Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bajčičák pred maratónom: Všetko je možné

Lyžiarsky maratón, kráľovská disciplína. Päťdesiat kilometrov, dve hodiny driny a na ich konci azda vytúžená odmena. Martin Bajčičák finišoval v úvode turínskej olympiády v skiatlone na ôsmom mieste. V nedeľu chce byť vo výsledkovej listine ešte vyššie. Od redaktora Pravdy priamo z dejiska ZOH.

24.02.2006 22:55
debata

Pár hodín pred pretekmi ho pobolieval zub, no tvrdil, že je dobre pripravený. ,,Na desiatku určite mám," uviedol 29-ročný Zákamenčan.

Ste už viac než týždeň bez pretekov, tešíte sa na záverečný maratón?
Pretekania sa v tejto nadmorskej výške už mám dosť. Klasická pätnástka mi uplynulý piatok už tak nevyšla, cítil som únavu. Odvtedy som si však oddýchol a posledný meraný tréning pred maratónom dopadol dobre. Myslím si, že som dobre pripravený.

Po tom, čo vám namerali zvýšenú hladinu hemoglobínu a v niektorých médiách to začali spájať s dopingom, dostala vaša duševná pohoda vážne zabrať. Ako ste na tom teraz?
Nebolo to príjemné, ale už som sa s tým vyrovnal. Namerali mi zvýšenú hladinu hemoglobínu, mali právo ma testovať na doping. Nemám čo skrývať. V kariére som absolvoval už veľa kontrol, dve z nich aj počas tejto olympiády. Všetky boli negatívne. Ukázalo sa však, že hladina hemoglobínu v krvi športovcov je široký problém, ktorý treba riešiť.

Pamätáte si na svoj prvý lyžiarsky maratón?
Bolo to na zimnej olympiáde v Nagane. Mal som dvadsaťjeden rokov a na maratón som sa vtedy vôbec nepripravoval. Skončil som vysilený asi po štyridsiatich kilometroch. Na štadióne bol taký nepríjemný dojazd, vletel som tam do ochrannej siete ako zjazdár, dolámal som obe palice a rozbil okuliare. Tak dopadol môj prvý maratón. Lepšie povedané pokus oň.

A zatiaľ posledný?
Ten som bežal minulý rok v rámci Svetového pohára v nórskom Holmenkollene, kde som skončil štvrtý. A krátko predtým na majstrovstvách sveta v Oberstdorfe. Tam mi nešli lyže a vzhľadom na to som dosiahol solídne umiestenie v tretej desiatke.

Koľko tekutín vypijete počas pretekov?
Máme deväť občerstvovacích staníc a vypijem asi dva litre tekutín.

Ktorí z bežcov v štartovom poli nedeľňajších pretekov sú špecialisti na dlhé trate?
Talian Piller Cottrer sa tu ukazuje v dobrej fazóne a mojim favoritom bol Rakúšan Hoffmann, ale neviem ako sa prejavili na jeho pohode udalosti posledných dní a razie v rakúskom tíme. Myslím, že sa bude veľa taktizovať. Pochybujem, že sa na dvadsiatom kilometri niekto vydá do trháku. Pätnásť bežcov, ktorí majú na umiestenie v špičke, sa bude držať vpredu.

Z koľkých párov lyží si budete vyberať?
Mám nachystaných pätnásť párov lyží. Vo štvrtok bolo slnečno, dnes (v piatok – pozn. red.) sneží, takže vyskúšame lyže na padajúci sneh. Nepočítam s tým, že by mohla byť v nedeľu na trati voda. Je na mne, aby som si správne vybral.

Aká bude noc pred pretekmi. Pospíte si viac ako obvykle?
Každý deň si doprajem osem hodín, no nie je dôležitá dĺžka spánku, ale aby som dodržal správny rytmus.

Pomýšľate aj na útok na medailu?
Všetko je možné a všetko sa dá dokázať. Ak sa budem dobre cítiť, pôjdu mi lyže… Ani jeden dôležitý faktor úspechu nesmie vypadnúť. Videli ste, ako dopadli hokejisti. Aj oni túžili po medaile. Taký je šport, často v ňom rozhodujú maličkosti. V každom prípade však mám na to skončiť v desiatke a chcem vylepšiť svoje umiestenie zo skiatlonu, kde som bol ôsmy.

Máte už niečo, čo vám bude pripomínať turínsku olympiádu?
Dostali sme od organizátorov viacero spomienkových predmetov, plyšových maskotov, hodinky. Pre mňa je však najdôležitejší športový zážitok. Myslím, že už som sa tu ukázal v dobrom svetle, čo ma bude navždy hriať pri srdci.

debata chyba