Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené: Rakúšania na ZOH nedopovali

Všetkých desať rakúskych bežcov na lyžiach a biatlonistov prešlo dopingovou skúškou. Informoval o tom prezident Rakúskeho olympijského výboru Leo Wallner. "Je to dobrý výsledok, všetky testy sú negatívne," povedal Wallner. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Medzinárodného olympijského výboru Giselle Daviesová.

24.02.2006 20:46
debata

„Vzorky neobsahovali nič podozrivé. MOV berie túto záležitosť veľmi vážne a bude robiť všetko v rámci svojich právomocí, aby úplne objasnil to, čo sa v posledných dňoch stalo. Keď budeme mať v rukách potrebné materiály, začneme konať. Testy sú totiž len jednou zložkou komplikovaného prípadu,“ vyhlásila Daviesová.

Desiatka olympionikov sa cez víkend musela podrobiť močovým odberom v súvislosti s raziami talianskej polície, ktorá dôsledne prehľadala ubytovne tejto časti rakúskej športovej výpravy a našla neoznačené balíčky liekov, prístroje na transfúziu krvi, desiatky injekčných striekačiek a veľké množstvo zakázaného salbutamolu.

Druhá razia nasledovala v pondelok v noci, tentokrát carabinieri navštívili kustódov bežcov na lyžiach. Zásahy polície prišli po tom, ako sa v dejisku hier skontaktoval s rakúskym tímom tréner biatlonistov Walter Mayer, ktorý má po dopingovom škandále na ZOH v Salt Lake City zákaz zúčastňovať sa na olympiáde až do roku 2010. Polícia prehľadala aj dom, ktorý si Mayer v Pragelate prenajal, kde našla ďalšie dôkazové materiály.

Mayer, ktorý už o svoje miesto trénera medzičasom prišiel, nebude na Turín vôbec spomínať v dobrom. Po tom, čo so svojím vozidlom narazil do policajného auta, sa dostal za mreže a v súčasnosti trávi čas na psychiatrickej klinike. Talianski vyšetrovatelia okrem iného preverujú aj jeho bankové účty, pričom chcú zistiť, odkiaľ vzal peniaze na cestu a pobyt v Turíne. Jeho právnik Herwig Hasslacher požiadal prezidenta MOV Jacquesa Roggea, aby odvolal svoje vyhlásenie, v ktorom Mayera označil za „hlavu“ celého dopingového komplotu. Odvoláva sa na prezumpciu neviny. V opačnom prípade je pripravený Roggea zažalovať.

Rakúšania cítia krivdu a žiadajú opakovať preteky po policajnej razii

Rakúsky športový riaditeľ pre biatlonový úsek a klasické lyžovanie Markus Gandler požiadal Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby nechal zopakovať olympijské preteky v oboch disciplínach. Dôvodom má byť podľa neho sobotňajšia médiami pretriasaná policajná razia, po ktorej údajne zostali rakúski reprezentanti v psychickej nepohode a nepodali plnohodnotný výkon.

Gandlerova požiadavka je pokračovaním dopingovej ságy, ktorá zatienila záver turínskych olympijských hier. Testovanie, vyšetrovanie a vypočúvanie na pokračovanie zatiaľ prinieslo len výsledky dopingových kontrol desiatky Rakúšanov, všetky sú negatívne.

debata chyba