Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelých Fínov nezastavili ani Rusi

Fínski hokejisti budú v Turíne bojovať o svoje prvé olympijské zlato. V semifinále ich v rozlete nezastavili ani favorizovaní Rusi. Reprezentanti Suomi predvádzajú fantastický tímový výkon a o olympijský primát budú bojovať proti veľkým rivalom zo Švédska.

25.02.2006 03:15
debata

Na severský derby zápas, ktorý sa v nedeľu o 14.00 začne v hale Palasport, sa Fíni veľmi tešia. „Bude to veľký zápas. Nemohlo to ani lepšie dopadnúť. Proti Švédom hráme radi,“ povedal fínsky útočník Ville Nieminen. Fíni získali zatiaľ na olympiáde jednu medailu. V roku 1988 si z Calgary odviezli striebro.

Na turnaji vyhrali všetkých sedem zápasov s fantastickým skóre 27:5. Pred semifinále boli všeobecne považovaní za outsidera, hoci dovtedy produkovali skvelú hru na všetkých postoch. Medzi najvýraznejšie osobnosti tímu patrí brankár Philadelphie Flyers Antero Niittymäki, ktorý zaznamenal na turnaji už tri shutouty. Dvadsaťpäťroč­ný rodák z Turku bol pôvod­ne na súpiske až tretím brankárom, ale Miika Kiprusoff a Kari Lehtonen nakoniec nemohli pre zranenia na ZOH štartovať. "

„Som úplne natešený. Chcem si tieto chvíle naozaj užiť. Máme perfektnú pohodu v mužstve. Som presvedčený, že zápas proti Švédom budú v našej krajine pozerať všetci ľudia,“ povedal po zápase s Ruskom jeden z fínskych lídrov Olli Jokinen, ktorý dorazil zbornú štvrtým gólom.

Jeho slová podporil aj Teemu Selänne, ktorého postretol turnaj vo výbornej forme. „Doteraz som nikdy nehral v reprezentačnom tíme, kde všetci úplne akceptujú svoju úlohu v mužstve. Napríklad Kanada to mala ťažké, pretože mali štyri prvé útoky, ktorých hráči sú zvyknutí hrať 25 minút za zápas,“ trefne poznamenal Selänne, ktorý na semifinále nastúpil bez troch zubov. Tie mu vo štvrťfinále nechtiac vybil hokejkou americký obranca Derian Hatcher, keď Fína idúceho zboku zasiahol počas rozohrávania puku.

Fínsko sa o zlato stretlo so Švédskom naposledy na majstrovstvách sveta 1998 vo Švajčiarsku a triumfovali reprezentanti Tre Kronor. Bol to zatiaľ posledný švédsky titul na svetovom šampionáte. Pamätné finále odohrali Fíni so Švédmi na MS 1995 a z titulu dokonca na švédskej pôde v Stockholme sa tešili Fíni.

V ruskom tábore vládol po semifinálovej prehre smútok. Tím sa po víťazstve nad Kanadou už videl vo finále. „Sme mladí a hrali sme viac na seba ako pre tím,“ povedal Pavel Dacjuk. Nešťastný bol aj brankár Jevgenij Nabokov, ktorý dovtedy v ruskej bránke žiaril. „Dostali sme čo sme si zaslúžili. Nehrali sme dobre, chýbal nám hlad po víťazstve ako mal súper,“ kritizoval do vlastných radov Nabokov. „Robili sme veľa chýb. Naopak Fíni nás vôbec nepúšťali do šancí,“ pridal názor Alexej Jašin.

Rusom tak zostáva už „len“ bojovať o bronz. V stretnutí dvoch tímov, ktoré musia zadudnúť na sklamanie a nájsť motiváciu, narazia zverenci trénera Vladimira Krikunova proti Čechom. Kat slovenských hokejistov vo štvrťfinále sa musel v prvom semifinále skloniť pred umením Švédov. O tretie miesto sa bude bojovať v sobotu o 20.30 v Turíne.

debata chyba