Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plačúci Gretzky: Beriem to na seba

Kanada na olympijskom hokejovom turnaji totálne prepadla a uvedomuje si to aj výkonný riaditeľ národnej asociácie Wayne Gretzky. Najvýraznejšia osobnosť hokejovej histórie za neúspech preberá plnú zodpovednosť.

23.02.2006 15:53
debata

„Beriem to na seba, zaslúžene. Cítim sa úplne zodpovedný za to, že sme na turnaji nevyhrali. Teraz musím prehodnotiť moju budúcnosť a ďalšie pôsobenie,“ povedal po štvrťfinálovej prehre 0:2 s Ruskom. Zápas ani nedopozeral do konca, zo svojho súkromného boxu odišiel ešte pred záverečným klaksónom. Novinárom to vysvetľoval so slzami v očiach: „Chcel som priniesť tímu šťastie.“ 

„The Great One“ prežíva prehru veľmi ťažko, zapadla do ťaživých udalostí posledných mesiacov. Nedávno prišiel o matku, aj starú mamu, navyše sa k tomu pridal stávkarský škandál jeho manželky. „Úprimne priznávam, posledné tri mesiace boli pre mňa naozaj otrasné,“ hovorí.

Gretzky zažil olympijské sklamanie na vlastnej koži. V Nagane mu rozlúčku s reprezentačným dresom strpčili českí hokejisti, ktorí vystavili Kanade stopku v semifinále. „Teraz je to ešte o niečo horšie, stále rozmýšľam nad tým, čo som mal hráčom v kabíne povedať inák. V niečom je to podobné, rozdielny je však pocit zodpovednosti“.

Krátko po vypadnutí sa v krajine rozpútala debata o smerovaní hokeja v Kanade, no Gretzky tvrdí, že teraz je situácia iná. „Náš hokej je na tom dobre, netreba vyvolávať paniku. Len sa naplno ukázalo, v čom bol rok 2002 výnimočný. Vyhrať olympijský turnaj nikde nie je samozrejmosťou,“ myslí si legendárny Gretzky.

Kanada – vraj kolosálne zlyhanie bandy s listom na hrudi

Skutočnosť, že kanadskí hokejisti po štvrťfinálovej prehre s Ruskom už zlaté olympijské medaily na turínskom turnaji neobhája, upútala nielen odbornú verejnosť a fanúšikov, ale ešte väčšmi ju nedokážu prekusnúť médiá krajiny javorového listu. Najväčšou spŕškou kritiky zasypal neúspešný tím milionárov Wayna Gretzkého analytik webstránky najobľúbenejšej kanadskej televíznej stanice TSN Bob McKenzie, pre ktorého znamenal výbuch krajanov na ZOH „kolosálne zlyhanie“.

„V pohode, je to len hra, povie si niekto… Ja si to nemyslím. Kanadský výsledok na olympiáde je kolosálnym zlyhaním, akýmsi trpkým a vyslovene nešťastným epickým divadielkom… Ako inak nazvať totálny prepadák bandy športovcov, ktorí si na seba hrdo natiahnu dresy s javorovým listom na hrudi, nechajú sa vyliať z turnaja už vo štvrťfinále a navyše ako obhajcovia zlata nedokážu streliť tri zápasy na turnaji ani jediný gól… Ľudia majú teraz plné právo ukazovať na hráčov prstom, vpravo, vľavo,“ nešetril kritikou na adresu bezduchého „Teamu Canada“ sklamaný a frustrovaný McKenzie.

„Neviem síce, čo malo za následok tento neospravedlniteľný úpadok hviezdneho tímu, som však presvedčený, že cesta naspäť nebude vôbec ľahká. Môžete pár vecí zmeniť, vymeniť niektorých hráčov, nie som si ale istý, či by sa tým niečo zásadné zmenilo. Ťažko sa mi to hovorí, no títo chlapci, ktorí mali dôstojne reprezentovať našu krajinu na ZOH a mali za ňu i veľkú zodpovednosť, sklamali… Totálne, desivo“ pajedil sa vážený publicista.

McKenzie, ktorý počas olympijského turnaja často napádal a spochybňoval nevhodnú skladbu kanadského tímu vybranú legendárnym Waynom Gretzkym, si nebral servítky ani pri hodnotení výkonov „údajných svetových hviezd“. Spomína pritom top-sedmičku útočníkov, na ktorých sa vraj národ najviac, v konečnom dôsledku však márne, spoliehal. "Trio Joe Sakic, Jarome Iginla a Simon Gagne malo nadviazať na Salt Lake City a rok 2002, no nestalo sa tak… A čo povedať o útoku Joa Thorntona s Rickom Nashom a Todom Bertuzzim? Nuž, asi len toľko, že Nash nestrieľal góly, preto nerobil svoju prácu dobre a Thornton s Bertuzzim boli pomalí a na ľade sa namiesto boja chvíľami strácali.

Siedmym hráčom, pri ktorom by som sa chcel pristaviť, je Dany Heatley. U neho je to podobné ako u Nasha, strelecká nemohúcnosť ho prenasledovala od zápasu k zápasu. Hra i výsledky Kanady stáli a padali výkonmi tejto sedmičky ´opôr´. Stačí len dodať, že sme padli skutočne veľmi hlboko a na otázku prečo si snáď každý bude vedieť hravo odpovedať. Nie je to totiž vôbec ťažké," dodal na koniec trpkého traktátu.

debata chyba