Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stane sa Rocca talianskym hrdinom?

Armin Zoggeler, Enrico Fabris, Matteo Anesi, Fulvio Valbusa, Giorgio di Centa... Taliansko už má deväť zlatých turínskych hrdinov a s napätím očakáva, či k nim v sobotu pribudne desiaty. V Sestriere je na programe slalom špeciál a v ňom aj domáci favorit Giorgio Rocca.

25.02.2006 05:57
debata

V aktuálnej sezóne Svetového pohára vyhral päť slalomov po sebe, no všetky triumfy by ochotne vymenil za jediný – olympijský.

Taliani na zjazdovkách? Na turínskej olympiáde zatiaľ žiadna sláva. Ako uštipačne poznamenala miestna tlač, jediným talianskym víťazom je Massimiliano Blardone, ktorý si stavil päťdesiat euro na prvenstvo Rakúšana Raicha v obrovskom slalome. Čo na tom zmení Rocca? „Nechajte ho na pokoji. Netlačte ho do pozície spasiteľa národa,“ vyzýval na stránkach novín Alberto Tomba, zatiaľ posledný taliansky zjazdár s olympijským ko­vom.

V Lillehammeri 1994 si v slalome vyjazdil striebro. Odvtedy zbierali úspechy pod piatimi kruhmi iba talianske ženy (Deborah Compagnoniová, Daniela Ceccarelliová či Isolde Kostnerová).

Rocca si však žiadny tlak nepripúšťa. Aspoň to tvrdí. „Nemám obavy, teším sa na preteky pred domácimi fanúšikmi,“ povedal. Legendárny krajan Tomba mu verí. „Giorgio Rocca si dôjde pre medailu a takmer by som sa stavil, že to bude zlatá,“ uviedol Tomba pre denník Corriere dello Sport.

Tridsaťročný Talian však bude mať zdatných konkurentov. Benjamin Raich už jedno zlato má (z obrovského slalomu), môže ísť uvoľnene. Podobne je na tom aj Američan Ted Ligety, nečakaný víťaz kombinácie. Naopak, výrazne za očakávaním zaostávajú zatiaľ výsledky ďalšieho Američana, Bodeho Millera. Jeho najlepším umiestením je piata priečka zo zjazdu a slalom je pre neho poslednou šancou s touto mizernou bilanciou niečo urobiť.

Svoju krajanku Tanju Poutiainenovú (striebornú z obrovského slalomu) by zasa rád napodobil Fín Kalle Palander. „Na medailu v slalome určite zaútočím, mám na to,“ vyhlásil sebavedome víťaz januárového slalomu v rakúskom Schladmingu.

debata chyba