02.2006 13:41
debata

Slovenské nádeje na úspešný výsledok sa začali rúcať už na prvom úseku. Anna Murínová síce v ľahu vybielila terčíky na prvý pokus a po prvej streľbe odovzdávala na treťom mieste, ale postupne sa prepadávala dozadu.

Bežecky Murínová (0+2) na konkurenciu nestačila, v stoji dvakrát dobíjala a odovzdávala až ako šestnásta z osemnástich štafiet s viac ako dvojminútovou stratou na vedúce Rusky. „V treťom kole mi prišlo strašne zle a už som si myslela, že do cieľa ani nedobehnem. Dá sa povedať, že som to zvládla len silou vôle. Prvých jeden a pol kola bolo perfektných, no potom na mňa prišla úplná kríza,“ lapala po dychu Murínová, ktorá od vyčerpania v prvých momentoch nevládala ani stáť a z priestorov cieľa ju musel podopierať šéflekár výpravy Vladimír Vachalík.

Z prepadliska začala Slovenky ťahať na druhom úseku Marcela Pavkovčeková (0+3). Na strelnici dobíjala celkove trikrát, ale dokázala predbehnúť dve súperky a v polovici trate sa dostala na 14. miesto. Martina Halinárová (0+1) na treťom úseku pokračovala v stíhaní súperiek. O jedno miesto sa posunula po bezchybnej streľbe v ľahu a napokon dotiahla štafetu o tri priečky dopredu. „Rozbeh bol úplne katastrofálny a taká veľká strata už na prvom úseku je na olympiáde naozaj tragická. Snažili sme sa potom robiť, čo sa dalo, aby sme neboli posledné. Človek síce vždy bojuje naplno, no v takej situácii, už nemá takú chuť do behu,“ vysvetľovala Halinárová.

Finišmanke Soni Mihokovej (0+4) odovzdávala na 11. pozícii. Posledná z kvarteta Sloveniek na trati zabojovala a po dramatickom fo­tofiniši s Ukrajinkou Jefremovovou dostala svoj tím aspoň do elitnej desiatky. „Z desiateho miesta sme sklamané. Ani by sa mi nesnívalo, že až takto zle dopadneme. Aj napriek naším výsledkom zo stíhačky som verila, že sa postavíme na nohy a skončíme do šiesteho miesta. Tajne som v to dúfala, no od začiatku sme to mali zle rozbehnuté a bolo to na figu,“ povedala v cieli Mihoková.

Ruské kvarteto v zložení Anna Bogalijová, Svetlana Išmuratovová, Oľga Zajcevová a Albina Achatovová jasne dominovalo a vyhralo sytémom štart-cieľ. Obhajkyne olympijského zlata Nemky sa museli uspokojiť s druhým miestom, keď finišovali so stratou 50,7 sekundy. Bronz si vybojovali Francúzky.

Slovenky po štvrtom mieste v Nagane a po piatom v Salt Lake City zaznamenali svoj najhorší olympijský výsledok v štafete. Keďže v pretekoch s hromadným štartom sa už žiadna z nich nepredstaví, v San Sicariu zostane ich najlepším výsledkom 16. miesto Martiny Halinárovej v šprinte. Predolympijské ambície mali slovenské reprezentantky postavené výrazne vyššie…

  • Štafety na 4×6 km: 1. Rusko (Anna Bogalijová, Svetlana Išmuratovová, Oľga Zajcevová, Albina Achatovová) 1:16:12,5 (0 tr. okr. + 2 dobíjania), 2. Nemecko (Martina Glagowová, Andrea Henkelová, Katrin Apelová, Kati Wilhelmová) +50,7 (1+8), 3. Francúzsko ( Delphyne Perettová, Florence Baverelová-Robertová, Sylvie Becaertová, Sandrine Baillyová) +2:26,2 (0+8), …10. Slovensko (Anna Murínová, Marcela Pavkovčeková, Martina Halinárová, Soňa Mihoková) +5:43,0 (0+10)
debata chyba