Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O tomto sme snívali, tešil sa Lidström

Švédi sa dočkali. Po zlatom Lillehammeri 1994 získajú na olympiáde ďalšiu hokejovú medailu. "O tomto sme všetci snívali," tešil sa obranca Nicklas Lidström po semifinálovom triumfe nad Českom. Severania sa prezentovali skvelou ofenzívnou hrou, súper ju nedokázal eliminovať. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

24.02.2006 21:34
debata

Vývoj duelu predznamenala už 34. sekunda. Prvá akcia Švédov, prvá strela na bránku v podaní Fredrika Modina a gólman Milan Hnilička kapituloval…

„Odohrali sme najlepšiu prvú tretinu na turnaji,“ tvrdí kapitán Mats Sundin. „V niektorých zápasoch sme doplatili na zlý štart do zápasu, tak sme si v kabíne povedali, že to musí byť iné. Jednoznačne sme chceli ísť do vedenia,“ vysvetľoval.

Česi ešte zdvihli hlavy. Obranca Filip Kuba rovnako prvou strelou na Henrika Lunqvista vyrovnal. „Mali sme perfektný štart. Súper ale okamžite kontroval. To mohol byť zlom v náš neprospech, ale nedovolili sme to. Zapli sme ešte na vyššie obrátky a oplatilo sa – budeme hrať o zlato,“ usmieval sa po zápase Fredrik Modin.

Rozhodujúci bol nástup Švédov do druhej časti hry. V priebehu dvoch minút zvýšili z 2:1 na 4:1 a Jönsson pred polovicou zápasu zvýraznil náskok už na rozdiel štyroch gólov. „Vtedy sa lámal duel,“ potvrdil tréner „troch koruniek“ Bengt Ake Gustafsson. „Ale ešte sme nemali vyhraté. Česi stále hrýzli. Až gól Alfredssona minútu pred koncom druhej tretiny nás definitívne upokojil.“

Gustafsson opisoval momenty z polovice zápasu, keď sa českí hokejisti vďaka dvom gólom dostali späť do zápasu. A za stavu 3:5 mali štvorminútovú presilovku. Nevyužili ju, rovnako následne svoju šancu ani Václav Prospal. A tak trestali Švédi. Na konci skvelej akcie Axelssona sa nemýlil Alfredsson a po dvoch tretinách bolo 6:3.

„V tretej časti sme sa sústredili na kontrolovanie náskoku. Už nemalo zmysel tlačiť sa dopredu,“ spokojne hovoril kouč Gustafsson. Jeho tím pridal ešte jeden gól a čaká ho boj o olympijské zlato. „Dnes sme urobili fantastickú robotu, v obrane i v útoku. Ale ešte nie je koniec, pred nami je posledný krok…,“ dodal.

Veľkú radosť netajil ani skúsený obranca Nicklas Lidström. „Som šťastný. O tomto sme všetci snívali. Mnohí z nás si ešte pamätajú na zdrvujúcu prehru vo štvrťfinále s Bieloruskom pred štyrmi rokmi a to sme chceli odčiniť. Olympijsku medailu už máme istú a to sa tak často nestáva. Je to super,“ tešil sa Lidström.

debata chyba