Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaj: Mohli sme zahrať lepšie

V smutnom štvrťfinále s Českom bol azda najlepším hráčom slovenského tímu. Spoluhráčov dlho držal v hre o postup, ale dvom gólom súpera zabrániť nedokázal. Z očí brankára Petra Budaja sa zračilo veľké sklamanie. "Mohli sme zahrať lepšie," priznal gólman po zápase. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

23.02.2006 11:56
debata

Po prehre v kľúčovej fáze turnaja sa asi nehovorí ľahko…
Mrzí ma, že vyhráme päť zápasov na turnaji a po jednej prehre ideme domov. Iné mužstvá kalkulujú, naschvál prehrajú zápas a postúpia.  Česi tiež nehrali doteraz oslnivo. V skupine mali až tri prehry. Ale vyhrali najdôležitejší du­el.

Čo rozhodlo o neúspechu?
Nechcem sa na nič vyhovárať, nie som ten typ. Nechcem hovoriť o šťastene, o tom, na koho stranu sa priklonila. Pravdou je, že Česi začali zápas veľmi dobre, v prvej tretine nás zatlačili. Mohli sme hrať lepšie. V skupine proti Rusom, Američanom i proti Švédom sme hrali oveľa lepšie ako teraz vo štvrťfinále.

Mužstvo nezopakovalo výkony zo skupiny. Bolo pred zápasom v kabíne cítiť obavy?
Vôbec nie. Brali sme to ako každý iný zápas. Čechov sme sa nebáli. Nám bolo jedno, proti komu budeme vo štvrťfinále hrať. Aj preto sme v poslednom zápase skupiny proti Švédom netaktizovali. Odohrali sme dobrý turnaj. Žiaľ, proti Čechom sme boli o niečo slabší.

Vy ste mužstvo dlho držali nad vodou.
Ale je to tímový šport. Preto je sklamanie také veľké. Tu nejde o štatistiky, ide o úspech mužstva. Keby sme vyhrali 15:14 a dostal by som zo štrnástich striel štrnásť gólov, bol by som teraz veľmi šťastný. Lebo by sme hrali o medaily.

Dalo sa niekorému z gólov zabrániť?
Mrzí ma najmä ten prvý. Ručinskému tá strela vôbec nevyšla, chcel ju dávať hore, ako to robí vždy. Tam som to aj čakal. Ale skĺzlo mu to a puk mi preletel akurát medzi betónom a lapačkou. Bola to smola. Druhý gól bol tiež šťastný. Tečovaná strela sa odrazila priamo pred bránku, kde stál Milan Hejduk…

Až do štvrťfinále podávalo mužstvo na turnaji výborné výkony. O to ťažšie sa asi budete s vypadnutím vyrovnávať.
Ako sa hovorí, cesta za úspechom vedie cez doliny a vrchy. Raz idete dole kopcom, potom zasa hore. Tento rok sme mali veľmi silný tím, mali sme šancu na medailu. Bol to jeden z najlepších tímov za posledné roky. Hrali sme veľmi dobre, ale ten zápas, ktorý sme mali vyhrať, sme nevyhrali. Som z toho sklamaný. Ale dá sa s tým vyrovnať. Život sa skladá nielen z víťazstiev, ale aj z prehier. O tejto musíme premýšľať a poučiť sa z nej. Treba ísť ďalej.

debata chyba