Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matiaško beží v elitnej tridsiatke

Bude to dráma. Tridsať najlepších biatlonistov absolvuje dnes v San Sicariu preteky s hromadným štartom. Medzi nimi aj jeden Slovák - Marek Matiaško. Jediný z biatlonistov, ktorý na olympiáde nesklamal. Účasť si vybojoval vďaka 5. miestu vo vytrvalostných pretekoch. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

25.02.2006 00:21
debata

„Bude to najmä o streľbe. Ak sa mi vydarí, môžem sa držať vpredu,“ tvrdí 28-ročný Matiaško, ktorý na dvadsiatke príjemne šokoval piatym miestom. Tentoraz si konkrétny cieľ nedáva. Vie, že biatlon je zradný.

Presvedčil sa o tom aj na olympiáde. Tri dni po explózii radosti úplne „vybuchol“ v šprinte. Totálne zlyhal na streľbe. So šiestimi trestnými okruhmi obsadil 73. miesto a nepostúpil ani do stíhačky. „Tlak na mňa bol obrovský a ja som ho nezvládol. Všetko je v mojej hlave,“ priznal vtedy. A na chvíľu si od biatlonu oddýchol.

V štafete už opäť zabral a bol z kvarteta Slovákov najrýchlejší. „Úplne som sa vyčerpal, dal som do toho všetko. Verím, že mi zostali nejaké sily aj do masového štartu…,“ vravel udychčaný v cieli. Na prípravu mal štyri dni a do pretekov môže ísť s čistou hlavou. „Nemám čo stratiť,“ pripomína. Na štarte bude stáť v treťom rade s číslom 26.

Preteky s hromadným štartom na 15 km budú mať olympijskú preméru. Divácky atraktívne zápolenie sľubuje drámu. Favoriti zostávajú rovnakí. Otázkou je, či sa konečne dočká zlata Nór Ole Einar Björndalen. Na stupne víťazov chcú aj Nemci na čele so Svenom Fischerom, či silní Francúzi.

V sobotu sa Slováci predstavia aj na ľadovej dráhe v Cesane Pariol. Kvarteto Milan Jagnešák, Viktor Rajek, Andrej Benda a Róbert Kresťanko dokončí súťaž štvorbobov treťou a štvrtou jazdou. Po polovici pretekov im patrí 20. miesto, keď za sebou nechali druhú posádku Lotyšska, Rumunov, Chorvátov, Maďarov i Bra­zílčanov. Zatiaľ tak spĺňajú predštartový cieľ umiestniť sa v elitnej dvadsiatke, hoci brzdár Kresťanko nie je po zranení lopatky úplne fit.

Zjazdári Jaroslav Babušiak a Ivan Heimschild sa postavia v Sestriere na štart záverečnej disciplíny alpského lyžovania na hrách – slalomu mužov. Ten je mimoriadne očakávaný najmä domácimi fanúšikmi, pretože jedným z topfavoritov na zlato je taliansky miláčik Giorgio Rocca. V tejto sezóne dokázal vyhrať päť slalomov Svetového pohára v jednej sérii, ale je otázkou, či zvládne obrovský tlak v domácom prostredí. Konkurovať mu majú najmä Rakúšania, predovšetkým víťaz obrovského slalomu Benjamin Raich, úradujúci majster sveta.

Program súťaží so slovenskou účasťou v sobotu 25. februára

BIATLON10:00
muži 15 km hromadný štart – MATIAŠKO

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE15:00
muži slalom, 1. kolo – HEIMSCHILD, BABUŠIAK
18:30 muži slalom, 2. kolo

BOBY17:30
muži štvorboby, 3. jazda – JAGNEŠÁK, RAJEK, BENDA, KRESŤANKO
19:20 muži štvorboby, 4. jazda

debata chyba