Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arakawová vyvolala v Japonsku eufóriu

Eufória v Japonsku, ktorú spôsobil triumf krasokorčuliarky Šizuky Arakawovej, neutícha. Obchodníci predávajú pečivo v tvare zlatej medaily, fanúšikovia zaútočili na obchody s hudobnými nosičmi, kde zháňajú cédečka s hudbou, ktorá zlatú medailistku sprevádzala vo voľnej jazde, a zvýšila sa i sledovanosť ZOH.

25.02.2006 09:53
Šizuka Arakawová, Nikolaj Morozov Foto:
Šizuka Arakawová s trénerom Nikolajom Morozovom.
debata

Dvadsaťštyriročná olympijská debutantka v turínskej hale Palavela zdolala Američanku Sashu Cohenovú i topfavoritku Irinu Sluckú. Arakawová nielenže získala historické krasokorčuliarske zlato pre Japonsko, ale zachránila krajinu vychádzajúceho slnka pred najhoršou olympijskou bilanciou za posledných 30 rokov.

„Trvalo to veľmi dlho. Keď so videl, že zvíťazila, rozplakal som sa. Jedno zlato je hodné viac ako 10 bronzov,“ vyhlásil šéf olympijskej delegácie Keniči Čizuka. „Každý čakal medailu, a tú sme získali tým najlepším spôsobom,“ tešil sa Keiko Oniši, ktorého reťazcu dvojnásobne vzrástol predaj špeciálneho olympijského pečiva. Podľa japonskej pobočky Universal Music sa dobre predáva i album „Princ a princezna na ľade“ s hudbou, na ktorú tancujú japonskí krasokorčuliari.

Do začiatku krasokorčuliarskej súťaže Japonci nezískali ani jednu medailu, pričom pred začiatkom ZOH funkcionári tvrdili, že by športovci z Turína mali priniesť minimálne päť cenných kovov. Tridsaťsedemročného skokana na lyžiach Masahika Haradu diskvalifikovali za použitie príliš dlhých lyží, snoubordistka Melo Imaiová skončila po pádoch v oboch jazdách v nemocnici, neuspel ani curlingový tím a rýchlokorčuliarsky svetový rekordér na 500 metrov Joji Kato.

Televízna sledovanosť ZOH preto klesla pod 10 percent, pričom OH 2004 v Sydney sledovalo pravidelne viac ako 20 percent populácie.

debata chyba