Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarsky šprint: Crawfordová a Lind

Kanaďanka Chandra Crawfordová a Švéd Björn Lind vyhrali na ZOH v Turíne lyžiarsky bežecký šprint. Slovenská reprezentantka 21-ročná Alena Procházková síce postúpila do štvrťfinále šprintu bežkýň na lyžiach, no tam už na konkurenciu nestačila a do semifinále nepostúpila.

22.02.2006 13:58 , aktualizované: 14:16
debata

Švéd Björn Lind potvrdil úlohu favorita a v olympijskom šprinte na 1300 m trati v Pragelate triumfoval úplne jednoznačne. V štvorčlennom finále za sebou zanechal o 0,6 sekundy francúzske prekvapenie Roddyho Darragona a o 1,3 sekundy svojho krajana veterána Thobiasa Fredrikssona. Až na štvrtom mieste registrovali domáci fanúšikovia svojho miláčika Zorziho, so stratou na víťaza 5,2 s.

Pred finále mužského šprintu sa najviac skloňovalo meno Švéda Björna Linda. V tejto sezóne mal na svojom konte už tri šprintérske triumfy v rámci SP a v Pragelate sa dočkal zlatého po jednoznačnom priebehu. Finále nieslo so sebou aj pečať taktického boja, v protismernej zákrute dokonca všetci štyria takmer zastali, keď sa ani jednému nechcelo odtiahnuť ďalších troch. Lindovi ZOH v Turíne dopriali a po tímovom zlate v šprinte spolu s Fredrikssonom oslavoval zlato druhé individuálne. Švédský zlatý muž zahladil čiastočne švédske ženské sklamanie. „Od začiatku súťaže som veril, že sa mi podarí získať najcennejší kov. Úspech v tímovom šprinte mi dodal ešte väčšie sebavedomie. Byť dvojnásobným olympijským šampiónom je niečo fantastické, lomcujú so mnou silné emócie,“ vyznal sa v cieli Lind.

Strieborný Francúz Darragon spôsobil menší šok. Až 20-ty v priebežnom poradí SP šprintu si v záverečnej rovinke suverénne poradil so švédskym veteránom Fredrikssonom a stopercentne naplnil očakávanie, ktoré francúzske lyžovanie vkladalo do svojho jediného reprezentanta v šprinte.

Finálový beh mal jednoznačný priebeh, medailisti sa zreteľne vyhranili, no v semifinále sa odohralo viacero zaujímavých zápletiek. V prvom po pokazenom štarte sa na postupové miesto ľahko dostali po trháku Lind a Darragon, no hlavu v smútku mal Nór Hetland. V momente, keď sa chcel pretlačiť popri Lindovi, tak lyžou zahranil a ocitol sa na preparovanom snehu. Obhajca zlata zo šprintu v Salt Lake City a úradujúci vicemajster sveta sa pripravil o ďalší medailový úspech, ktorý si pravidelne na vrcholných podujatiach pripisoval. V druhom semifinále sa pozerala na chrbty postupujúcich Fredrikssona a Zorziho aj dvojica nórskych favoritov Kjöstad a Hattestad, keď sa pred nich na 3. priečku predral aj Talian Frasnelli. Práve Frasnelli prežíval muky hneď po štarte, keď musel pichať do snehu len jednou paličkou a chvíľu trvalo, kým si poškodenú vymenil druhú.

V ženskom šprinte prekvapenie

Ak v mužskom finále putovalo zlato podľa očakávania v šprinte do rúk najväčšieho favorita Švéda Linda, medzi ženami na 1100 m trati sa stal pravý opak. Najviac síl mala úplne jednoznačne s triumfálnym záverom Kanaďanka Chandra Crawfordová, ktorá mohutným finišom zanechala za sebou Nemku Claudiu Künzelovú o 0,7 sekundy a Rusku Alenu Sidkovú o 0,9 sekundy. Až so 4. priečkou sa musela uspokojiť víťazka kvalifikácie, krajanka zlatej Crawfordovej a najväčšia favoritka Kanaďanka Beckie Scottová.

Vo finále ženského skejtového šprintu v Pragelate, druhom v histórii ZOH, s prajným počasím a miernym mrazíkom –1 stupeň, Kanaďanka Crawfordová potvrdila, že jej semifinálové víťazstvo v druhom behu nebolo náhodné. Obrovské prekvapenie z Kanady pôsobilo vo finále odvážne, od štartu Crawfordová ťahal za sebou trojicu súperiek a iba na chvíľu prenechala post líderky Nemke Künzelovej. Kanaďanka, iba 12. v poradí sezónneho šprintu v SP a 3. v Davose tesne pred ZOH, nasadila na trhák v tom najpríhodnejšom čase a v cielovej rovinke nebolo pochýb, že si šprintuje pre svoje nečakané zlato. Usmievavá Kanaďanka s krátkymi copíkmi neveriacky krútila hlavou nad svojou absolútnou prevahou. „Cítila som sa veľmi silná a vyrovnaná. Olympijský triumf to je niečo úžasné. V podstate ani neviem ten pocit a emócie popísať. Mojim cieľom bolo skončiť do tretej desiatky… Nemôžem tomu uveriť,“ reagovala po pretekoch 22-ročná Crawfordová, ktorá ešte nezvíťazila ani raz v pretekoch Svetového pohára.

Za ňou sa odohrala menšia dráma s bojom o striebro v prospech blonďatej Nemky Künzelovej, ktorá si na svoje konto pripísala prvú olympijskú medailu v individuálnych pretekoch, s bronzom sa musela uspokojiť Ruska Sidková. Prepad favoritky sa spájal s menom Kanaďanky Scottovej a jej zaváhaním, keď si až príliž nechala ujsť trojicu pred sebou a dobehla na 4. mieste.

Na olympijskom tróne došlo k zmene, namiesto Rusky Čepalovovej, zlatej na ZOH v Salt Lake City, doň zasadla Kanaďanka Crawfordová a na tomto fakte sa podpísalo aj semifinále. V prvom behu sa v pätici štartujúcich najlepšie orientovala Nemka Künzelová pred Scottovou (+0,3), v druhom zlatá Crawfordová jasne pred Sidkovou (+1,7). Obrovské prekvapenie sa zrodilo na účet Švédky Dahlbergovej, až 5. v cieli, nečakala sa ani štvrtá priečka ďalšej z favoritiek Nórky Gjömleovej.

Slovenka Alena Procházková postúpila z kvalifikácie 27. časom. V druhom štvrťfinále bežala s takými veličinami ako Nemka Künzelová, Fínka Kuitunenová, Nemka Henkelová, Nórka Björgenová a Fínka Venalainenová. V jej behu jasne nominovala Künzelová časom 2:15,5, Procházková medzi šesticou dobehla na 5. mieste so stratou na víťazku 2,4 sekundy. V celkovom hodnotení dosiahla spomedzi 30 štvrťfinalistiek 19. najrýchlejší čas s Taliankou Genuinovou.

Do štvrťfinále postupovalo 30 najlepších, za postupovou bránou skončila druhá slovenská reprezentantka, iba 18-ročná Katarína Garajová, ktorá obsadila 53. priečku.
 
Svoju premiéru na olympiáde zhodnotila slovami: „Boli to veľmi ťažké preteky, súperky sú strašne rýchle, no myslím, že môžem byť spokojná, lebo som od víťazky nedostala príliš veľa. Tajne som verila, že by to mohlo byť aj do prvej štyridsiatky, no bolo to len moje vnútorné želanie. Myslím si, že účasť na takýchto pretekoch nám mladých dáva veľmi veľa. Vidieť ako behá svet a do budúcnosti to je veľmi dobré, lebo sa nedostávame na veľa významných pretekov, takže tie skúsenosti sú super.“

V pretekoch mužov podľa očakávania z kvalifikácie mužského šprintu nepostúpil 18-ročný Martin Otčenáš, keď medzi 80 štartujúcimi obsadil 49. miesto so stratou na najlepšieho Švéda Linda 11,24 s. „Boli to veľmi rýchle preteky a navyše som spravil dve hrubšie chyby, ktoré ma možno stáli pár priečok,“ komentoval v cieli olympijský debutant, ktorého však konečný výsledok potešil: „Povedal som si, že ak budem pri 80 pretekároch do 60. miesta a nedostanem viac ako 20 sekúnd od víťaza, budem šťastný.“

ženy
A-finále šprintu na 1100 m voľnou technikou:
1. Chandra Crawfordová (Kan.) 2:12,3, 2. Claudia Künzelová (Nem.) +0,7, 3. Alena Sidková (Rus.) 0,9, 4. Beckie Scottová (Kan.) 2,4
B-finále: 1. Virpi Kuitunenová (Fín.) 2:18,1, 2. Ella Gjömleová (Nór.) 0,1, 3. Arianna Follisová (Tal.) 2,2, 4. Petra Majdičová (Slovin.) 3,4
Alena Procházková skončila v druhom štvrťfinále piata, v kvalifikácii 53. Katarína Garajová (+11,53)

muži
A-finále na 1300 m voľnou technikou:
1. Björn Lind (Švéd.) 2:26,5, 2. Roddy Darragon (Fr.) +0,6, 3. Thobias Fredriksson (Švéd.) 1,3, 4. Cristian Zorzi (Tal.) 5,2
B-finále: 1. Freddy Schwienbacher (Tal.) 2:23,9, 2. Loris Frasnelli (obaja Tal.) 1,3, 3. Johan Kjölstad (Nór.) 1,7, 4. Anti Saarepuu (Est.) 4,0
V kvalifikácii 49. Martin Otčenáš (+11,24 s)

debata chyba