Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Greis má tretie zlato, Matiaško 27.

Nemec Michael Greis vyhral preteky biatlonistov na 15 km s hromadným štartom pred prekvapením Poliakom Sikorom a Nórom Björndalenom a v San Sicariu získal už svoje tretie olympijské zlato. Jediný Slovák v štartovom poli Marek Matiaško skončil so stratou 2:51,1 na 27. mieste. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

25.02.2006 11:12
Michael Greis Foto:
Nemecký biatlonista Michael Greis sa teší zo zlata z 15-kilometrových pretekov.
debata

„Nebolo to podľa mojich predstáv. Chcel som byť aspoň v prvej dvadsiatke, ale dnes som jednoducho nemal taký deň ako na dvadsiatke,“ analyzoval v cieli 28-ročný slovenský reprezentant.

Matiaško neodštartoval zle. Na prvej streľbe vybielil všetky terčíky a odchádzal z nej na 13. mieste, po druhej streľbe v ľahu bol ešte štrnásty. „Rozbehnuté to bolo dobre. Dve streľby v ľahu mi vyšli stopercentne,“ opisoval priebeh pretekov. Postupne sa však začal predpadávať dozadu.

„Bežecky to nebolo zlé, lyže mi išli perfektne. Ale zaváhal som na streľbe v stoji,“ vysvetľoval, kde urobil chybu. „Na prvej stojke som veľmi dlho stál a navyše som jednu netrafil. Na poslednú streľbu som už išiel s rozklepanými kolenami, bál som sa jej. Hovoril som si, že to je posledná položka na olympiáde a rozsypal som sa. Snažil som sa odstrieľať oveľa rýchlejšie ako predtým a aj to tak dopadlo – s dvoma trestnými kolami…“

Po tretej streľbe s jednou chybou figuroval slovenský reprezentant na 26. mieste, po poslednej a dvoch trestných okruhoch spadol ešte o dve priečky nižšie. V záve­rečnom bežeckom okruhu ešte stihol predbehnúť Lotyša Bricisa a výsledkom bolo 27. pozícia.

S celkovým vystúpením na olympiáde je Matiaško spokojný, piate miesto na 20 km trati od neho málokto čakal. „Sám som prekvapený, čo som tu dokázal. Domov odchádzam s dobrým pocitom,“ dodal.

Nór Ole Einar Björndalen sa v San Sicariu nedočkal zlata ani na posledný pokus. Viedol síce po prvej, druhej i tretej streľbe, poslednú ale nezvládol. Urobil dve chyby a dopredu pustil Nemca Michaela Greisa. Ten už šancu z rúk nepustil a s tromi zlatými medailami (predtým vyhral vytrvalostné preteky a bol členom víťaznej štafety) je najúspešnejším jednotlivcom hier. „Je to najväčší deň v mojom živote. Som šťastný, zlato venujem mojej priateľke Katie,“ povedal v cieli Greis.

preteky s hromadným štartom na 15 km: 1. Michael Greis (Nem.) 47:20,0 (1 tr. okr.), 2. Tomasz Sikora (Poľ.) +6,3 (1), 3. Ole Einar Björndalen (Nór.) 12,3 (3), 4. Paavo Puurunen (Fín.) 23,7 (0), 5. Sergej Čepikov (Rus.) 39,1 (0), 6. Emil Svendsen 53,8 (2), 7. Halvard Hanevold (obaja Nór.) 54,9 (3), 8. Alexander Wolf (Nem.) 55,3 (2), 9. Christoph Sumann (Rak.) 57,4 (2), 10. Michael Rösch (Nem.) 59,9 (3), …27. Marek Matiaško (SR) 2:51,1 (3)

debata chyba